Μεσοθεραπεία – PRP

Mία πρωτοπόρα μέθοδος η εφαρμογή της οποίας αποκτά το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο έδαφος σε πολλές ιατρικές ειδικότητες.

Της Αθηνάς Σπανάκη


Η μεσοθεραπεία – PRP είναι μία πρωτοπόρα μέθοδος η εφαρμογή της οποίας αποκτά το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο έδαφος σε πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η βάση για την έναρξη της διαδικασίας της μεσοθεραπείας – PRP, αποτελεί η αιμοληψία και εν συνεχεία, η ειδική φυγοκέντρηση του αίματος. Πιο συγκεκριμένα, το αίμα είναι το υγρό που κυκλοφορεί στο σώμα μας μέσα από την καρδιά, τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία. Μεταφέρει θρεπτικά υλικά, ηλεκτρολύτες, ορμόνες, βιταμίνες, αντισώματα καθώς επίσης θερμότητα και οξυγόνο στους ιστούς ενώ τέλος, είναι αυτό που καθαρίζει απομακρύνοντας άχρηστα υλικά και διοξείδιο του άνθρακα.

Το ανθρώπινο αίμα αποτελείται από:

  1. Το πλάσμα (άμορφο συστατικό). Είναι το μεγαλύτερο συστατικό του αίματος και αποτελεί το 55%. Είναι ένα υποκίτρινο υγρό, μέσω του οποίου μεταφέρονται αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες και διάφορες άλλες ουσίες. Αποτελείται κατά 91,5% από νερό, 7% από πρωτεΐνες (όπως λευκωματίνη, σφαιρίνες, ινωδογόνο), 1% από άλλες ουσίες (όπως θρεπτικά συστατικά, ηλεκτρολύτες, βιταμίνες, ορμόνες, αναπνευστικά αέρια, άχρηστες αζωτούχες ουσίες).
  2. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, Έμμορφα συστατικά 45%, από τα
  3. Τα λευκά αιμοσφαίρια, οποία, το 93% είναι τα ερυθρά,
  4. Τα αιμοπετάλια, 6% τα αιμοπετάλια και 1% τα λευκά.

Τα αιμοπετάλια είναι κυτταρικά θραύσματα μήκους 2-4 μm, τα οποία αποτελούν λιγότερο από το 1% του πλήρους αίματος. Οι φυσιολογικές τιμές των αιμοπεταλίων είναι 250.000 – 400.000 ανά κυβικό χιλιοστό αίματος και ο ρόλος τους είναι κυρίως:

  • Να αντιμετωπίζουν αιμορραγίες, σχηματίζοντας θρόμβους, ώστε να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη ροή αίματος αλλά και να επαναφέρουν τα αγγεία στην αρχική μορφή πριν τον τραυματισμό τους.
  • Να απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι είναι απαραίτητοι ώστε να υπάρχει κυτταρική επικοινωνία.

Εκκρίνονται δηλαδή, πρωτεΐνες, περίπου 800 στον αριθμό, οι οποίες είναι εκείνες που συντελούν στις διαδικασίες επιδιόρθωσης στο ανθρώπινο σώμα. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (Planet Rich Plasma – PRP), είναι ένα αυτόλογο κλάσμα του αίματος με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων. «Ένας δυνατός, αναβαθμισμένος, προνομιούχος στρατιώτης», ενεργοποιημένος ώστε να ενισχύσει την ικανότητα των υπολοίπων στρατιωτών του σώματος και να επιδιορθώσει και να αναγεννήσει τους ιστούς και τα όργανά του.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, μειώνουμε τα ερυθρά αιμοσφαίρια από 93% στο 55% και αυξάνουμε τα αιμοπετάλια στο 94%, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα παρασκεύασμα ισχυρό σε αυξητικούς παράγοντες, το PRP. Η εφαρμογή του PRP μπορεί να γίνει τόσο σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όσο και για αισθητικούς λόγους. Επειδή το PRP παρασκευάζεται από αυτόλογο αίμα, δεν μεταδίδονται ασθένειες και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για αλλεργίες.

Μερικές παθολογικές καταστάσεις στις οποίες η εφαρμογή του PRP μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα είναι η επούλωση κατακλίσεων, τα χρόνια δερματικά έλκη, οι παθήσεις και οι κακώσεις των μαλακών μορίων γενικά, η οστεοαρθρίτιδα, τα κατάγματα, οι συνδεσμικές κακώσεις, οι χρόνιες τενοντίτιδες και οι τεντοπάθειες, η γρήγορη επούλωση από χειρουργικές επεμβάσεις κτλ.

Η μεσοθεραπέια PRP, ονομάζεται ως αυτόλογη γιατί τα αιμοπετάλια προέρχονται από το ίδιο το αίμα του ασθενούς. PRP λοιπόν πλάσμα, σημαίνει πλούσιο σε αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια αυτά περιέχουν ειδικούς αυξητικούς παράγοντες, δηλαδή πρωτεΐνες οι οποίες είναι έτοιμες να συμβάλουν στην αναγέννηση, στην επούλωση και στην αναδόμηση. Ο τρόπος που το επιτυγχάνουν, είναι να διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και των κερατινοκυττάρων οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο (τα στηρίγματα του δέρματος) και ελαστίνη (διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος για να μην σπάει) με αποτέλεσμα τόσο την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών όσο και να καταφέρουν να πλησιάζουν αδιαφοροποίητα βλαστοκύτταρα ενεργοποιώντας με τον τρόπο αυτό την διαίρεση των κυττάρων.

Το PRP αποτελεί μια θεραπεία εξαιρετικά αποτελεσματική κατά της αντιγήρανσης και έναν φυσικό τρόπο αναζωογόνησης του δέρματος με πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην βελτίωση των ρυτίδων του προσώπου, στην βελτίωση των ρυτίδων των χεριών, στην βελτίωση των ρυτίδων του ντεκολτέ, στην βελτίωση των λεπτών ρυτίδων και των μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια, στην βελτίωση των κηλίδων, στην βελτίωση των ουλών, στην βελτίωση των ραγάδων και της κυτταρίτιδας, στην ανάπλαση και την αναζωογόνηση περιοχών του σώματος ενώ επίσης, βοηθάει σημαντικά στα αρχικά στάδια της τριχόπτωσης.

Οι αντενδείξεις για την θεραπεία PRP, αφορούν τις περιπτώσεις της θρομβοκυτοπενίας, της χορήγησης φαρμάκων όπως αντιαιμοπεταλιακά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα στα οποία θα πρέπει να γίνει διακοπή τους για τουλάχιστον 7 ημέρες, της φλεγμονής στην περιοχή προς θεραπεία, τις υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδή, της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και του καρκίνου.

Η θεραπεία είναι λάθος να γίνεται χωρίς ιστορικό ασθενούς από ειδικούς επιστήμονες.

Κατά την προετοιμασία του ασθενούς πραγματοποιείται λήψη αίματος από τον ίδιο, στο οποίο γίνεται φυγοκέντρηση και μέτρηση των αιμοπεταλίων. Ακολουθεί σχολαστικός καθαρισμός της περιοχής που είναι προς θεραπεία και τέλος, η εφαρμογή αναισθητικής κρέμας, η οποία θα πρέπει να παραμείνει για περίπου 30 λεπτά στην περιοχή.

Σε ότι αφορά την προετοιμασία του αίματος, αυτό μεταφέρεται αμέσως μετά την αιμοληψία σε ειδικά σωληνάρια με αντιπηκτικό, γίνεται φυγοκέντρηση με ειδικούς τρόπους και σε ειδικούς χρόνους ώστε να πετύχουμε την μεγαλύτερη συμπύκνωση αιμοπεταλίων στο πλάσμα, ακολουθεί ο διαχωρισμός του πλάσματος από το ίζημα των κυττάρων. Προαιρετικά, μπορεί να γίνει λήψη και της λεπτής στιβάδας των λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία επίσης περιέχει αιμοπετάλια.

Σημείωση! Το PRP πρέπει να απομονωθεί από το ολικό αίμα σε 6 ώρες και η έγχυση να γίνει μέσα σε 8 ώρες από την απομόνωση του.

Πριν την έναρξη της μεσοθεραπείας με PRP, απαιτείται η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και η αξιολόγησή του, η έγγραφη συγκατάθεση του ασθενούς, η διενέργεια αλλεργικού tets κυρίως σε περιπτώσεις εμπλουτισμού του PRP με ετερόλογα διαλύματα, ο καλός καθαρισμός της περιοχής που θα γίνει η θεραπεία, η αντισηψία, η κατάλληλη γνώση της παρασκευαστικής διαδικασίας ώστε να γίνει λήψη σωστού υλικού πλάσματος με την κατάλληλη συμπύκνωση αιμοπεταλίων και η εφαρμογή μάσκας – κρέμας στο τέλος της μεσοθεραπείας.

Πριν την μεσοθεραπεία με την μέθοδο PRP, θα πρέπει να γίνει διακοπή των αντιπηκτικών για 7 ημέρες σε όσους λαμβάνουν αυτού του είδους την φαρμακευτική αγωγή και αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός του ασθενούς, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον 24 ώρες πριν την θεραπεία καθώς και οποιεσδήποτε άλλες αισθητικές διαδικασίες για περίπου 15 ημέρες πριν.

Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν μετά την μεσοθεραπεία PRP και μόνο εάν δεν ακολουθηθούν πιστά όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι η εμφάνιση οιδήματος, η ερυθρότητα στην περιοχή της θεραπείας, εκχυμώσεις, η μόλυνση και για τον λόγο αυτό απαιτείται σχολαστική υγιεινή τόσο γιατρού όσο και του ασθενούς, κάποια αλλεργική αντίδραση σε τυχόν ετερόλογα υλικά.

Διαγνωστικά Κέντρα Biomedigen
Αθηνά Σπανάκη
Ιατρός Βιοπαθολόγος με εξειδίκευση,

  • στην ανθρώπινη αναπαραγωγή,
  • την εργαστηριακή υπογονιμότητα,
  • την κλινική διαιτολογία και διατροφή,
  • την προετοιμασία και έγχυση μεσοθεραπείας PRP

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ