Η Λάρισα γίνεται ποδηλατούπολη

Αξονικός ποδηλατόδρομος μήκους 10 χλμ. από το κέντρο προς Νεάπολη, Πανεπιστήμιο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Τερψιθέα

Η νέα θητεία για τη δημοτική αρχή της Λάρισας έχει ένα μεγάλο στοίχημα προς υλοποίηση. Η πόλη καθώς είναι επίπεδη ενδείκνυται για τη χρήση ποδηλάτου σε όλο το μήκος της. Έτσι τα επόμενα χρόνια η Λάρισα αναμένεται να γίνει μια ποδηλατούπολη που οι κάτοικοί της θα μπορούν με ασφάλεια να διασχίσουν την πόλη από το ένα άκρο στο άλλο χρησιμοποιώντας τους νέους ποδηλατοδρόμους. Για να γίνει κάτι τέτοιο ο Δήμος Λαρισαίων ήδη σχεδιάζει το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα «κουμπώνει» με αυτό του κέντρου και θα επεκτείνεται σε συνοικίες της Λάρισας. Συνολικά τα επόμενα χρόνια έως και το 2023 θα έχουμε στη διάθεσή μας προς χρήση ένα μεγάλο τμήμα από τα συνολικά 43 χιλιόμετρα που υπολογίζει να κατασκευάσει ο Δήμος. Η αρχή θα γίνει με την κατασκευή των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, οι οποίοι θα κατασκευαστούν στο κέντρο και περιλαμβάνουν τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Ακολούθως ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκτασή τους και στις πρώτες συνοικίες της, που θα είναι η Νέα Σμύρνη, η περιοχή της Νεάπολης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Αυτός ο ποδηλατόδρομος θα εκτείνεται έως και την Τερψιθέα.

Νέοι ποδηλατόδρομοι στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας

Η Λάρισα ήδη βιώνει το ΣΒΑΚ και τα οφέλη του απολαμβάνοντας τις νέες οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βενιζέλου, ενώ σε περίπου δύο εβδομάδες έρχεται και η νέα Ασκληπιού που θα είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα. Σε αυτούς τους δρόμους οι Λαρισαίοι μπορούν να κινηθούν με τα ποδήλατό τους με ασφάλεια καθώς υπάρχει ποδηλατόδρομος.

Επιπλέον μέχρι και την Άνοιξη του 2021 κατασκευάζονται οι οδοί Ιουστινιανού, Κολοκοτρώνη, Λάμπρου Κατσώνη, Νικοτσάρα, Κοραή, Ηλιοδώρου και Ρούσβελτ. Ακολουθεί η νέα Νικηταρά που θα γίνει επίσης ένας εντυπωσιακός δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Και σε αυτό το δρόμο θα υπάρχει ποδηλατόδρομος. Στους νέους δρόμους ο ποδηλατόδρομος είτε θα είναι σχεδιασμένος πάνω στο οδόστρωμα, είτε θα είναι ξεχωριστά όπως στη νέα Ιουστινιανού. Με την Νικηταρά ολοκληρώνονται τα έργα στο κέντρο της πόλης και σειρά παίρνουν οι συνοικίες.

Ποδηλατόδρομοι σε δύο συνοικίες και Τερψιθέα

Αυτή τη στιγμή στο Δήμο Λαρισαίων σχεδιάζουν την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων σε συνοικίες της πόλης, αλλάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη. Προφανώς την εβδομάδα που πέρασε αυτό εννοούσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης λέγοντας ότι «αυτή την θητεία θα γίνει ένα τεράστιο έργο. Μιλάμε για μια σοβαρότατη αλλαγή στη λειτουργία της πόλης», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

Έτσι οι υπεύθυνοι «τρέχουν» ήδη μια πρώτη έκδοση της μελέτης για ποδηλατοδρόμους περιφερειακά της πόλης. Θα δημιουργηθούν αξονικοί ποδηλατόδρομοι που θα ενώνουν το κέντρο με περιφερειακά τμήματα. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα δοθεί προτεραιότητα σε κάποιους από αυτούς με πιθανότερη εκδοχή την επέκτασή τους στην συνοικία της Νέας Σμύρνης, αλλά και στην περιοχή προς Φιλιππούπολη, Νεάπολη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έως και την Τερψιθέα.

Η περίπτωση του αξονικού ποδηλατοδρόμου που θα καταλήγει στην Τερψιθέα φαίνεται να είναι πιο «ώριμος» καθώς ήδη υπάρχει το δίκτυο από την Ανθίμου Γαζή έως και ένα τμήμα της Ιωαννίνων. Μιλάμε για ένα δίκτυο το οποίο αναμένεται να αγγίξει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 10 χλμ.

Ο δεύτερος άξονας θα γίνει στη Ν. Σμύρνη. Ο ποδηλατόδρομος θα διασχίζει τον παράδρομο της Σανδράκη και θα καταλήγει στο κέντρο της πόλης. Η σύνδεση του δικτύου με τη Ν. Σμύρνη και την Νεάπολη αναμένεται να ολοκληρωθεί έως και το 2022.

Για τις άλλες περιφερειακές περιοχές θα υπάρξουν μελέτες όπως για παράδειγμα για την Βόλου και την Φαρσάλων τα επόμενα χρόνια. Μια λύση σε αυτές τις περιπτώσεις όπου θα υπάρχουν προβλήματα κατασκευής των ποδηλατοδρόμων είναι το δίκτυο να περάσει από παραδρόμους.

Σούλτης: «Κάνουμε πιο ανθρώπινη την πόλη»

Για την παρέμβαση που θα αλλάξει την εικόνα αλλά και την λειτουργία της πόλης της Λάρισας μίλησε στη larissanet ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σούλτης σημειώνοντας ότι «θέλουμε να κάνουμε την Λάρισα μια πιο ανθρώπινη πόλη. Αυτό υλοποιούμε απλώνοντας το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε όλη την πόλη, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις συνοικίες».

«Το δίκτυο αξονικών ποδηλατοδρόμων που θα κατασκευάσει Δήμος τα επόμενα χρόνια θα βοηθήσει τον Λαρισαίο να κινείται από και προς το κέντρο με ποδήλατο. Αλλάζουμε την λειτουργία της πόλης δημιουργώντας συνθήκες γειτονίας με πιο καθαρό περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Σούλτης.

Πηγή: larissanet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ