Στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία ο Σωκράτης Βαρδάκης

Στην περιοχή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Το σημαντικό κοινωνικό έργο του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου (Π.Α.Α.Π.Α.Η.Κ.), το οποίο έχει την έδρα του στην περιοχή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Το Παράρτημα αποτελεί μια από τις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο υπόκειται στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και στοχεύει στην εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών και εφήβων έως 18 ετών με προβλήματα αναπτυξιακής και ψυχοκινητικής φύσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Βαρδάκης είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους εργαζόμενους και το επιστημονικό δυναμικό και να συνομιλήσει μαζί τους για τα προγράμματα και τις δραστηριότητες που παρέχονται στα παιδιά είτε σε συλλογικό είτε σε εξατομικευμένο επίπεδο .

Όπως τονίστηκε από την υπεύθυνη του Π.Α.Α.Π.Α.Η.Κ και μέλος του Δ.Σ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, κα Νικολέτα Σαμαρά, οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υψηλού επίπεδου και καλύπτουν 63 παιδιά, αλλά η έλλειψη προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά παιδιά σε λίστα αναμονής.

Με δεδομένο ότι το Π.Α.Α.Π.Α.Η.Κ αποτελεί έδρα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Βαρδάκης είχε την ευκαιρία να συναντήσει την νέα πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοια Περιφέρειας Κρήτης κα Νίκη Γιαμαλάκη, καθώς και τους υπεύθυνους των 7 αποκεντρωμένων Παραρτημάτων που λειτουργούν Παγκρήτια σε Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Οι υπεύθυνοι έθεσαν την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας έγκρισης Οργανισμού λειτουργίας και επίσης επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης των Παραρτημάτων με προσωπικό και ιδιαίτερα εκείνων που παρέχουν κλειστή περίθαλψη και φροντίδα ατόμων.

Ο κ Βαρδάκης αφού συνεχάρη το νέο Δ.Σ και την πρόεδρο κα Γιαμαλάκη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να ενισχυθεί το σημαντικό κοινωνικό έργο των δομών. Όπως συγκεκριμένα υπογράμμισε «ο στόχος μας πρέπει να είναι ξεκάθαρος: παιδιά και ενήλικες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας να εξυπηρετούνται όλοι με υψηλού επιπέδου φροντίδα και στήριξη. Η ένταξη των δομών στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δίνει μια άμεση διέξοδο στην κάλυψη κενών» ενώ δεσμεύτηκε να προωθήσει υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Βαρδάκης είχε την ευκαιρία να συναντήσει και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, «η Ροδαυγή» κα Γιούλα Λιαπάκη. Η «Ροδαυγή» η οποία συστεγάζεται στο χώρο του Π.Α.Α.Π.Α.Η.Κ., αποτελεί πιστοποιημένο σύλλογο κοινωνικής φροντίδας με στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης των συμμετεχόντων. Όπως τονίστηκε από την πρόεδρο, το έργο της «Ροδαυγής» στηρίζεται στον εθελοντισμό και περιλαμβάνει προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και υποστηριζόμενα εργαστήρια για ενήλικες άνω των 23 έως και 50 ετών. Ο κ. Βαρδάκης δήλωσε αρωγός στο έργο της «Ροδαυγής» καθώς όπως επισήμανε καλύπτει ένα σημαντικό κενό, αφού η ηλικιακή ομάδα άνω των 23 ετών που έχουν τελειώσει την δευτεροβάθμια ειδική εκπαίδευση, έχει ιδιαίτερη ανάγκη υποστήριξης και δημιουργικής απασχόλησης.

Ο κος Βαρδάκης με αφορμή την επίσκεψη στο Π.Α.Α.Π.Α.Η.Κ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ελληνική κοινωνία πλήρωσε βαρύ το τίμημα της κρίσης. Όμως σήμερα με σταθερά βήματα η χώρα ανακτά το χαμένο έδαφος και με προτεραιότητα θα πρέπει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους πιο ευάλωτους πολίτες και τις δημόσιες δομές που σε δύσκολες συνθήκες κράτησαν αθόρυβα ζωντανή την αλληλεγγύη, τη φροντίδα και τη βοήθεια προς την ελληνική οικογένεια. Το Π.Α.Α.Π.Α.Η.Κ. αλλά και οι υπόλοιπες δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης όπως το Παράρτημα ΑΜΕΑ στον Άγιο Νικόλαο, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού στην Νεάπολη, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού στο Ηράκλειο, το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία στην Πόμπια Ηρακλείου, το Παράρτημα ΑΜΕΑ Ρεθύμνου, το Παράρτημα ΑΜΕΑ Χανίων και το Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανιών αποτελούν τέτοια παραδείγματα δομών με σπουδαίο κοινωνικό έργο και θα πρέπει να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν.»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ