Χαμόγελα, κοπλιμέντα, ρακοποσία, η μπλούζα του Τσε και το "κόλλα πέντε"!

Ο πρωθυπουργός κάθε δύο βήματα σταματούσε: Συνομιλούσε με κατοίκους, ιδίως με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, ενώ δεχόταν μετά χαράς να πιει την ρακή που του πρόσφεραν

Κουραστική, αλλά και συνάμα πολύ... αναζωογονητική ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα η διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.

Οι επαφές του πρωθυπουργού ήταν συνεχείς: Συνομίλησε με όλο τον κόσμο που τον πλησίασε, άκουσε ένα σωρό αιτήματα, κράτησε τις σημειώσεις του κι αναχώρησε από το νησί, γεμάτος νέες εμπειρίες και συμπεράσματα...

Η πρώτη μέρα τον βρήκε στο ανατολικό τμήμα του νησιού: Εγκαινίασε έργα και μόλις σουρούπωσε ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χουδέτσι. Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακό κρητικό γλέντι: Με ρακές, χορούς και μαντινάδες!

Κάπως έτσι... “ξημέρωσε” και η δεύτερη μέρα: Φυσικό επόμενο, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τα Ανώγεια!

Ο πρωθυπουργός είχε επαφές στον Δήμο, έκανε ειδική αναφορά στο ευαίσθητο θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων και δεσμεύτηκε για την κατασκευή του νέου δρόμου που θα συνδέει το χωριό με το Ηράκλειο.

Στάση κάθε δυο... βήματα!

Αμέσως μετά το δημαρχείο, ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε προς το Μεϊντάνι. Η απόσταση είναι θεωρητικά μικρή, όμως με τις στάσεις που γίνονταν φάνηκε να είναι αρκετά μεγάλη: Χωρίς υπερβολή, ο πρωθυπουργός κάθε δύο βήματα σταματούσε: Συνομιλούσε με κατοίκους, ιδίως με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, ενώ δεχόταν μετά χαράς να πιει την ρακή που του πρόσφεραν.

Πολλοί αναρωτήθηκαν αν ο Αλέξης Τσίπρας απολάμβανε μέχρι τελευταίας σταγόνας το παραδοσιακό οινοπνευματώδες ποτέ. Ωστόσο, όπως μάθαμε, ίσα που την έβαζε στα χείλη του. Διότι αν σε κάθε κέρασμα είχαμε... “άσπρο πάτο”, τότε αμφιβάλλουμε αν ο πρωθυπουργός ήταν σε θέση να συνεχίσει την περιήγησή του στον νομό Ρεθύμνου.

“Κάτι πολύ σημαντικότερο από μία ψήφο...”

Η πιο “δυνατή” στιγμή της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Ανώγεια ήταν στο Μεϊντάνι. Ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε εκεί ήταν ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. “Γράφεις τίποτα τώρα;”, τον ρώτησε ο πρωθυπουργός. Την... απάντηση την πήρε λίγα λεπτά αργότερα, όταν ο γνωστός καλλιτέχνης συνόδευσε με το μαντολίνο του τον Σαμίρ, ο οποίος τραγούδησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ένα τραγούδι που περιγράφει τον ξεριζωμό του απ’ το Αφγανιστάν...

Πριν από αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε απ’ τον πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο δημοφιλής ιερέας με το που είδε τον πρωθυπουργό, του είπε: “Ανεξάρτητα απ’ το τι ψηφίζει κάποιος, στη συνείδηση του κόσμου είσαι ένας ειλικρινής άνθρωπος, μια αυθεντική φυσιογνωμία”. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε κολακευμένος από αυτά που άκουσε: “Αν ισχύει αυτό που μου λες, είναι πολύ σημαντικότερο από μία ψήφο!”.

Ο πιτσιρικάς με την μπλούζα του Τσε Γκεβάρα και το “κόλλα πέντε”!

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να έχει πολύ ανεπτυγμένο το επικοινωνιακό χάρισμα, κάτι που το παρατήρησαν αρκετοί. Ως γονιός, ο πρωθυπουργός έκανε πολλή χαρά στα μικρά παιδάκια που πήγαιναν να του μιλήσουν. Ένα από αυτά, και πάλι στο Μεϊντάνι, φορούσε μία μπλούζα του Τσε Γκεβάρα, γεγονός που ενθουσίασε τον Αλέξη Τσίπρα! Χάρηκε τόσο που του είπε: “Κόλλα πέντε!”. Ο νεαρός Ανωγειανός με όλη του τη δύναμη... κόλλησε την παλάμη του σε εκείνη του πρωθυπουργού, με τον τελευταίο να παρατηρεί το “πόσο δυνατός” είναι ο πιτσιρικάς!

Στο Μεϊντάνι η ρακοποσία συνεχίστηκε. Όχι όμως... ξεροσφύρι, αφού στον Αλέξη Τσίπρα προσφέρθηκε το παραδοσιακό και ξακουστό ανωγειανό γαλακτομπούρεκο! “Πόσο να φάμε πια στην Κρήτη!”, σχολίασε ο πρωθυπουργός με το που βρέθηκε μπροστά του το εύγευστο γλύκισμα!

“Θα νικήσομε ανίψο! Ο λαός ξυπνά, το γιουρούσι εδά ξεκινά!”

Το κλίμα ήταν πανηγυρικό στα Ανώγεια, με έναν ντόπιο ηλικιωμένο να είναι σίγουρος για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές: “Θα νικήσομε ανίψο! Ο λαός ξυπνά, το γιουρούσι εδά ξεκινά! Γ-καντέχεις ήντα θα πει γιουρούσι;”, έλεγε και ξαναέλεγε σε διάφορους εκπροσώπους των ΜΜΕ που ήταν γύρω του! Ο διάλογος αυτός έγινε στο δημαρχείο Ανωγείων! Ο ίδιος αισιόδοξος ηλικιωμένος, υποδέχθηκε με θέρμη τον πρωθυπουργό, ενώ κάποιος άλλος άνδρας, μεγάλης ηλικίας κι αυτός, χαιρέτησε τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάν τον αρχηγό “όλης της Ευρώπης!”.

“Κρίνε μου Περαχωριανέ!”

Αμέσως μετά το Μεϊντάνι, ο πρωθυπουργός πήγε μερικά μέτρα πιο κάτω (με το αυτοκίνητο), στο Περαχώρι, στην οικία του μεγάλου Νίκου Ξυλούρη! Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός με έναν... κρίνο, τον οποίο του πρόσφερε μία γυναίκα!

Κι εκεί είχαμε ρακές, αλλά και φωτογραφίες από και με τους τουρίστες που απολάμβαναν τη λιακάδα στα καφενεία! Περιττό να σας πούμε το πόσο έντονη ήταν η μυρωδιά του οφτού! Σκέτος πειρασμός! Αλλά ο πρωθυπουργός είχε δρόμο μπροστά του! Το πρόγραμμά του ήταν πιεστικό: Έπρεπε να μεταβεί όσο πιο σύντομα γινόταν στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου, αλλά και να βρει χρόνο να χαλαρώσει για τη βραδινή ομιλία του στα Χανιά...

Δέκα χρόνια διακοπές στην επαρχία Αγίου Βασιλείου!

Ο Αλέξης Τσίπρας πάτησε... φρένο στο Σπήλι: Βρέθηκε στο δημαρχείο, συμμετείχε σε συνάντηση με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, ο οποίος του... έβγαλε το καπέλο: Τον χαρακτήρισε “σεμνό και ταπεινό άνθρωπο”, καθώς όπως του εξήγησε “νιώθουμε χαλαρά μαζί σας, ξέρετε τις περιοχές μας καλύτερα κι από εμάς. Είναι τιμή μας που είστε εδώ. Δέκα χρόνια πάτε διακοπές στο Ροδάκινο. Μένετε στα δωμάτια του Μάρκου ανέκαθεν, σαν απλός πολίτης. Κι αυτό πρέπει να μας παραδειγματίσει όλους εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική".

Και ο πρωθυπουργός όμως είχε μόνο καλά λόγια να... απαντήσει στον Γιάννη Ταταράκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε την αγαστή συνεργασία που έχουν, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: “Μας συνδέει το ίδιο μεράκι, να πάμε τον τόπο μπροστά. Υπόσχομαι στον δήμαρχο, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, να προχωρήσει ο δρόμος του Πλακιά”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, προβλέποντας... άνετη επικράτηση από την πρώτη Κυριακή για τον Γιάννη Ταταράκη (όπως εξάλλου έκανε και με τους Σταύρο Αρναουτάκη και Μανόλη Κοκοσάλη).

Νωρίτερα ο ίδιος είχε υποκλιθεί στα κάλλη της φύσης και της... ψυχής των ανθρώπων της επαρχίας Αγίου Βασιλείου: “Γνωρίζω πολλά χρόνια τον τόπο σας. Μαγεύτηκα από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα εδώ, από τη χάρη του τόπου σας. Την ομορφιά ενός τόπου τον κάνει και η ψυχή των ανθρώπων. Αυτό με μάγεψε εδώ, και δεν το αλλάζω ούτε με πλούτη, ούτε με πολυτέλειες!”.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας και στο παρελθόν είχε βρεθεί στο Σπήλι, απολαμβάνοντας τον καφέ του σε καφετέρια κάτω από τις “κεφαλοβρύσες”!

Οι “Σφακιανοί”... συγχωριανοί του Πολάκη και η γιαγιά από τον Αποκόρωνα

Το δικό του πιστό κοινό έδειξε να έχει καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα, ο Παύλος Πολάκης. Οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας ήταν στο Σπήλι. Απόλυτα φυσιολογικό, καθώς η οικογένεια του κ. Πολάκη διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Ρέθυμνο και ιδιαιτέρως με αυτή την πλευρά του νομού.

Ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν μέσα στο δημαρχείο, διάφοροι κάτοικοι του Σπηλίου έψαχναν εναγωνίως τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. “Μα που’ ναι ο Πολάκης; Το είδατε;”, ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν. Μόλις ο ίδιος εμφανίστηκε μπροστά τους του είπαν: “Παυλή, κι εμείς επαέ πέρα Σφακιανοί είμαστε!”. “Το ξέρω, ντα δίπλα είμαστε”, τους απάντησε...

Από τον Αποκόρωνα (και όχι από τα Σφακιά) ήταν μία ηλικιωμένη η οποία χαιρέτησε θερμά τον Αλέξη Τσίπρα έξω από το δημαρχείο Αγίου Βασιλείου...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ