Θαλάσσια ρύπανση στην Κρήτη και σε όλη την Μεσόγειο

Πάνω από 5 τόνους πλαστικών συνέλεξαν οι άνθρωποι του πλοίου “Τυφώνας” από τις βόρειες και δυτικές ακτές του νομού Χανίων μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών. Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλούν τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών που έχουν ανιχνεύσει μικροπλαστικά σε ασπόνδυλα των κρητικών θαλασσών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Θαλάσσια Ρύπανση: Προκλήσεις για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την ανάπτυξη» που διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πλοίου «Τυφώνα» στην Κρήτη για δράσεις απορρύπανσης ακτών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αγγελική Κοσμοπούλου επεσήμανε σχετικά πως ο «Τυφώνας», που την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει καθαρισμό σε θάλασσες και ακτές στο Καστέλλι Κισσάμου, βρίσκεται στην Κρήτη από τις 11 Οκτωβρίου και σκοπός είναι να παραμείνει για ακόμα 1,5 μήνα ώστε να δραστηριοποιηθεί σε όλο το νησί.
«Η Ελλάδα δυστυχώς είναι μια πολύ επιβαρυμένη χώρα από πλαστικά, κάτι που είναι σύνηθες στις Μεσογειακές χώρες», τόνισε η κα Κοσμοπούλου και εξήγησε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με ΧΥΤΑ, στα θαλάσσια ρεύματα (όπως συμβαίνει στην Κρήτη όπου έρχονται πλαστικά μέσω του Αιγαίου από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα), αλλά και στην ασυνειδησία πολλών πολιτών που πετάνε ανεξέλεγκτα πλαστικά.

Η κα Κοσμοπούλου επεσήμανε ακόμα ότι οι οικονομικές απώλειες στον τουρισμό από τη θαλάσσια ρύπανση εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 26 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης αναφέρθηκε στις έρευνες που έχει διεξάγει το Πολυτεχνείο Κρήτης σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια ρεύματα και τα σημεία συγκέντρωσης των πλαστικών στην Κρήτη.
Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία από τις εργασίες της καθηγήτριας Έλιας Ψυλλάκη, οι οποίες εστιάζουν σε χημικές ουσίες που περιέχουν τα πλαστικά και οι οποίες απορροφώνται από θαλάσσιους οργανισμούς.

Ειδικότερα, ο κ. Συνολάκης επεσήμανε ότι έχουν εντοπιστεί μικροπλαστικά σε ασπόνδηλα, σπόγγους κ.λπ. χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα αν έχουν περάσει στα ψάρια. Πάντως, τόνισε ότι έρευνες στο εξωτερικό δείχνουν ότι τα μικροπλαστικά έχουν μπει στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ