Ένα χωριό χωρίς όνομα!

Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της επίσημης απόδοσης του ονόματος των Νέων Ατσιπάδων

Όταν το 1978 οι κατολισθήσεις στις Ατσιπάδες του Ρεθύμνου ανάγκασαν τους κατοίκους του χωριού να μετοικήσουν σε έκταση που παραχώρησε το τότε Υπουργείο Πρόνοιας, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα είχαν εγκατασταθεί σε έναν οικισμό χωρίς ... όνομα. Γιατί, από τότε καταβάλλουν προσπάθειες ώστε ο τόπος όπου εγκαταστάθηκαν να πάρει το όνομα "Νέες Ατσιπάδες", χωρίς μέχρι σήμερα να έχει καταστεί εφικτό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ατσιπάδων ιδρύθηκε το 2007 με πρόθεση να δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες και να αποκατασταθεί το μείζον πρόβλημα που είχε προκύψει για τους κατοίκους ενός χωριού με ιστορία μισού αιώνα.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία της απόδοσης του ονόματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι κάτοικοι της περιοχής δεν γνωρίζουν ποιος ακριβώς ευθύνεται για την πολύχρονη αυτή καθυστέρηση. 

Η διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσιπάδων έχει ξεκινήσει νέα πρωτοβουλία και εκθέτει το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις σε επιστολή της προς τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου Γιάννη Ταταράκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη, τους βουλευτές του νομού, την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής του Αγίου Βασιλείου και το Τοπικό Συμβούλιο Κοξαρέ.

Ειδικότερα, στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:

"Ο πολιτιστικός σύλλογος Ατσιπάδων ιδρύθηκε το 2007 για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων, που προέκυψαν από την κατολίσθηση το 1978.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για τους 49 δικαιούχους, που μετοίκησαν στον απαλλοτριωθέντα και παραχωρηθέντα από το Υπουργείο Πρόνοιας οικισμό στην ευρύτερη περιοχή της «Παλέ» και συγκεκριμένα στην περιοχή «Του Κουντούρη ο λάκκος» έκτασης 75 στρεμμάτων, είναι ότι δεν έχει δοθεί η ονομασία «ΝΕΕΣ ΑΤΣΙΠΑΔΕΣ» όπως είχε προσυμφωνηθεί από τους κατοίκους των Ατσιπάδων πριν την μετοίκησή τους στον ως άνω οικισμό και δεν τοποθετήθηκαν επίσημες πινακίδες με τη συμφωνηθείσα ονομασία.
Μετά την εγκατάσταση στη νέα περιοχή οι κάτοικοι προχώρησαν σ’ όλες τις απαραίτητες  διαδικασίες για την απόδοση της επίσημης ονομασίας στην περιοχή αυτή.

Έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες από τους παλιούς, αλλά και νέους τοπικούς αντιπροσώπους του συλλόγου μας, έχουν κατατεθεί στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης όλα τα απαραίτητα έγγραφα και έχουν παρθεί όλα τα πρωτόκολλα που απαιτούνται για την νέα ονομασία, αλλά μάταια.

Είμαστε το μοναδικό χωριό με όνομα, με ταυτότητα, με παράδοση και  ιστορία άνω των 500 χρόνων, που  για κάποιο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί η επίσημη απόδοση του ονόματός μας, χωρίς να γνωρίζουμε ποιός τελικά ευθύνεται γι’ αυτό.

Τον Οκτώβριο του 2018 το Δ.Σ. του συλλόγου μας, μαζί με 20 συγχωριανούς επισκεφτήκαμε το Δήμαρχο κο Ταταράκη Ιωάννη και ζητήσαμε την τοποθέτηση πινακίδων, που εμείς το θεωρούσαμε σαν τυπική διαδικασία,
με την ονομασία «ΝΕΕΣ ΑΤΣΙΠΑΔΕΣ». Ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε άμεσα, αλλά έγινε παρέμβαση από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, με τη δικαιολογία πως δεν υπήρξε απόφαση τοπικού και Δημοτικού συμβουλίου και οι πινακίδες αφαιρέθηκαν. Το Νοέμβριο του 2018 έγινε Γεν. Συνέλευση του συλλόγου μας και υπέγραψαν 47 από τους 49 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 2 απουσίαζαν, αιτώντας η νέα ονομασία να είναι «ΝΕΕΣ ΑΤΣΙΠΑΔΕΣ». Η απόφαση των 47 κατατέθηκε στο Δήμο Αγ. Βασιλείου στις 15/11/2018 με αρ. Πρωτ. 13999 αλλά ο Δήμος ήθελε και την απόφαση του τοπικού συμβουλίου, το οποίο στη συνέχεια αποφάσισε και συμφώνησε ομόφωνα το Δεκέμβριο του 2018 για την ονομασία «ΝΕΕΣ ΑΤΣΙΠΑΔΕΣ».
Το πρωτότυπο έγγραφο της απόφασης με τις 47 υπογραφές κατατέθηκε στο Τοπικό συμβούλιο και υπέγραψαν τα 3 μέλη του (Κ. Περαντωνάκης, Γ. Τσόντος και Γ. Εφεντάκης).

Μετά  από ένα εύλογο χρονικό διάστημα απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους του Δήμου  διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της απόφασής τους σχετικά με την ονομασία και τοποθέτηση πινακίδων και μας ενημέρωσαν πως δεν έχουν λάβει καμία απόφαση του τοπικού συμβουλίου.
Αμέσως απευθυνθήκαμε στο πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου  Κ. Περαντωνάκη που έπρεπε, ως όφειλε, να έχει καταθέσει το πρωτότυπο έγγραφο της  απόφασης του τοπικού συμβουλίου με τις 47 υπογραφές των μελών μας προς έγκριση στο Δήμο Αγ. Βασιλείου και ισχυρίστηκε πως το έχει χάσει.
Περιμέναμε λοιπόν ο πρόεδρος, που κατά δήλωσή του  έχασε τα έγγραφα, να τα ξαναφέρει στο τοπικό  συμβούλιο για να εγκριθούν και να κατατεθούν  στο Δήμο Αγ. Βασιλείου.

Το έκανε καθυστερημένα (μετά ένα χρόνο), και κατόπιν πιέσεων των Ατσιπαδιανών τοπικών συμβούλων,  αλλά στο μεταξύ τα δεδομένα άλλαξαν, δηλαδή σήμερα το τοπικό συμβούλιο είναι πενταμελές, ενώ πριν ήταν τριμελές και λόγω πληθυσμιακής υπεροχής το χωριό Κοξαρέ εκπροσωπείται από τρία μέλη ενώ οι Ατσιπάδες από δύο μέλη. Ως εκ τούτου τον Ιούνιο του 2020 σε συνεδρίαση αποφασίστηκε με 3 ψήφους των μελών της Κοξαρέ, έναντι 2 ψήφων των μελών των Ατσιπάδων να μην δοθεί η αιτηθείσα ονομασία, χωρίς κάποια αιτιολογία.

Τελικά είναι  η δημοκρατία που φταίει ή κάποια συμφέροντα που εμποδίζουν την απόφαση που πρέπει να ληφθεί;
Οι πολίτες πιστεύουν στο θεσμό της δημοκρατίας για να βρίσκουν λύσεις και όχι για να διαγράφει την ιστορία και την παράδοση των Ατσιπάδων, που έχει αυτή την ονομασία πάνω από 500 χρόνια.

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου να αναλάβει τις ευθύνες του και να φέρει την απόφαση που θα δίνει το όνομα στην περιοχή, 42 χρόνια από τη μετοίκηση. Αν αδυνατεί, να καλέσει την πολιτεία να βρει τη λύση.

Υ.Γ. Παρακαλούμε να επιδοθεί άμεσα σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και να υπογράψουν πως  παρέλαβαν το παρόν έγγραφο".
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ