Οι εκλογές των δημάρχων, τα ντοσιέ, τα "στρατηγεία", ο πατσάς και το τσιγάρο

Όσα έγιναν λίγο πριν και λίγο μετά την εκλογική διαδικασία για την ΠΕΔ Κρήτης

Ξενυχτισμένοι (απολύτως λογικό ελέω... εκλογικού άγχους, ρακοκάζανων ή ακόμα ακόμα λόγω της παρουσίας τους σε διάφορες ονομαστικές εορτές, από τις μαζεμένες των τελευταίων ημερών), αγχωμένοι αλλά κι αποφασισμένοι για την νίκη ήταν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στις εκλογές της ΠΕΔ, χθες νωρίς το πρωί στο Πολιτιστικό.

"Από πατσά έρχεστε;" αναρωτήθηκε αστειευόμενος ένας εκ των υποψηφίων αντικρίζοντας το νωχελικό βήμα άλλων συνυποψηφίων του...

Το ρολόι έδειχνε 9 και μισή το πρωί της Κυριακής. Το Πολιτιστικό ήταν μοιρασμένο στα δύο. Στον προαύλιο χώρο βρίσκονταν και συζητούσαν εκπρόσωποι της "Ενωτικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Κρήτης" που είχαν μετατρέψει σε στρατηγείο τους το φυλάκιο το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Πειραματικό Θέατρο.

Ο συνδυασμός Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δήμων Κρήτης είχε στρατοπεδεύσει στην αίθουσα Σεμιναρίων. Στο κεντρικό τραπέζι καθόταν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και πλάι του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

Στο προαύλιο βρισκόταν και ο μεμονωμένως υποψήφιος, Δημήτρης Βρύσαλης, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο οποίος κρατούσε ένα κόκκινο ντοσιέ · προφανώς και ήθελε να τιμήσει τα χρώματα του κόμματος του!

Ντοσιέ κρατούσε και ο Γιάννης Κουρακης, μόνο που το δικό του ήταν πράσινο...


Πριν ξεκινήσουν τα... όργανα, ( η ψηφοφορία δηλαδή) έκαναν την εμφάνισή τους οι μουσικοί , που έκαναν κανονικά την πρόβα τους στους επάνω ορόφους... Τα δικά τους όργανα ξεκίνησαν νωρίτερα. Οι πιο διαπεραστικοί ήχοι προέρχονταν από κρουστά (ίσως ταίριαζαν με την περίσταση!).

Από κάτω, οι δήμαρχοι και οι λοιποί εκλέκτορες το... βιολί τους!

Δίχως υπερβολή οι θεριακλήδες υποψήφιοι πρέπει να κάπνισαν, όλοι μαζί, ένα εργοστάσιο με τσιγάρα... από την ένταση! Κάποιοι ακόμη πιο μερακλήδες, το πήγαιναν εναλλάξ: μια πούρο (ή πουράκια), μια τσιγάρο!

Κι ασφαλώς στην κακή τους συνήθεια προέβησαν εκτός της αίθουσας ψηφοφορίας , διότι υπάρχει και ο αντικαπνιστικός νόμος! Πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα ως αυτοδιοκητικοί!

Ο καφές πάντως τιμήθηκε δεόντως (σχεδόν) από όλους - αντικαπνιστές και και καπνιστές.

Δεν ήρθε

Μέχρι και την τελευταία στιγμή περίμεναν τον κ. Σταμάτη Σγουράκη να έρθει από τα Χανιά να ψηφίσει. Κι αφού το ρολόι έδειξε 3 το μεσημέρι και δεν είχε φανεί, οι κάλπες έκλεισαν και άνοιξαν οι φάκελοι με τα ψηφοδέλτια.

Τι περίμεναν, τι ήρθε

Αγκαλιές και φιλιά είχαμε στις τάξεις των νικητών με το που βγήκε το τελικό σκορ. Αν κι έμπειροι αυτοδιοικητικοί αρκετοί, πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά ή σαν... ατίθασα νιάτα, αναβιώνοντας τα χρόνια τους στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ...

Μερικοί ήταν πολύ ψύχραιμοι...

"Τα περιμέναμε ακριβώς έτσι", ήταν ένα από τα πρώτα σχόλια που ακούστηκαν εκ μέρους τους . "Παρά μια ψήφο" συμπλήρωσε ένας άλλος από τον ίδιο συνδυασμό που είχε προβλέψει 70 ψήφους.

Πολλά γράφτηκαν κι ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες περί Ορεινών και... ΠΕΔινων συμφωνιών. Ο πολύπειρος αυτοδιοικητικος Ευριπίδης Κουκιαδακης πήρε θέση για όλα αυτά με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο: "Ανήκω στη Δεξιά του Κυρίου και στη Συμφωνία των.... ωραίων (το ωμέγα ειδικά το τόνισε λίγο παραπάνω!).

Τον αντικαπνιστικό νομό τον τήρησαν άπαντες και μπράβο τους. Με τους βασικούς κανόνες υγιεινής και καθαριότητας φάνηκε δυστυχώς να έχουν ένα θέμα ορισμένοι εκλέκτορες, οι οποίοι αφού άδειασαν την αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου ξέχασαν να πάρουν μαζί τους τα χαρτιά τους και τα κυπελλάκια με τους καφέδες τους. Δικαίως αντέδρασε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη μπροστά σε αυτό το θέαμα. Διότι η Καθαριότητα είναι πρωτίστως Πολιτισμός (και το αντίθετο!). Εν τέλει η αίθουσα καθαρίστηκε με τη φιλότιμη συνδρομή μερικών εργαζομένων του Πολιτιστικού...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ