Η κωμική όπερα "La Serva Padrona" στην Πύλη Βηθλεέμ

Την Τρίτη, 20 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο

To Λυρικό Θέατρο Κρήτης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζει την Τρίτη 20 Αυγούστου 2019 στην Πύλη Βηθλεέμ την κωμική όπερα του G. B. Pergolesι “La Serva Padrona”.
Το έργο αυτό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Ώρα έναρξης 21.30.

Το «La Serva Padrona” γράφτηκε το 1733 και αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη της κωμικής όπερας.
Προκάλεσε μια επανάσταση, ιδίως όταν ένα μπουλούκι με το όνομα «I Buffoni” - «Οι Γελωτοποιοί»- πέρασε τις Άλπεις κατά το 1735 και έφτασε στο Παρίσι για να το παρουσιάσει! Μια μουσική επανάσταση προερχόμενη από ένα μικρό εργάκι που έμελε να γίνει η απαρχή μιας νέας μουσικής φόρμας.
Η υπόθεση ήταν σκανδαλώδης για την εποχή. Αφορά τα καμώματα μιας απλής υπηρέτριας χαμηλής τάξης που με κόλπα, καπατσοσύνη και ευφυΐα κατορθώνει να γίνει τόσο απαραίτητη στον ευγενή και εργένη κύριό της, ώστε αυτός τελικά να την παντρευτεί! Μία τόσο απλή και λογική για σήμερα υπόθεση! Η λογική της όμως ήταν μπαρούτι για τους Παριζιάνους του 1700. Η κοινωνία έμεινε με ανοιχτό το στόμα. Σοκαρίστηκε και διχάστηκε σε λάτρεις και εχθρούς της νέας φόρμας που ονομάστηκε «Opera Buffa» από τους “I Buffoni”. Η παλιά όπερα ονομάστηκε «Opera Seria» - σοβαρή όπερα- και δημιουργήθηκε ένα τεράστιο ρήγμα στην κοινωνία. Τα δύο στρατόπεδα άρχισαν ανελέητο πόλεμο μεταξύ τους για τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα των δύο ειδών μουσικής. Η μάχη εισχώρησε ακόμα και μέσα στο Παλάτι με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να διχάζονται ανάμεσα στα δύο είδη.

Συντελεστές Παράστασης

Σερπίνα: Διαμάντη Κριτσωτάκη
Ουμπέρτο: Μάνος Χριστοφακάκης
Βεσπόνε: Ίαν Αβτζιγιάννης
Σκηνοθεσία: Ζάχος Τερζάκης
Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιάννης Πρωτόπαπας

Ορχήστρα:
Πρώτο Βιολί: Αναστασία Παπαναστασίου
Δεύτερο Βιολί: Θεανώ Παπαδάκη
Βιόλα: Τζωρτζίνα Δημοπούλου
Τσέλο: Κωστής Σπυριδάκης
Τσέμπαλο: Αργυρώ Σταυρίδη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ