Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στους «Δρόμους του Μεταξιού»

Το συμπόσιο, το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο, άρχισε με χαιρετισμό του Πρέσβη της Κίνας, κ. Huang Xingyuan.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Ερευνών «Προμηθέας», οργάνωσαν το πρώτο συμπόσιο για τους «Δρόμους του Μεταξιού» στην Κύπρο.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δρ. Γιάννης Κατσουρίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας.

Το συμπόσιο, το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο, άρχισε με χαιρετισμό του Πρέσβη της Κίνας, κ. Huang Xingyuan.

Ο Πρέσβης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το συμπόσιο επί μιας σημαντικής πολιτικής πρωτοβουλίας που έχει αναπτύξει το Πεκίνο δια του Προέδρου Xi Jinping και αφορά στους «Δρόμους του Μεταξιού» (ή, άλλως, Belt & Road Initiative).

Ο κ. Huang Xingyuan στο χαιρετισμό του υπενθύμισε πρόσφατη δήλωση του ίδιου του προέδρου της Κίνας, ο οποίος θεωρεί την «Κύπρο ως σημαντικό χώρο στην ανάπτυξη των Δρόμων του Μεταξιού», καθότι η στρατηγικά γεωγραφική θέση της νήσου αποτελεί ουσιαστικό κόμβο προς την Ευρώπη.

Κεντρικός ομιλητής του συμποσίου ήταν ο Πρύτανης Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι `Δρόμοι του Μεταξιού` αποτελούν στον 21ο αιώνα το μεγαλύτερο, σε παγκόσμιο κλίμακα, πρόγραμμα εμπορικής, οικονομικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής πολιτικής. Η Κίνα έχει δημιουργήσει με τους `Δρόμους` το κατάλληλο παράδειγμα, ένα ανοικτό πλαίσιο αρμονικής συνεργασίας για βιώσιμη ανάπτυξη, για ασφάλεια και ειρήνη. Με την υλοποίησή του, οι 65+ εμπλεκόμενες χώρες δημιουργούν το 46% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, σε σύγκριση με το 24% της Βόρειας Αμερικής και το 10% της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Να σημειωθεί πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι το μόνο ίδρυμα από την Κύπρο που υπέγραψε τη Διεθνή Πρωτοβουλία των Πανεπιστημίων (World University Alliance of Belt & Road) για τους «Δρόμους του Μεταξιού» πριν από τρία χρόνια. «Στο πλαίσιο αυτό» τόνισε ο Πρύτανης, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου «προωθεί συστηματικά συνέργειες με υψηλού επιπέδου κινεζικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της έρευνας και της τεχνολογίας».

Στο συνέδριο παρέστησαν ο Διευθυντής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διμερών Σχέσεων με Ευρωπαϊκά Κράτη του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Πρέσβης κ. Γιώργος Σιακαλλής.

Διπλωμάτες από ευρωπαϊκά και άλλα κράτη όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Ρωσίας παρακολούθησαν το συμπόσιο. Ακαδημαϊκοί από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και άλλα πανεπιστήμια της Κύπρου, δημοσιογράφοι από την Κύπρο και την Κίνα όπως και αριθμός φοιτητών, συμμετείχαν στο συμπόσιο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ