Υποχωρεί ο "Ηφαιστίωνας" - Απολογισμός των ζημιών στην Κρήτη

Που καταγράφονται προβλήματα - Εφιστούν την προσοχή οι αρχές

Αποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» που έπληξε και την Κρήτη δημιουργώντας αρκετά προβλήματα κυρίως εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική η κατάσταση την Τρίτη ήταν ελεγχόμενη, οι δρόμοι παρέμειναν ανοικτοί ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Η υπηρεσία παραμένει σε επιφυλακή εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν, ενώ εφιστά την προσοχή σε οδηγούς να είναι προσεκτικοί ως προς την οδήγηση τονίζοντας οτι καλό θα είναι οι οδηγοί να σταθμεύουν τα οχήματα τους μακριά από δέντρα διότι ο κίνδυνος πτώσεων είναι ορατός.

Σύμφωνα με νεότερα προγνωστικά για τον καιρό, μετά την επέλαση της σφοδρής κακοκαιρίας, βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Τοπικές βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Βοιωτία, την Αττική και την Εύβοια όπου θα χιονίσει στα ορεινά, στα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται ο προβλεπόμενος συνολικός υετός (βροχή / χιόνι) έως το βράδυ της Τετάρτης 8/1, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν τα σημαντικότερα φαινόμενα.

Παράλληλα, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη για την Τρίτη 7/1, οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο συνέχισαν να πνέουν με εντάσεις έως 10 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από την Τετάρτη 8/1.

Πλημμυρισμένο είναι τις τελευταίες ώρες το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου στο Οροπέδιο του Λασιθίου, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και του χιονόνερου αλλά και της μεγάλης ποσότητας νερού που δημιουργήθηκε όταν έλιωσαν τα χιόνια που έπεσαν στην περιοχή. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος, Γιαννης Στεφανάκης, η ποσότητα του νερού μέσα στον κάμπο είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι και επιβάλεται η αποφυγή οποιασδήποτε μετακίνησης μέσα στον κάμπο.

«Είναι ασύλληπτες οι ποσότητες νερού μέσα στον κάμπο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να φτάσει σε κάποιο σημείο μέσα στα πλημμυρισμένα τμήματα και γι' αυτό ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση προς τις καλλιέργειές του», ανέφερε ο κ. Στεφανάκης.

Όπως πρόσθεσε, ήδη έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να αυξήσει την ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα Αποσελέμη, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ακόμη και στον περιφερειακό δρόμο. «Ζήτησα να αυξηθεί η ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα και με διαβεβαίωσαν ότι σύντονα από 20.000 κυβικά την ώρα θα γίνει 50.000 κυβικά. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την πιθανότητα να πλημμυρίσει ο δρόμος και μετά να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο σύνθετα προβλήματα. Αν υπολογίσει κανείς ότι βρέχει συνεχώς -κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο αλλά έχουν λιώσει και τα χιόνια- αντιλαμβάνεται για τι όγκους νερού, μιλάμε» σημείωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.

Την ίδια ώρα, χωρίς προβλήματα συνέχισε την Τρίτη την επέλαση της η κακοκαιρία "Ηφαιστίων" τόσο στα Ανώγεια, όσο και στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στα Ανώγεια παρά τον κακό καιρό και την έντονη χιονόπτωση στα ορεινά, αλλά και τις κατά τόπους χαλαζοπτώσεις δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα προβλήματα και οι δρόμοι παραμένουν ανοικτοί με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται κανονικά. Ενώ και οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη, το σκηνικό του καιρού συντίθεται από έντονες ριπές αέρα, βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, ενώ η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 3 βαθμούς Κελσίου. Ευτυχώς, χάρη και στη συνεργασία δήμου και ΔΕΔΔΗΕ, δεν καταγράφονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ και οι κτηνοτρόφοι που έχουν μείνει σε ορεινές και χιονισμένες περιοχές, έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους.

Τις προηγούμενες ημέρες, τα Ανώγεια δέχτηκαν και μια ισχυρή τονωτική ένεση από τους επισκέπτες που ανέβηκαν στα Ανώγεια, χάρηκαν το χιόνι, γεύτηκαν την παραδοσιακή κουζίνα στις ταβέρνες της περιοχής και διέμειναν στα καταλύματα.

Ελεγχόμενη η κατάσταση και στο Δήμο Μαλεβιζίου, με την κακοκαιρία και εκεί να εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Χιονοπτώσεις σημειώνονται σε ορεινές περιοχές της περιοχής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα. Μάλιστα το Συντονιστικό Όργανο του δήμου ήταν σε επιφυλακή πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ με τον κατάλληλο σχέδιο αποφεύχθηκαν τα δυσάρεστα.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου καταγράφονται καταπτώσεις βράχων και πετρών, δημιουργεί η κακοκαιρία που πλήττει και σήμερα την περιοχή των Χανίων.

Οι Αρχές καλούν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ιδιαίτερα στις περιοχές Πλατάνι, Νωπήγεια λόγω κατολισθήσεων, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και σε περιοχές των Δήμων Πλατανιά, Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.

Στον Δήμο Κισσάμου κλειστός παραμένει ο δρόμος από Σφηνάρι προς Μελισιά και Κάμπο λόγω καταπτώσεων βράχων, ενώ προβλήματα έχουν αναφερθεί στη δημοτική και αγροτική οδοποιία στις περιοχές Γραμβούσας και Πλατάνου.

Στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου προβλήματα με καταπτώσεις βράχων παρουσιάζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ στον Δήμο Πλατανιά υπάρχουν καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο προς το Μόδι, το Κοντομαρί και το Μανωλιόπουλο.

Από τους θυελλώδεις ανέμους αποκολλήθηκε η βάση και μέρος της οροφής κατοικίας στην περιοχή Κουμπελή του Δήμου Χανίων, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης έπεσαν δέντρα.

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα, για λόγους ασφαλείας, το κολυμβητήριο Χανίων.

Από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας και στην υδροδότηση περιοχών της πόλης των Χανίων.

Από τους θυελλώδεις ανέμους και τον υψηλό κυματισμό «χτυπήθηκε» και το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων όπου προκλήθηκαν ζημιές σε τμήματα της χερσαίας ζώνης.

Τρέχει για τα καλά το Ποτάμι στο Γιόφυρο μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Η στάθμη στο ποτάμι έχει ανέβει ενώ αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο σε περίπτωση που συνεχιστούν τα φαινόμενα και τις επόμενες ώρες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ