«Διαβατήριο» επενδύσεων για τον Πλατανιά τα τοπικά χωρικά σχέδια

Ο σχεδιασμός αφορά το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου

Τη διαδικασία για την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων καθώς και Ειδικών Χωρικών Σχεδίων «τρέχει» ο δήμος Πλατανιά υποβάλλοντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικό αίτημα που συνοδεύεται από την απαραίτητη τεχνική έκθεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

οι οποίες με βάση κα την τεχνική έκθεση κατατάσσονται σε βαθμίδες προτεραιότητας ως ακολούθως:

∙ΔΕ Πλατανιά, κατηγορία (α) πολύ υψηλή προτεραιότητα

∙ΔΕ Βουκολιών, κατηγορία (α) πολύ υψηλή προτεραιότητα

∙ΔΕ Κολυμβαρίου, κατηγορία (α) πολύ υψηλή προτεραιότητα

∙ΔΕ Μουσούρων, κατηγορία (β) υψηλή προτεραιότητα

H εκπόνηση των ΤΧΣ αποτελεί ουσιαστικά το «διαβατήριο» για σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή.

Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου υπάρχουν ισχυρές πιέσεις στο περιβάλλον καθότι το 2019, εκδηλώθηκαν πρωτόγνωρης έντασης καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα ο Δήμος να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και τις 1.10.2020. Προκλήθηκαν ισχυρά διαβρωτικά φαινόμενα εδαφών, κατολισθητικά φαινόμενα πρανών, μεγάλης έκτασης λασπορροές και καταστροφές. Ειδικά, σε οικισμούς παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις και εν γένει κινητικά εδαφικά προβλήματα μεγάλης έκτασης, καθώς και στις υποδομές (κυρίως οδικό δίκτυο δρόμοι και γέφυρες).

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εισηγητικής έκθεσης οι αναπτυξιακές πιέσεις και προϋποθέσεις ανά ΔΕ είναι: Για τη ΔΕ Πλατανιά: Το 2017 έγινε επανέγκριση του Σχεδίου Πόλεως Γερανίου, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την επανέγκριση του Σχεδίου Πόλεως του Πύργου Ψηλονέρου.

Αναβαθμίζεται ο Λιμενίσκος του Πλατανιά και χαράζεται η χερσαία λιμενική ζώνη. Έχουν διαπιστωθεί λάθη και ελλείψεις στο υφιστάμενο ΣΧΟΟΑΠ, που αναστέλλουν επενδύσεις στην περιοχή και δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των υφιστάμενων επενδύσεων .

Για τη ΔΕ Κολυμβαρίου: Υπάρχει διαπιστωμένο ενδιαφέρον για σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις για την προσεχή πενταετία, ενώ ήδη αρκετές μεγάλες επενδύσεις είναι σε εξέλιξη. Υπάρχουν προγραμματισμένες μεγάλες δημόσιες επενδύσεις για την προσεχή πενταετία. Κατασκευάζεται ο Λιμένας Κολυμβαρίου ο οποίος θα έχει δυναμικότητα ελλιμενισμού 200 πλοίων, με αποτέλεσμα να πιέζει αναπτυξιακά όλη την Ενότητα, αλλά και το Δήμο Πλατανιά και ευρύτερες περιοχές.

Για τη ΔΕ Βουκολιών: Βρίσκεται ανάμεσα στις Δημοτικές Ενότητες Πλατανιά και Κολυμβαρίου. Έχουν ενιαίο παραλιακό μέτωπο οι 3 ΔΕ, με την ΔΕ Βουκολιων να παρεισφρέει ανάμεσα στις άλλες δυο. Το παραλιακό μέτωπο που δέχεται τεράστιες ανθρωπογενείς πιέσεις είναι περί τα 20 χιλιόμετρα. Λόγω των ισχυρών αναπτυξιακών πιέσεων που δέχονται και θα δεχτούν οι ενότητες αυτές, θα συμπαρασύρουν και τη Δημοτική Ενότητα Βουκολιών, γι αυτό θα πρέπει να έχουν ενιαίο σχεδιασμό κι αντιμετώπιση

Για τη ΔΕ Μουσούρων: Υπάρχει διαπιστωμένο ενδιαφέρον για σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις για την προσεχή πενταετία.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ