6ος Αγώνας Στα Μονοπάτια της Κνωσού και του Γιούχτα

Την Κυριακή 17 Μαρτίου

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης και ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης διοργανώνουμε τον 6ο Δρόμο Στα Μονοπάτια Της Κνωσού & Του Γιούχτα.

Οι διαδρομές της διοργάνωσης:

A) Αγώνας απόστασης 22,6 χλμ. +1150μ υψομετρικής διαφοράς.

Κόστος συμμετοχής : 10,00€

Β) Αγώνας απόστασης 6,0 χλμ. +430μ. υψομετρικής διαφοράς

Κόστος συμμετοχής : 6,00€

Γ) Αγώνας για παιδιά 500μ.

Κόστος συμμετοχής : Δωρεάν

Δ) Πεζοπορική-Φυσιολατρική Διαδρομή 18,5 χλμ.

Κόστος συμμετοχής : 5,00€

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΝΩΣΣΟΥ

Το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά από το Ηράκλειο, στην κοιλάδα του ποταμού Καίρατου. Ο ποταμός πηγάζει από τις Αρχάνες, διασχίζει την Κνωσό και εκβάλλει στον Κατσαμπά, το μινωικό λιμάνι της Κνωσού. Στα μινωικά χρόνια ο ποταμός είχε τρεχούμενο νερό όλη τη διάρκεια του χρόνου και οι γύρω λόφοι καλύπτονταν από βελανιδιές και κυπαρίσσια, εκεί που σήμερα βλέπουμε ελιές και αμπέλια. Όσο για τα πεύκα μέσα στην Κνωσό, αυτά φυτεύτηκαν από τον Εβανς. Η επί 9.000 χρόνια συνεχής κατοίκηση έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, που δεν μας επιτρέπουν να φανταστούμε εύκολα το πραγματικό Μινωικό τοπίο.

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΠΗΛΙΑ ΚΝΩΣΣΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

Το Κνωσανό Φαράγγι (ή φαράγγι της Αγ. Ειρήνης) αποτελεί φυσική συνέχεια του όρους του Γιούχτα με συνολικό μήκος διαδρομής 5,7 χλμ.. Εκτείνεται νότια των Αρχανών (Άγιος Μάμας), διατρέχει τον οικισμό των Αρχανών στη θέση Κάτω Μύλος, όπου αρχίζει το κομμάτι που είναι γνωστό ως Συλαμιανό φαράγγι. Το κομμάτι αυτό είναι πανέμορφο με λείους κουφωτούς βράχους και τεράστια πλατάνια, και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο, καθώς ο δρόμος περνάει μέσα από αυτό.

Στη συνέχεια το φαράγγι διέρχεται από την περιοχή Μυριστή, όπου υπάρχει ο βιολογικός σταθμός των Αρχανών, κάτω από τον Γιούχτα, και συνεχίζει (παράλληλα με τον δρόμο Σύλλαμος - Αρχάνες) μέχρι την πανέμορφη Καρυδακιανήυδατογέφυρα. Δίπλα στην υδατογέφυρα υπάρχει η ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας της Καρδιώτισσας, ανάμεσα σε ψηλά κυπαρίσσια.

Πιο κάτω, η πορεία του συναντά (ο δρόμος δεν περνάει πλέον παράλληλα με το φαράγγι) τη μοναδική υδατογέφυρα της Αγίας Ειρήνης στα Σπήλια και συνεχίζει βόρεια περνώντας από την Κνωσό. Το διασχίζει ο χείμαρρος Καίρατος ή Κατσαμπάς, ο οποίος περνώντας από την Αγία Ειρήνη και την Κνωσό καταλήγει στη θάλασσα, στην περιοχή Κατσαμπά. Η περιοχή του φαραγγιού, η οποία ονομάζεται και Παράδεισος, έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Η ποικιλότητα των ειδών χλωρίδας στην περιοχή είναι μικρή, λόγω της ύπαρξης σκίασης από τα κυριαρχούντα είδη που είναι το πλατάνι και ο βάτος. Συνολικά στο φαράγγι εμφανίζονται μέχρι τώρα 120 είδη φυτών από τα οποία τα 40 απαντώνται στις κοίτες των ποταμών και τα υπόλοιπα στα πρανή. Ενδημικά είδη εμφανίζονται μόνο στα πρανή των φαραγγιών όπου υπάρχουν 11, από τα οποία τα 2 είναι σπάνια και τα 9 κοινά ενδημικά της Κρήτης. Τα σπάνια είδη είναι η καμπανούλα, Campanulatubulosa, που φυτρώνει στη δυτική Κρήτη και η Νεπέτα, Nepetamelissifolia, που είναι ενδημικό της Κρήτης και της Μήλου και συναντάται σε μικρούς πληθυσμούς.

ΦΟΥΡΝΙ ΓΙΟΥΧΤΑΣ ΑΡΧΑΝΕΣ

Η κωμόπολη των Αρχανών βρίσκεται κτισμένη στις παρυφές του όρους Γιούχτας, που θεωρείται το σημαντικότερο βουνό της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο για τη θέση και το σχέδιό του που θυμίζει ανθρώπινο κεφάλι, αλλά και για την αρχαιολογική και οικολογική του αξία. Ο Γιούχτας έχει ύψος 811 μέτρα και σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν το μέρος που τάφηκε ο Δίας. Με τον Δία εξάλλου σχετίζεται και το ανθρωπόμορφο σχήμα του βουνού.

Το οικολογικό πάρκο του Γιούχτα περιλαμβάνει το ίδιο το όρος και τρία φαράγγια: το κνωσανό, το κουναβιανό και το αστρακανό που είναι και το μεγαλύτερο σε μήκος.

Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία του μινωικού πολιτισμού, που βρίσκονται στο βουνό ορίζουν την αρχαιολογική διάσταση του Γιούχτα. Συγκεκριμένα έχουν εντοπιστεί τέσσερα ιερά, ένα μινωικό νεκροταφείο, η αρχαία Έλτυνα και ο μινωικός οικισμός Μυρτιάς.

Αφέντης Χριστός

Βέβαια, το όρος Γιούχτας έχει να επιδείξει και πολλά μνημεία της πρόσφατης ιστορίας, όπως η Εκκλησία του στην κορυφή του βουνού και δύο ενετικές γέφυρες, στο Καρυδάκι και στην Αγία Ειρήνη. Στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης μάλιστα βρίσκεται το Ενετικό Υδραγωγείο που κατασκευάστηκε από το Μοροζίνι για την υδροδότηση του Ηρακλείου αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Οικολογικού Αρχαιολογικού Πάρκου του Γιούχτα.

Ταυτόχρονα, αξιόλογη είναι και η οικολογική διάσταση του όρους χάρη στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Στα φαράγγια συναντάει κανείς υδρόφιλα είδη, όπως ιτιές, λυγαριές και πλατάνια, πολλά ενδημικά της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς και πάνω από 44 είδη πουλιών και 7 είδη θηλαστικών.

Το Φουρνί είναι ένας μεγάλος κατάφυτος λόφος κοντά στις γραφικές Αρχάνες, περίπου 12km νότια του Ηρακλείου. Παίρνει το όνομα του από το ομώνυμο προμινωϊκό νεκροταφείο που βρίσκεται εδώ, δίπλα στο Κνωσσανό φαράγγι.

Η πρόσβαση γίνεται μέσα από τις Κάτω Αρχάνες, όπου υπάρχουν πινακίδες. Στο λόφο του Φουρνιού υπάρχει ένα μικρό δασάκι, το οποίο είναι τεχνητό. Παρόλο που είναι τεχνητό, είναι πραγματικά πανέμορφο και αξίζει να κάνετε μια εκδρομή ως εκεί. Στο δασάκι υπάρχουν πολλά πεύκα και κυπαρίσια, που ξεπροβάλουν ανάμεσα από μεγάλους βράχους. Το δασάκι στο Φουρνί είναι ιδανικό για πεζοπορία, ενώ οι πολλές διαδρομές μέσα αυτό το έχουν κάνει αγαπητό σε ποδηλάτες mountainbike. Στο Φουρνί υπάρχει ένα όμορφο πέτρινο θεατράκι, από όπου η θέα στις απέναντι Αρχάνες, αλλά και στη Ντία είναι εκπληκτική. Λίγο παραπέρα από το θεατράκι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του προμινωϊκού νεκροταφείου (2400πΧ-2200πΧ), το οποίο μάλιστα είναι το μεγαλύτερο προϊστορικό νεκροταφείο του Αιγαίου. Στο Φουρνί εξακολουθούν να πραγματοποιούνται ανασκαφές, οι οποίες έχουν φέρει πολλαπλά σημαντικότατα ευρήματα από τάφους

Οι Αρχάνες.

Είναι μία γραφική αγροτική κωμόπολη του Νομού Ηρακλείου με ιστορία 5000 χρόνων, χτισμένη σε μία κατάφυτη περιοχή 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, στους πρόποδες του όρους Γιούχτας. Το πέρασμα του χρόνου δεν αλλοίωσε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της κωμόπολης των Αρχανών και μάλιστα, χάρη στην υποδειγματική της ανάπλαση, απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ανάπλασης Χωριού.

Η φιλόξενη πόλη των Αρχανών σας περιμένει να ανακαλύψετε την σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά, να χαρείτε τις ομορφιές της και φυσικά να απολαύσετε αυθεντικές Κρητικές γεύσεις. Η επίσκεψή σας και η διαμονή σας στον ξεχωριστό αυτό τόπο θα είναι μία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ