HomeHL-9Δολοφονία Στρατάκη στ’ Ανώγεια: Υπέγραψαν «συμβόλαιο ειρηνικής συνύπαρξης»

Δολοφονία Στρατάκη στ’ Ανώγεια: Υπέγραψαν «συμβόλαιο ειρηνικής συνύπαρξης»

Ιστορική… συμφωνία ανάμεσα στις δύο οικογένειας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία ιστορική… στιγμή βιώνουν τα Ανώγεια, 15 μήνες μετά την δολοφονία του 23χρονου Μανώλη Στρατάκη με τις δύο οικογένειες ν’ αφήνουν στην άκρη την… βεντέτα και να υπογράφουν το «συμβόλαιο ειρηνικής συνύπαρξης».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλης Βουϊδάσκης, με άρθρο του στο anogi.gr, ολόκληρη η κοινωνία βοήθησε τις δύο οικογένειες να στραφούν σε αυτή την λύση για να επανέλθει η ηρεμία στην τοπική κοινωνία.

«Η ανακοίνωση αυτής της πρωτόγνωρης είδησης αιφνιδίασε θετικά τους πάντες και περισσότερο αυτούς, που έλεγαν ότι εκείνη η εκρηκτική κατάσταση θα οδηγούσε νομοτελειακά σε μια αναπόφευκτη αιματηρή συμπλοκή. Όμως, οι λιγότερο απαισιόδοξοι και από τις δυο μεριές των εμπλεκομένων, ενώ δεν υποβάθμιζαν την επικινδυνότητα της υπόθεσης, πίστευαν πως η ελπίδα για μια θετική έκβαση ήταν πάντα ζωντανή. Γι’ αυτό έσφιξαν τα χέρια και συνεργάστηκαν αρμονικά προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζοντας την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και προπάντων την ύπαρξη Εκείνου που καθορίζει τις ζωές  μας, αθόρυβα και υπομονετικά, ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης και την αποτροπή του «μοιραίου», με σύμμαχο τον πανδαμάτορα χρόνο», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Βουϊδάσκης.

Βαρυσήμαντο γεγονός

Ο ίδιος ο καθηγητής, όπως δηλώνει, συμμετέχει στην χαρά όλων καθώς έγινε η πολυπόθητη αρχή για ένα βαρυσήμαντο γεγονός ωστόσο ο δρόμος για την πρακτική εφαρμογή είναι μακρύς και δύσκολος.

Δείτε πώς καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Βουϊδάσκης:

«Συμμετέχω ολόψυχα στη χαρά όλων και αποδέχομαι με αισιοδοξία τη ρήση, πως: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Έγινε η πολυπόθητη αρχή για ένα βαρυσήμαντο γεγονός, που όλοι διακαώς επιθυμούσαμε, αλλά ο δρόμος για την πρακτική εφαρμογή είναι μακρύς και δύσκολος. Αυτό όμως το θλιβερό συμβάν του Απρίλη δεν είναι πια θέμα μόνο των Στρατάκιδων και των Δακανάλιδων. Οι Ανωγειανοί, προς τιμή τους, το έκαναν δική τους υπόθεση και οδήγησαν τις δυο οικογένειες στο ιστορικό «Κοινωνικό Συμβόλαιο Ειρηνικής Συνύπαρξης». Το συνυπέγραψαν οι ίδιοι ομόφωνα, εγγυήθηκαν την αξιοπιστία του και απαιτούν απ’ όλους την τήρησή του.

  Ιδιαίτερα τα μέλη και των δυο οικογενειών οφείλουν να λειτουργούν με γνώμονα μόνο τη λογική και να επιδεικνύουν αστείρευτο αμοιβαίο σεβασμό στην καθημερινή τους συνύπαρξη, χωρίς την παραμικρή πρόκληση. Πρέπει συνεχώς να απωθούν στα βάθη της λησμονιάς το πικρόχολο παρελθόν και ν’ ατενίζουν με αισιοδοξία τη χαρά της ανεκτίμητης ζωής και το ελπιδοφόρο μέλλον. Σε αυτή την προσπάθεια τούς συνοδεύουν οι ευχές και οι προσευχές όλων μας για την οριστική εδραίωση και τη μόνιμη παραμονή αυτού του ‘θαύματος’ στ’ Ανώγεια, που θα τα αναδείξουν, ακόμα για άλλη μια φορά, ως τόπο της θαυματουργικής συνδιαλλαγής και του υπέρτατου ανθρωπισμού!»

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση