Εκδήλωση - αφιέρωμα στο έπος του ’40

Στην εκδήλωση έγινε προβολή της ταινίας: «Το έπος των Ελλήνων στην Αλβανία».

Ενόψει της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) σε συνεργασία με τους Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου: Αρχανών - Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Φαιστού και Χερσονήσου καθώς και το Δήμο Ανωγείων, τις Ενώσεις Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Βιάννου, Δαμάστας, Σοκαρά, την Ένωση Πληγέντων νομού Ρεθύμνης, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας», με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Αστόρια, μία σημαντική εκδήλωση στο Ηράκλειο αφιερωμένη στο έπος του ’40, τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση και τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη.

Ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης τόνισε σε δηλώσεις του:

"Η 28η Οκτωβρίου είναι η αρχή μιας πολύ μεγάλης ιστορίας για τη χώρα μας. Η Μάχη της Κρήτης ήταν ένας δεύτερος ξεσηκωμός, ένα δεύτερο όχι από το λαό μας. Και κατόπιν είχαμε την Αντίσταση, την άρνηση του λαού μας να υποταχθεί σε κατακτητές.

Αυτά τα γεγονότα έχουν μεγάλη σημασία σήμερα, όπου τα αντανακλαστικα μας έχουν πέσει. Δεν θυμόμαστε τι υπήρξαμε ως λαός, τι κάναμε στο παρελθόν.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα εκείνη τη ρηματικη διακοινωση, σε λάθος εποχή και σε ειδική κατάσταση, που έκανε η ελληνική κυβέρνηση την απέρριψε με έναν εξαιρετικά προκλητικό τρόπο η γερμανική κυβέρνηση. Ποιος είναι ο προκλητικος τρόπος; Λέει ότι αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί με τη Συμφωνία 4+2. Το 4+2 είναι τέσσερις δυνάμεις, η Ρωσία, η ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία και το 2 είναι οι δύο Γερμανιες τότε. Θαυμάσια!

Τα ζητήματα της Ελλάδας, τα ζητήματα της Πολωνίας επίσης, λύθηκαν σε μια συνθήκη στην οποια η Ελλάδα δεν ήταν παρούσα; Αυτό είναι μια καταπληκτική προσβολή προς τη χώρα μας!

Όταν μια ξένη χώρα απαντά ότι έλυσε δικές σου υποθέσεις, σημαίνει ότι είσαι μια χώρα περιορισμένης ευθύνης, μια χώρα που την ανεξαρτησία της δεν την λαμβάνει κάνεις του υπόψιν. Και την ακεραιότητα της ίσως μεθαύριο να μην την πάρει κανείς στα σοβαρά υπόψιν. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα, ειδικά τέτοιες εποχές που ο κόσμος αλλάζει, οι παλιές σταθερές επαναξιολογουνται (αλλαγές συνόρων, με την επαναφορά της Συνθήκης της Λωζάνης, του ανατολικού ζητήματος κλπ). Κι όταν η Ελλάδα μπαίνει σε μια τέτοια φάση, με μια τέτοια κατάσταση, με μια διάθεση υποταγής, τα πράγματα είναι εξόχως ανησυχητικά.

Το αίτημα μας για τις Αποζημιώσεις συνδέεται με το γεγονός ότι η χώρα μας αξίζει και πρέπει να είναι ένα κράτος ανεξάρτητο, αυτοβουλο. Να διεκδικεί τα δικαιώματα του λαού του για τις ζημιές που έκαναν οι εισβολείς ξένοι, και πάλι χωρίς να ρωτήσουν τη χώρα μας, εκείνα τα δραματικά χρόνια".

Ο σκηνοθέτης και δημιουργός της ταινίας «Το έπος των Ελλήνων στην Αλβανία», Λευτέρης Χαρωνίτης, σημείωσε:

" Είναι μια ταινία ιστορικής έρευνας και έγινε για τρεις λόγους: ο ένας είναι γιατί πιστεύω ότι οι Έλληνες στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας ηραν το αγος της Μικράς Ασίας, όπως λέει και ο Τερζάκης.

Ο άλλος λόγος είναι διότι θεωρώ ότι Έπος των Ελλήνων στην Αλβανία και η Αντίσταση κατά του φασισμού που ακολούθησε είναι ο, τι σημαντικότερο έκαναν οι Νεοέλληνες μετά την Επανάσταση του 1821.

Ο τρίτος λόγος είναι καθαρά συναισθηματικος, γιατί ο πατέρας μου ήταν πολεμιστής στην Αλβανία.

Αυτοί οι άνθρωποι τότε ήξεραν, είχαν αρχές τις οποίες υπερασπιζονταν μέχρι τέλους.

Τον αγώνα των στρατιωτών της Αλβανίας τον πρόδωσε ένα μέρος των αρχηγών τους, των ηγετών τους, οι οποίοι μετά υπηρέτησαν τον κατακτητή, τον φασισμό"

Ο Διδάκτωρ Οδοντιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας Αριστομένης Συγγελακης τόνισε:

Ζούμε μέρες ενότητας, αποφασιστικότητας και ανάτασης. Η Κρήτη πρωτοστατεί στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, όπως πρωτοστάτησε και στον εθνοαμυντικο αγώνα το 1940-41.

Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που η κρητική κοινωνία αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή. Πιστεύω ότι θα πυκνώσουμε τις πρωτοβουλίες αυτές, με τη βοήθεια όλων, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα, να δώσει απάντηση στη γερμανική πρόκληση, να διεκδικήσει με σθεναρό και αποτελεσματικό τρόπο τις γερμανικές οφειλές.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ