7η γευσιγνωσία στο χωριού Σίβα Πυργιωτίσσης

​Ολοκληρώθηκε, με κοσμοσυρροή κόσμου ντόπιων και ξένων τουριστών, με επιτυχία στις 15 Ιουλίου 2017 η 7η γευσιγνωσία στο χωριού Σίβα του Δήμου Φαιστού που φιλοξένησε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

Ολοκληρώθηκε, με κοσμοσυρροή κόσμου ντόπιων και ξένων τουριστών, με  επιτυχία στις 15 Ιουλίου 2017 η 7η γευσιγνωσία στο χωριού Σίβα του Δήμου Φαιστού που φιλοξένησε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.   Είναι άξιοι συγχαρητηρίων ο αναφερόμενος Σύλλογος και όλοι οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι που συμμετείχαν, καθώς επίσης και οι παράγοντες που βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Το γεγονός αυτό μας αποκαλύπτει τη δημιουργική  δυναμική των ανθρώπων και την αξία της εθελοντικής προσφοράς για τη συνολική ανάπτυξη του τόπου και των χωριών μας γενικότερα, και αποτελεί δυναμικό κίνητρο  για την ευρύτερη συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων στη διοργάνωση προσεχώς ανάλογων εκδηλώσεων. Άξιοι συγχαρητήριων επίσης είναι το σύνολο των ανθρώπων του χωριού.

Παράλληλα με τις  Μεσσαρίτικες Γεύσεις υπήρχαν και τοπικοί παραγωγοί που παρουσίαζαν τα προϊόντα τους και στο τέλος της γευσιγνωσίας  το συγκρότημα του κ. Ι.  Σπινθάκη,   μια ομάδα νέων τοπικών ταλαντούχων μουσικών, που έπαιζαν σαν το παλιό καλό καιρό .  
Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς πήρε την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσει ξανά τους Συλλόγους του Δικτύου, και γενικά τους συλλόγους της Μεσσαράς, και προσπαθεί να παρουσιάσει τον τοπικό πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και στην προβολή της Μεσσαράς και την δημιουργία τουριστικού χάρτη Μεσσαρίτικων γεύσεων με την ταυτόχρονη έκδοση βιβλίου γεύσεων από τις εκδηλώσεις των εορτών των γεύσεων. Τα χωριά στα οποία είχε πραγματοποιηθεί η γευσιγνωσία  είναι: Καμηλάρι, Πόμπια,  Σοκαράς, Χάρακα, Αμπελούζος, Μητρόπολη και τώρα στο χωριό Σίβα.

Ο στόχος της γευσιγνωσίας στο Σίβα ήταν να μυήσουμε τον ντόπιο, τον εγχώριο τουρίστα και τον τουρίστα του εξωτερικού στις γεύσεις της Μεσσαράς, διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα της και την δημιουργία γαστρονομικού τουριστικού χάρτη της Μεσσαράς. και ταυτόχρονα την ικανότατα της τοπικής νοικοκυράς της υπαίθρου των χωριών, αναδεικνύοντας το ταλέντο της στις παραδοσιακές γεύσεις.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που παρουσίασαν και συμμετείχαν στον γαστρονομικό παράδεισο, και τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, ήταν οι σύλλογοι: o οικοδεσπότης Πολιτιστικός Σύλλογος «Θέμος Κορνάρος», ο Πολιτιστικός του χωριού Στόλοι, ο Πολιτιστικός Καλαμακίου, ο Πολιτιστικός Πιτσίδια και Ματάλων, ο Πολιτιστικός Καμηλάρι, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καμηλάρι, ο Πολιτιστικός Αγίου Ιωάννου, ο Πολιτιστικός Αμπελούζος, ο Πολιτιστικός Μητρόπολη, ο Πολιτιστικός σύλλογος Γκαγκάλες ο Πολιτιστικός Άγιοι Δέκα, ο Πολιτιστικός Πόμπιας και ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Πόμπιας, ο Πολιτιστικός Μιαμού-Λέντα ¨"ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ¨", ο Πολιτιστικός Βαλή, ο Πολιτιστικός Καστελίου " Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ" , ο Πολιτιστικός Αποινίου  "  Βακίωτες "  ο Πολιτιστικός Χάρακα, ο Γυναικείος Συνεταιρισμός  Χάρακα. Συμμετείχαν επίσης και η επιχείρηση Κανελάδα και παραδοσιακών προϊόντων του Μ. Σπυριδάκη των Αγίων Δέκα, η επιχείρηση BOTANO Cretan του Κουσέ και η επιχείρηση παραδοσιακά πλεκτά Διαλεκτάκη. Ο κ. Θ. Κοκκινάκης παρουσίασε το πολυβραβευμένο σε διεθνείς οργανισμούς λάδι του, που αποτελεί πρότυπη οικογενειακή επιχείρηση λαδιού στη Μεσσαρά. Η κ. Μαργαρίτα Βεϊσάκη  παρουσίασε και μαγείρεψε την παραδοσιακή σαρικόπιτα με ξυνομυζήθρα και μέλι και την διάθεσε στο κοινό.
Λόγω του όγκου των πλαστικών απορριμμάτων της βραδιάς και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που θα δημιουργούνταν, διατίθονταν για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης βιοδιασπώμενα πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα. Το κόστος αυτών είναι μεγαλύτερο από τα πλαστικά, γι’ αυτό όλο το πακέτο {1 πιάτο, 1 ποτήρι, 1 μαχαίρι, 1 πιρούνι και η χαρτοπετσέτα} πωλούνταν 1 ευρώ, τιμή κόστους. 

Επίσης είχε φτιαχτεί περιορισμένος αριθμός κεραμικών πιάτων, που είχαν συλλεκτική αξία, και  διατίθεντο με 3 ευρώ το τεμάχιο, τιμή κόστους. 
Γνωρίζουμε στα μέλη που συμμετείχαν ότι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα σταλούν έπαινοι για τη συμμετοχή τους.
Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς που βοήθησαν τον σύλλογο Σίβα: τον οινοποιό Διαμαντάκη, τα βραβευμένα ποιοτικά νερά Ζαρού και τον  Μάθιο Φανουράκη με το βιολογικό κρασί Μάκρες, Ευχαριστούμε επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για τα μπλουζάκια  και το ενημερωτικό  υλικό για τις περιοχές Natura 2000.
Η επόμενη «γιορτή των Γεύσεων» σε άλλο χωριό της Μεσσαράς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ