Τους "φωτίζει" το Άγιο Πνεύμα και ... γλεντούν με την ψυχή τους!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Ένα γλέντι - θεσμός στο Σπήλι

Του Αντώνη Παντινάκη

Είναι μία στιγμή... που την περιμένουν πώς και πώς όλο τον χρόνο: Περισσότερο απ’ όλους ο μετρ της ψυχαγωγίας Γιάννης Λουλούδης, γνωστός και ως “Τζον Φλάουερ”!

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος τιμάται όπως πρέπει στο Σπήλι: Με ένα πανηγύρι ξακουστό σε όλη την ενδοχώρα του νομού Ρεθύμνης, μακράς... διάρκειας! Μία θρησκευτική γιορτή, απόλυτα αντιπροσωπευτική του χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Εκκλησία: Ένας θεσμός με βαθιές κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις – ρίζες, που κάθε χρόνο “ποτίζονται” και ανθούν... πλάι στα δέντρα της περιοχής του “Λάππα”, όπου κάθε χρόνο στήνεται η μεγάλη εκδήλωση!

Η μέρα ξεκίνησε με λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος. Και μετά τις... αρτοκλασίες, σειρά είχε το γλέντι: Στρώθηκαν τα τραπέζια, τα φαγητά άρχισαν να ψήνονται και η γιορτή ξεκίνησε!

Ο ειδικός της διασκέδασης “Τζον Φλάουερ” (Γιάννης Λουλούδης) είπε να αναρρώσει μία... ώρα αρχύτερα από την πρόσφατη επέμβαση που έκανε στο πόδι:

Πέταξε την πατερίτσα, και γεμίζοντας με καθαρό οξυγόνο τα πνευμόνια του, ως είθισται κάθε χρόνο, ανέλαβε την ειδική... αποστολή του, την οποία ακολουθεί με απόλυτη ευλάβεια:

Κρατώντας ένα πλαστικό ποτήρι κρασί, το δικό του “άγιο δισκοπότηρο”, κερνούσε όσες και όσους ακολουθούσαν τα βήματα... των παραδοσιακών σκοπών που έπαιζε το συγκρότημα των ταλαντούχων μουσικών! Αυτό είναι και το... τάμα του! Μία πράξη... μύησης στο κέφι, από τον πλέον ειδικό, τον “Τζον Φλάουερ”, τον πιο πιστό του Θανάση Σκορδαλού: Ένας κύκλος... της (προσωπικής) ιεροτελεστίας του μέσα σε έναν άλλο... κύκλο, αυτόν του χορού! Κι ένα γλέντι που δεν σταματά... μέχρι να περάσει το καλοκαίρι, καθώς αποτελεί “οδηγό” και για τα επόμενα πανηγύρια τα οποία στήνονται στην έδρα του Δήμου Αγίου Βασιλείου!

Το κομμάτι της διασκέδασης, πλην του “Φλάουερ”, ανέλαβε το συγκρότημα των Ηλία Γιαλιτάκη (λύρα), Βαγγέλη Μπαγουράκη (λαούτο), Παύλου Μπαραδάκη (μαντολίνο) και Χρήστου Καμπουράκη (λαούτο). Έπαιξαν επίσης ο Γιάννης Γουνάκης, μαζί με τα ανίψια του, τα αδέλφια Γιώργο και Στρατή Γουνάκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ