Τα σωματεία στο πλευρό των εργαζομένων στα κοινωφελή

Κινητοποίηση σήμερα το απόγευμα στο Ηράκλειο

Κοινή ανακοίνωση από τα σωματεία για τους εργαζόμενους στα κοινωφελή :

Τα ταξικά συνδικάτα του νομού μας και η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στους ΟΤΑ δίνουμε το χέρι μας στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του δήμου Ηρακλείου. Καλούμε τους συναδέλφους μας να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις ώστε να σταματήσει το αίσχος των «ωφελούμενων», ένας όρος που βολεύει κυβερνήσεις και πλειοψηφία των δημοτικών-περιφερειακών αρχών, ώστε εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να θεωρούνται εργαζόμενοι μόνο όσο αφορά τις υποχρεώσεις τους, όχι όμως και τα δικαιώματα τους.

Να παλέψουμε για να σταματήσει η υποστελέχωση των δήμων και των περιφερειών, που αποτέλεσμα της είναι η εντατικοποίηση της εργασίας για τους εργαζόμενους, αλλά και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (όπως στην καθαριότητα), ένα σχέδιο που έχουμε δει να υλοποιείται σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε το κόστος της λειτουργίας της να περνά στους δημότες.

Οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα όπως όλοι οι συμβασιούχοι αλλά και μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους και τις περιφέρειες πέφτουν θύματα μιας πολιτικής που θέλει τους δήμους υποστελεχωμένους, που τους θέλει να κινούνται με μοναδικό κριτήριο να έχουν ματωμένα πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς τους και κατά συνέπεια να θεωρούν «κόστος» τα δικαιώματα των εργαζόμενων, ακόμη και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Που τους θέλει με ιδιωτικοποιημένες τις υπηρεσίες τους, άρα με προσωπικό ευάλωτο στις ορέξεις του κάθε εργολάβου.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), είναι τεράστιες και διαχρονικές. Το ίδιο τεράστιες και διαχρονικές είναι οι ευθύνες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και προσπαθούν να καλύψουν τα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας (μαθητεία, ΕΣΠΑ, μπλοκάκια, προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας κ.ά.), υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές οδηγίες. Η πλειοψηφία των δημάρχων αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους με αυτή τη σχέση εργασίας σαν τσάμπα κρέας. Ούτε κουβέντα για μόνιμες σχέσεις εργασίας.

Τα προγράμματα με τα οποία έχουν προσληφθεί οι χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, ανάμεσα τους και οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προωθούν τη σχέση εργασίας του λεγόμενου «ωφελούμενου» που λειτούργησε από την πρώτη στιγμή σαν πολιορκητικός κριός της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται συνεχώς, ώστε αυτή τη στιγμή να αποτελούν την κύρια μορφή εργασίας όσων βρίσκουν δουλειά. Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" και η επιστροφή στην "κανονικότητα" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μισθοί πείνας και εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα. Η επίθεσή τους έχει στόχο το σύνολο των εργαζομένων.

Με διαρκείς και συνεπείς ταξικούς αγώνες, έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις εργασίες των εργαζόμενων στα συγκεκριμένα προγράμματα κυρίως σε θέματα όπως οι ημέρες αδειών, η χρονική διάρκεια των συμβάσεων, η κάλυψη με ΜΑΠ συγκεκριμένων ειδικοτήτων, οι θέσεις απασχόλησης κ.α. Αυτές οι κατακτήσεις δείχνουν ότι μόνο μέσα από συνεπείς ταξικούς αγώνες, εκεί που το σωματείο μπαίνει μπροστά καλύπτει τους εργαζόμενους και διεκδικεί από την κυβέρνηση-την περιφέρεια – το δήμο, δεν συμβιβάζεται με την κατάσταση, μόνο αυτός ο δρόμος φέρνει κατακτήσεις, ανάσες ανακούφισης.

Όμως δεν σταματάμε εδώ. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα λίγα. Ζητάμε πίσω όσα μας στέρησαν. Ζητάμε το δικαίωμα στην εργασία. Να ανοίξει ο δρόμος για το αυτονόητο, τη μόνιμη και σταθερή εργασία. Το δικαίωμα να πληρωνόμαστε με μισθούς που δεν θα τσαλακώνουν την αξιοπρέπειά μας.

Δυστυχώς, δεν κινούμαστε όλοι στην ταξική ρότα. Η Ομοσπονδία στους δήμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αρνείται να εγγράψει τους συμβασιούχους στη δύναμή της, αποδυναμώνοντας στην ουσία τη διεκδίκηση των αιτημάτων σας. Όσα σωματεία κάνουν το λάθος να τους δίνουν πλήρη δικαιώματα, αποκλείονται από τις εργασίες της. Είναι γνωστός ο ρόλος τους! Τους γυρίζουμε την πλάτη!

Οι ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ, τα ταξικά συνδικάτα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, , έδωσαν και δίνουν την μάχη της οργάνωσης ώστε κανένας εργαζόμενος να μην βρεθεί ακάλυπτος, έξω από το σωματείο του! Για να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τήρηση ωραρίου, δουλειά στην ειδικότητα, πληρωμή στην ώρα της, διασφάλιση και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.

Συνεχίζουμε, δυναμικά, αγωνιστικά μέχρι την τελική νίκη! Παλεύουμε για:

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

· Κανένας εργαζόμενος στους δήμους κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα.

· Καταβολή επιδομάτων - οικογενειακού, τριετίες. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (ΜΑΠ, ιατρικές εξετάσεις).

· Επίδομα ανεργίας για όλους όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.

· Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας.

· Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας

· Να ανοίξουμε αποφασιστικά το δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΦΕΛΗ

ΠΕΜΠΤΗ 23/5 7μμ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ


ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ «ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ»


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ