"Σαρώνει" την Κρήτη η κακοκαιρία - Κρύο, βροχή, χιόνια και ομίχλη!

Σε εξέλιξη ο «Ηφαιστίων», με ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κρήτη, πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και ανέμους άνω των 160 χλμ/ώρα στο Αιγαίο

Τα "δόντια" του στη δυτική Κρήτη δείχνει, από τη νύχτα, η κακοκαιρία, με τα καιρικά φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη να έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα, ενώ από το πρωί, περίπου στις 09.00, ο "Ηφαιστίωνας" έκανε αισθητή την παρουσία του και στην ανατολική Κρήτη, με σφοδρή βροχόπτωση στο Ηράκλειο, ομίχλη και χιόνι στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Άνεμοι σε επίπεδο θύελλας επικρατούν τις πρωινές ώρες των Θεοφανίων στο Αιγαίο, με ταχύτητες που έφθασαν τα 161 χιλιόμετρα την ώρα στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 147 χλμ/ώρα στη νότια Τήνο, με βάση τις καταγραφές των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου / meteo.gr μέχρι τις 08:30 της Δευτέρας.

Για το υπόλοιπο της ημέρας, αναμένεται περιορισμός των χιονοπτώσεων στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης, με τα φαινόμενα να διατηρούν πάντως τον έντονο χαρακτήρα τους. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Πρόβλημα στην προσβασιμότητα καταγράφεται λόγω τη χιονόπτωσης και σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο (Σκλαβοπούλα, Ροδοβάνι, Κάντανος, Πλεμενιανά, Βουκολιές) αλλά και σε πεδινές περιοχές όπως είναι το Γεράνι Κυδωνίας.

Λίγο πριν τις 09.00 το πρωί ξεκίνησε η χιονόπτωση και στα Ανώγεια, ενώ στα βορειοανατολικά του Ρεθύμνου η έντονη βροχόπτωση ξεκίνησε χθες το απόγευμα και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Συνεργεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων ήταν «επί ποδός» στη διάρκεια της νύχτας για την απομάκρυνση των πετρών και των χωμάτων, με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή να παρακολουθεί τις εργασίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στα Νωπήγεια, στον Ταυρωνίτη, στον κόμβο του Ναυστάθμου, αλλά και στο Πλατάνι και στο Καλάμι.

Κυριολεκτικά η νύχτα έγινε… μέρα στην πόλη των Χανίων από τους κεραυνούς και τις αστραπές που φώτιζαν τα πάντα! Χαρακτηριστικά είναι τα στοπ καρέ από τις ζωντανές κάμερες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης…

Δε βλέπουν ... ούτε τη μύτη τους στο Οροπέδιο Λασιθίου, αφού η πυκνή ομίχλη έχει περιορίσει την ορατότητα στο ελάχιστο! Λίγο πριν τις 10.00 το πρωί ξεκίνησε και η χιονόπτωση, "ντύνοντας" την ορεινή περιοχή στα λευκά.

Κατολισθήσεις και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στον Βόρειο Οδικό 'Αξονα Κρήτης στα τμήματα από το Καλάμι έως την Σούδα και από Γαλατά έως και Νωπήγεια υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων και πετρών με τα συνεργεία των αρμοδίων υπηρεσιών να εργάζονται ώστε να καθαριστεί το οδόστρωμα.

Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν και στον επαρχιακό δρόμο από Ταυρωνίτη προς Βουκολιές στην περιοχή της Νερατζιάς.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών του δήμου Πλατανιά, καθώς και σε περιοχές του δήμου Χανίων και του δήμου Κισσάμου.

Στην Λεωφόρο Σούδας των Χανίων έπεσε μεγάλο δέντρο χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιο ατύχημα και να κλείσει ο δρόμος ενώ στο παλιό λιμάνι των Χανίων και το λιμανάκι του Πλατανιά από τον υψηλό κυματισμό βυθίστηκαν μικρές βάρκες.

Στο κέντρο των Χανίων από πτώση δέντρου προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο.

Κατά την διάρκεια της νύκτας η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε τρία άτομα από ΙΧ αυτοκίνητο που ακινητοποιήθηκε εξαιτίας της υψηλής στάθμης υδάτων, στην περιοχή του Σταλού , ενώ στην περιοχή της Κισάμου πυροσβέστες απομάκρυναν ζευγάρι ηλικιωμένων από κατοικία που πλημμύρισε.


Πηγή: ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ