Ο Ε.Ο.Σ. Λασιθίου στην παγκρήτια δράση υπέρ της προστασίας της φύσης

Την Κυριακή, 05 Ιουλίου

O Ε.Ο.Σ. Λασιθίου θα συμμετάσχει την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 στην παγκρήτια κοινή δράση διαμαρτυρίας των ορειβατικών συλλόγων της Κρήτης, ενάντια στον νέο περιβαλλοντικό νόμο και υπέρ της προστασίας της φύσης, με εξορμήσεις σε προστατευμένες περιοχές και κορυφογραμμές Natura 2000 που κινδυνεύουν από εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

"Η κορυφή  Σελένα ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 όπως όλη η οροσειρά της  Δίκτης  είναι ένα από τα βουνά που περιστοιχίζουν το Οροπέδιο Λασιθίου. Βρίσκεται στην βόρειο-ανατολική πλευρά του, και από την κορυφή του μια μέρα με καλή ορατότητα μπορεί να διακρίνει κανείς τη βόρεια ακτογραμμη  της Κρήτης από το Ηράκλειο μέχρι το Σίσι, τα απέναντι επιβλητικά βουνά της Δίκτης, το Οροπέδιο Λασιθίου, τη Θρυπτή, τον Ψηλορείτη, ακόμα και τη Σαντορίνη.

Το όνομά της πιθανότατα το οφείλει στη Σελήνη, τη δωρική Σελάνα. Κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο η κορυφή χρησιμοποιούνταν από τους ναζί ως παρατηρητήριο και κέντρο ασύρματης επικοινωνίας με την Ανατολική Μεσόγειο. Κάτοικοι από το Οροπέδιο Λασιθίου και τους Ποτάμους δούλευαν καταναγκαστικά έργα για την διάνοιξη ορυγμάτων στην κορυφή και στην μεταφορά των υλικών.

Για την κορυφογραμμή της Σελένας έχουν αδειοδοτηθεί το 2010 από την ΡΑΕ 13 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 29,9 ΜW με διάμετρο ρότορα 71 μέτρα και ύψος πάνω από 100μ για την εταιρεία “Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ ΘΕΣΗ ΣΕΛΕΝΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”.

Ο σύλλογος μας θα ανέβει στην κορυφή της Σελένας, ταυτόχρονα με τις εξορμήσεις των ορειβατικών συλλόγων σε όλη την Κρήτη, σε μια προσπάθεια να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας για την προστασία της φύσης.

Την ίδια ώρα θα πραγματοποιείται πανελλήνια ανάβαση-διαμαρτυρία ορειβατικών συλλόγων της ηπειρωτικής Ελλάδας στα Άγραφα, στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας, ενάντια στα σχέδια που προβλέπουν την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ.

Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει από την περιοχή "Σελιά" (είσοδος Οροπεδίου Λασιθίου απο Ποτάμους) από όπου και θα ανέβουμε αρχικά στο διάσελο στον Άγιο Παντελεήμονα. Στην συνέχεια ακολουθώντας το μονοπάτι θα φτάσουμε στην κορυφή της Σελένας στα 1559 μ., όπου και θα πραγματοποιήσουμε την διαμαρτυρία μας ταυτόχρονα με τους άλλους Ορειβατικούς Συλλόγους σε Κρήτη και Άγραφα.  

Το ραντεβού για όλους θα είναι στις 08:00 το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Σελί πάνω από τους Ποτάμους όπου θα μεταβούμε με δικά μας μέσα.


Αναχώρηση από τον Άγιο Νικόλαο, με δικά μας μέσα, στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (κόμβος Ξεροκάμπου μπροστά από "Λασιθιώτικο φούρνο").
Ώρες πορείας: 5  Βαθμός δυσκολίας: 2  

Απαραίτητος εξοπλισμός: Μποτάκια ορειβατικά, προαιρετικά μπατόν, αντιανεμικό, αρκετό νερό, σνακ, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό.

ΑΡΧΗΓΟΣ: Σπυριδάκης Γιάννης

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουνίου το βράδυ - πληροφορίες 694-804-0401 & 697-266-7591,  www.eoslasithiou.gr"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ