HomeΚΡΗΤΗΕκδήλωση ενημέρωσης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στον Άγιο Νικόλαο

Εκδήλωση ενημέρωσης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στον Άγιο Νικόλαο

Συζητήθηκαν οι διάφορες πτυχές της άυλης κληρονομιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Λασιθίου, πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Η χώρα μας το 2006 κύρωσε τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO σύμφωνα με την οποία, η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκδηλώνεται στις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, στις τέχνες του θεάματος, στις κοινωνικές πρακτικές, στις τελετουργίες και στις εορταστικές εκδηλώσεις, στις γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία.

Στην εκδήλωση της Τετάρτης συζητήθηκαν οι διάφορες πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κρήτη, οι δυνατότητες που παρέχει η Σύμβαση για την ανάδειξη αυτών των πολιτισμικών παραδόσεων αλλά και η αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Κρήτης, πολιτιστικοί σύλλογοι, τοπικά λαογραφικά, ιστορικά κ.ά. μουσεία του νησιού, μορφωτικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς επίσης και άνθρωποι που ασχολούνται με την αποτύπωση και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων της Κρήτης.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα παραδείγματα καλών πρακτικών που παρουσιάστηκαν ενώ κατά τη διάρκεια του διαλόγου που ακολούθησε τονίστηκε από πολλούς η ανάγκη περαιτέρω μελέτης και ανάδειξης και διαφύλαξης του ποιοτικού επιπέδου της ΑΠΚ του τόπου μας καθώς και μεγάλης συνεργασίας των αυτοδιοικητικών, πολιτιστικών κ.α. φορέων και ερευνητών. Πολύτιμη ήταν η συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα συνέβαλλαν η Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου και ο πρόεδρος της κος Άρης Πάγκαλος που προώθησε την εκδήλωση στα μέλη του Συλλόγου, πρότεινε θέματα και εισηγητές και προσέφερε το δείπνο και η ΠΕΠΣΥ και ο Αντιπρόεδρος-Έφορος Λασιθίου κος Νίκος Κοκκινάκης που συνέβαλλε οργανωτικά και χάρισε αναμνηστικά δώρα και παραδοσιακά κεράσματα.

Εξαιρετική επίσης ήταν και η συμβολή των ομιλητών της εσπερίδας και συγκεκριμένα των: Ευανθία Λιναρδάκη, Κοινωνική Λειτουργός (Ο.Κ.Α.Π.) – Στυλιανή Καλεντάκη, Αρχαιολόγος, Γιάννης Μαρκάκης, Διευθυντής Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης», Γιώργης Μαρκάκης, Eπίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας, ιδρυτής Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», Αντωνία Ψαρουδάκη, Καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Σητείας, Σαμπίν Μπέκμαν, Αρχαιολόγος, Μιλτιάδης Παπαδάκης Φιλόλογος – Συγγραφέας, Δημήτρης Σγουρός, Εκπαιδευτικός – Μουσικός, Ευθύμης Βασιλάκης, κατασκευαστής Κρητικής παραδοσιακής φορεσιάς, Αντώνης Γιαλελάκης, Κοινωνιολόγος.

Η Πελαγία Πετράκη, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου στο τέλος της ημερίδας ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν και συμμετείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης και δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου αποδίδει μεγάλη σημασία στον πολιτισμό του τόπου μας, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει όσο μπορεί κάθε προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση