Υακίνθεια 2019

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 26 Ιουλίου

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον μεγάλο ευεργέτη Μιχάλη Σταυρακάκη ιδρυτή και χρηματοδότη του θρυλικού πλέον γυμνασίου Ανωγείων.

Ο Μιχάλης Σταυρακάκης έφυγε μαζί με έναν θείο του σε ηλικία οκτώ ετών από τα Ανώγεια, ξυπόλυτος στην Σμύρνη. Εκεί δούλεψε σε διάφορες οικογένειες Ελλήνων σαν βοηθός.

Στα 19 του χρόνια έφυγε στην Αμερική και κατέληξε στην Καλιφόρνια , να εργάζεται σε ένα εστιατόριο. Ήταν τόσο ακέραιος χαρακτήρας που ο εργοδότης του τον έκανε σε λίγο διάστημα συνέταιρο. Το αποφάσισε ένα βράδυ που ο Μιχάλης μαγείρεψε μύδια με την γνώση που είχε από τη Σμύρνη. Μύδια στο τηγάνι, αυτό έγινε το περίφημο πιάτο του εστιατορίου. Απέκτησε φίλους και κύρος και η επιχειρηματικότητα του αποδείχτηκε σπουδαία. Συνέχισε στο χώρο της εστίασης ανοίγοντας κι άλλα μαγαζιά. Το 1953 αποφασίζει να ιδρύσει και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός γυμνασίου στη γενέτειρα του, τα Ανώγεια . Ότι πιο εμπνευσμένο μέσα στην μεταπολεμική εποχή σε ένα χωριό κατεστραμμένο από τους Γερμανούς. Και ιδρύει το περίφημο "Σταυράκειο γυμνάσιο" . Ένα έργο που άλλαξε για πάντα την ιστορία του τόπου.

Στα 65 χρόνια λειτουργίας του μέχρι σήμερα, πάνω από 2000 παιδιά έχουν τελειώσει το Λύκειο και ένας μεγάλος αριθμός αυτών, πήρε πανεπιστημιακή μόρφωση. Η μεγάλη προσφορά του ευεργέτη Σταυρακάκη γίνεται πιο σπουδαία, γιατί στην βιογραφία του δεν αναφέρει από σεμνότητα αυτή την προσφορά.

Οι γιορτές των Υακινθείων εφέτος θα είναι επικεντρωμένες πάνω στην σεπτή μορφή του.

«Ένα δεντρό εφύτεψες στο ανωγειανό περβόλι,

και τώρα καθομάστανε στον ασκιανό του όλοι.»

Αριστείδης Χαιρέτης (Γιαλάφτης)

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

•Για τον ευεργέτη Μιχάλη Σταυρακάκη θα μιλήσει ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Σταμπολίδης.

•Προβολή ταινίας μικρού μήκους, του γνωστού σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, αφιερωμένη στη ζωή του ευεργέτη Μιχάλη Σταυρακάκη.

•Η Ιταλίδα γλύπτρια Laura Zizzi θα φιλοτεχνήσει επί σκηνής την προτομή του αείμνηστου Μιχάλη Σταυρακάκη κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, μπροστά στα μάτια των θεατών.

•Ο Σπύρος Πλουσής (Ρόλιος) θα ανοίξει την εκδήλωση με το παραδοσιακό χιούμορ των Ανωγείων με παλιά και καινούργια πρόσωπα.

Στη λύρα ο φέρελπις ανατέλλων αστέρας Λευτέρης Καλλέργης.

Συναυλία με τις Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή

•Συναυλία με το Βασίλη Λέκκα

Στο πιάνο ο Γιώργος Σαλτάρης.

Συναυλία με τον Θοδωρή Κοτονιά

Νικος Βερύκοκκος: Βιολί,

Διονύσης Θεοδώσης: κλαρίνο, Κώστας Μαυριδάκης: μπάσο

Συναυλία με την Μόρφω Τσαϊρέλη

Συναυλία με την Μόρφω Τσαϊρέλη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ