Ο ... Εγγλέζος Προκόπης Παυλόπουλος, η συγγνώμη και το ... συμπεθεριό Κρήτης-Μεσσηνίας

Όταν... συμπεθέρεψε η Κρήτη με την Μεσσηνία!

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, όμως στα ραντεβού του είναι... εγγλέζος! Λειτουργεί με την ακρίβεια ελβετικού... ρολογιού! Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως πρώτος πολίτης της χώρας, οφείλει πάντα να δίνει το καλό παράδειγμα, όπου κι αν βρίσκεται – αν και κρίνοντας από τη συμπεριφορά του, όλα όσα του βγαίνουν είναι ανεπιτήδευτα!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφίχθη σχεδόν 10 λεπτά νωρίτερα, απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στο Καστέλλι! Με το που αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να σπεύσει και να χαιρετίσει τον κόσμο που τον περίμενε, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του. Το ίδιο έκανε όπου κι αν βρέθηκε.

Βγαίνοντας από το Δημαρχείο Μινώα Πεδιάδας, αμέσως μετά τη λήξη της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε... συγγνώμη (!) από τον κόσμο που δεν κατόρθωσε να βρεθεί εντός της αιθούσης: “Σας ταλαιπώρησα λίγο, ε; Με συγχωρείτε που περιμένατε έξω στη ζέστη. Σας ευχαριστώ πολύ”, τους... απολογήθηκε, χαιρετώντας τους πάντες, μικρούς και μεγάλους!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν φιλικός με όλους ανεξαιρέτως, ειδικά με τα μικρά παιδιά τα οποία συνάντησε. Στο Θραψανό, φθάνοντας, πήρε μία... γεύση από την τοπική παραδοσιακή τέχνη των πιθαριών, κι εν συνεχεία σχεδόν... απαίτησε (με πολύ όμορφο τρόπο φυσικά) να φωτογραφηθεί με τους λιλιπούτειους παρευρισκόμενους. “Τα παιδιά να έρθουν για φωτογραφία”. Το αίτημά του εισακούστηκε και ο κ. Παυλόπουλος έκανε το... γύρο της πλατείας του χωριού, συνομιλώντας με όλες... τις ηλικίες!

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει πάντοτε μεγάλη βαρύτητα στις νέες γενιές, οι οποίες αποτελούν το μέλλον του τόπου, κάτι που φροντίζει να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία. “Η Κρήτη έχει μεγάλες δυνατότητες κι ένα λαμπρό μέλλον”, υποστήριξε σήμερα, κι ενώ είχε συγχαρεί νωρίτερα τον Σταύρο Αρναουτάκη για την επανεκλογή του. “Κρατήστε ενωμένη τη διοίκηση της Περιφέρειας. Μπορείτε να καταφέρετε πολλά”, ήταν εκείνο που ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης ο ΠτΔ, που ένιωσε κολακευμένος για την τιμή που του έγινε, η οποία “αποτελεί ένα μεγάλο χρέος για εμένα”. Όπως ανέφερε, “η Κρήτη είναι η βάση, το νησί της Αντίστασης και της Ελευθερίας!”.

Ο κ. Παυλόπουλος έπλεκε διαρκώς το εγκώμιο της Κρήτης και του κατοίκων της: “Είστε η ζωντανή συνέχεια εκείνων που έκαναν αυτό το έπος (σ.σ Αντίσταση κατά των ναζί). Πρέπει να μας εμπνέει η υπαρξιακή αρχή της ανδρείας και της Ελευθερίας. Αρκεί κάνεις να ανέβει στον Ψηλορείτη για να καταλάβει τι σημαίνει ανδρεία και Ελευθερία”.

Οι αγώνες των Κρητικών απέναντι στους ναζί μας είναι ο κατάλληλος πλοηγός για την πορεία της πατρίδας μας, όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι “είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα. (...) Πολλώ μάλλον όταν μας συμπαρίστανται ενεργώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ".

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι “δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε δίπλα μας τους συμμάχους μας”, σημειώνοντας ωστόσο ότι “και μόνοι μας να ήμασταν πάλι θα υπερασπιζόμασταν την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα”.

Επαινώντας τον αγώνα και την αντίσταση των Κρητικών κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν αδύνατον να μην κάνει αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι “έχουμε καταστήσει σαφές προς την γερμανική πλευρά ότι είναι νομίμως ενεργείς και δικαστικώς επιδιώξιμες οι απαιτήσεις της Ελλάδας. Η Γερμανία δεν μπορεί να αποφασίζει μονομερώς. Της ζητάμε να προσέλθει στη διεθνή δικαιοσύνη, στο όνομα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και στο όνομα των ψυχών που θυσιάστηκαν και πρέπει να δικαιωθούν”.

Η επίσκεψη – περιοδεία του κ. Παυλόπουλου στην ενδοχώρα του Ηρακλείου έκλεισε με γεύμα στην πλατεία του Θραψανού, με τον ίδιο να δέχεται πλειάδα δώρων, όπως κεντητά, πιθάρια και παραδοσιακά προϊόντα. "Του Αβραάμ και του Ισαάκ τα καλά" σχολίασε ο ΠτΔ, ο οποίος παρατήρησε ότι συμπεθέρεψε η Κρήτη με την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα τη Μεσσηνία, τον τόπο καταγωγής του. Μάλιστα, δήλωσε “συγκινημένος που είμαι εδώ μαζί σας, σε ένα ανοιχτό χώρο, στο κέντρο του χωριού. Αυτή είναι η Ελλάδα μας, αυτή είναι η Κρήτη. Το χωριό σας έχει ένα μεγάλο συμβολισμό, τους κεραμιστές που φτιάχνουν αυτό που σκέφτονται. Ας προχωράμε όλοι ενωμένοι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση δύναμη μου δίνετε”.

Εκείνο που του έκανε εντύπωση ήταν ένα όμορφο λουλούδι, απ’ το οποίο έκοψε ένα κλαράκι και απευθυνόμενος σε μία παρέα από νεαρές κοπέλες, τους ευχήθηκε “να του μοιάσετε!”.

Η σύντομη... βόλτα του κ. Παυλόπουλου στην πλατεία του χωριού συνεχίστηκε, με τον ίδιο να δέχεται τις ευχαριστίες των κατοίκων! “Μας τιμάτε με την παρουσία σας!”, του είπαν, με τον ίδιο να τους απαντά: “Εσείς με τιμάτε και μου δίνετε απίστευτη δύναμη!”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ