"Τρέχει" το έργο για την διασύνδεση της Κρήτης

Ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο 8μηνο -μπορεί και συντομότερα- το έργου του "μικρού" καλωδίου Κρήτης - Πελοποννήσου

Θετικά είναι τα μαντάτα για την πορεία της διασύνδεσης στην Κρήτη, με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή να δηλώνει σήμερα ότι το νησί έχει αρχίσει να απαγκιστρώνεται από τις ρυπογόνες μονάδες!

“Για πολλές δεκαετίες η Κρήτη δεν θα έχει την παραμικρή ανάγκη όσον αφορά την ενέργεια, μπορεί να επιλέξει κι άλλες οικονομικές λύσεις . Ξεμπλέκουμε ουσιαστικά με την παραγωγή ρεύματος από τις ρυπογόνες μονάδες”, είπε ο κ. Καλογερής.

Ο ίδιος μίλησε και πιο συγκεκριμένα: “η μεγάλη διασύνδεση πάει εξαιρετικά. Ξεκαθάρισε το τοπίο – υπήρχαν κάποιες διχογνωμίες κι αμφισβητήσεις από πλευράς Euroasia που είχε κάνει την αρχική πρόταση. Αποφάσισε λοιπόν η κυβέρνηση να συνεχίσει την προηγούμενη θέση που είχαν λάβει οι προκάτοχοί της, κι αυτό μας χαροποιεί. Αποφάσισαν λοιπόν, με γνώμονα την ταχύτερη κάλυψη του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης – γιατί αυτό είναι το μείζον – να προχωρήσουν σε ένα εθνικό έργο με φορέα υλοποίησης την «Αριάδνη Interconnection», που έχει ιδρύσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ). Οι διαγωνισμοί για τα επιμέρους τμήματα έχουν γίνει, απλά δεν έχουν ανακηρυχθεί ανάδοχοι. Και τώρα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τους δύο μεγάλους σταθμούς μετατροπής”.

Σε καλό δρόμο όμως βρίσκεται και η μικρή διασύνδεση, που προχωρά κανονικά από Πελοπόννησο προς Χανιά (από Μεγαλόπολη προς Ξυλοκαμάρα).

“Το χρονοδιάγραμμα του καλωδίου είναι να μπει σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι του 2020. Το χρονοδιάγραμμα εξελίσσεται απολύτως ομαλά. Θεωρούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2020, τέλος Ιουλίου το αργότερο, το καλώδιο θα έχει συνδεθεί για να φέρνει ρεύμα από την Πελοπόννησο στην Κρήτη”, υποστήριξε ο κ. Καλογερής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους του ΑΔΜΗΕ και με εργολάβους, με τους οποίους και συζήτησαν για το χερσαίο κομμάτι. Από πού δηλαδή θα περάσουν τα καλώδια, το υπογειοποιημένο στα όρια Πλατανιά και Κισσάμου.

Στη συνάντηση υπήρξε καθολική δέσμευση στήριξης του “μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου που γίνεται στην Κρήτη αυτή τη στιγμή”, ενός έργου 350 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συμφωνήθηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση του έργου, προκειμένου να μειωθεί η ταλαιπωρία του κόσμου.

“Επειδή χρησιμοποιούνται 40 χιλιόμετρα εθνικού δρόμου, ενός δρόμου που για εμάς είναι πολύ σημαντικός κι απολύτως απαραίτητος, έκανα μία σύσκεψη χθες με όλους τους αρμοδίους, και με την αστυνομία που χορηγεί τις άδειες για τις κυκλοφοριακές τροποποιήσεις κατά τμήματα, και προσπαθήσαμε με τους ιθύνοντες να δούμε πώς μπορούμε να δουλέψουμε σε τρία μέτωπα. Θέλουμε να επιταχυνθεί το διάστημα εκτέλεσης των εργασιών, έτσι ώστε να μην έχουμε του χρόνου το καλοκαίρι έργα”. Κι αυτό διότι, ο δρόμος είναι πολυσύχναστος, κι ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφευχθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα και η συνακόλουθη ταλαιπωρία του κόσμου, εξήγησε ο κ. Καλογερής.

Το εν λόγω έργο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί σε οκτώ περίπου μήνες, όμως θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι οκτώ μήνες να γίνουν επτά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ