Απίστευτη περιβαλλοντική πρόκληση στην Ελούντα!

Πώς και γιατί...βαφτίζεται το ρέμα δρόμος;

   

Μια απίστευτη περιβαλλοντική υπόθεση, με πρωτεργάτη το Δήμο Αγ. Νικολάου, είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Ελούντας. Η δημοτική αρχή Αγ. Νικολάου, στην μελέτη αναθεώρησης του τοπικού χωροταξικού σχεδίου του Δήμου (ΣΧΟΟΑΠ) ζητά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης τη μετατροπή του μοναδικού θεσμοθετημένου ρέματος της περιοχής «Λαγκάδας» σε δρόμο!

Μάλιστα οι πληροφορίες μας λένε ότι ήδη με την ομόφωνη απόφαση 543/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν εγκριθεί μια σειρά προτάσεων στο σύνολο του Δήμου με την δικαιολογία των «προδήλων σφαλμάτων», κάποια από τα οποία όπως το προτεινόμενο στην Ελούντα, συνιστούν προκλητικές και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που εγγίζουν στα όρια της εξόφθαλμης παρανομίας.

Για την ιστορία, το ρέμα αυτό με κροκάλες και άλλες φερτές ποτάμιες αποθέσεις, μετατράπηκε αυθαίρετα, κατά τη γνωστή πρακτική στην Ελλάδα, πριν 30~35 χρόνια από την τέως κοινότητα Ελούντας σε τσιμεντοστρωμένο δρόμο, ο οποίος μεταγενέστερα, ασφαλτοστρώθηκε και κατασκευάστηκε επίσης παράνομα, όντας ρέμα, δημόσιο αποχετευτικό δίκτυο. Σε ραγδαίες βροχοπτώσεις όπως είναι καταγεγραμμένο πολλές φορές κατά το παρελθόν μέχρι και πολύ πρόσφατα, πλημμυρίζει με εκροές ποτάμιων και  φερτών υλών τόσο παρακείμενες ιδιοκτησίες, όσο και την επαρχιακή οδό Αγ. Νικολάου - Ελούντας, αφού έχει αποκοπεί η έξοδός του προς τη θάλασσα.

Σε μια εποχή με βεβαιωμένους τους επελθόντες ήδη ραγδαίους ρυθμούς κλιματικής αλλαγής, και τα έντονα καιρικά πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται και στην Κρήτη, και που κυρίως επιδεινώνονται  με την αποκοπή των ρεματικών ροών, το συγκεκριμένο σκανδαλώδες και παράνομο αίτημα, αντιβαίνει ευθέως τις αρχές και τους στόχους μιας βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με τα σχετικά συνταγματικά περιβαλλοντικά δεδομένα της χώρας, τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. και το Δίκαιο του περιβάλλοντος.

Οι εθνικές πολύνεκρες τραγωδίες πέρσι το χειμώνα στη Μάνδρα με τις πλημμύρες και πριν από λίγες μέρες την ανατολική Αττική με τις πυρκαγιές, που οφείλονταν σε εγκληματικές χωροταξικές παραλείψεις και σκάνδαλα του παρελθόντος φαίνεται δεν μας έχουν παραδειγματίσει.

Το Cretalive έχει στη διάθεσή του συντριπτικά στοιχεία για μια σειρά παραλείψεων και σκανδάλων στις επιχειρούμενες χωροταξικές παρεμβάσεις στην επώνυμη τουριστική ναυαρχίδα της χώρας από διαφόρους εμπλεκόμενους παράγοντες διαφόρων βαθμίδων.

Κανένας δεν καλύπτεται από καμιά ασυλία για να παρανομεί και να απειλεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή. Περιμένουμε άμεσα από τη δημοτική αρχή Αγ. Νικολάου, να μας γνωρίσει τις απόψεις της γι’ αυτό το πρωτοφανές κυοφορούμενο περιβαλλοντικό σκανδαλώδες ζήτημα. Ειδάλλως δεν μπορούμε παρά να δημοσιεύσουμε τα συντριπτικά στοιχεία που «καίνε» πολύ κόσμο στην ατυχή υπόθεση αποχαρακτηρισμού του ρέματος.

Ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι ενήμερη και η Δικαιοσύνη.

 


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ