HomeHL-9Στους 10 καλύτερους βοτανικούς κήπους του κόσμου το Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης!

Στους 10 καλύτερους βοτανικούς κήπους του κόσμου το Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης!

Μεγάλο αφιέρωμα της Guardian

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στους 10 καλύτερους βοτανικούς κήπους στον κόσμο συγκαταλέγει το Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης στον Φουρνέ Χανίων η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε σχετικό αφιέρωμά της στην στήλη για τον τουρισμό και τα ταξίδια.

«Από τον τροπικό στον αρκτικό κύκλο, αυτοί οι κήποι είναι γεμάτοι από χρώμα, άγρια ζωή, αρώματα και μερικές φορές, φανταστική θέα και εκπληκτικά καφέ”, γράφει στον πρόλογο το σχετικό άρθρο.

Ειδικότερα, για το Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης, η έγκριτη εφημερίδα γράφει… «Το 20 εκταρίων Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης γεννήθηκε από μία καταστροφή. Μία καταστροφική φωτιά το 2004 άφησε αποκαΐδια από ελαιόδενδρα και πορτοκαλιές γύρω από το χωριό των Σκορδαλού. Ετσι, η οικογένεια Μαρινάκη δημιούργησε το πάρκο για να παρουσιάσει τη χλωρίδα και την πανίδα της Μεσογείου, αλλά και για να ενισχύσει την πεζοπορία στην περιοχή. Υπάρχει ένας κήπος με εσπεριδοειδή, ένας τροπικός κήπος, αμπέλια και μία έκταση αφιερωμένη στα αρωματικά βότανα. Πεταλούδες και πουλιά πετάνε τριγύρω. Τα Λευκά Όρη δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό κατά την τρίωρη διάρκεια της διαδρομής στο πάρκο, ενώ η… «αμοιβή” σας είναι ένα εκπληκτικό εστιατόριο, που ειδικεύεται στην τοπική παραγωγή. Την τελευταία φορά που γευμάτισα εκεί, το απεριτίφ μου ήταν μία πιατέλα με εσπεριδοειδή, 17 συνολικά, κάποια από αυτά γλυκά, κάποια στυφά και άλλα άγνωστα. Υπάρχει τακτική λεωφορειακή σύνδεση με τα Χανιά ή μπορείτε να οδηγήσετε για 20 λεπτά σε μία θεαματική διαδρομή. Είσοδος 6 ευρώ”

2

Εκτός, του δικού μας πάρκου, στο top-10 της Guardian φιγουράρουν επίσης τα πάρκα στο Κέιπ Τάουν στην Νότια Αφρική, στο Τρόμσο της Νορβηγίας, στο Κίτο του Εκουαδόρ, στο Κάντι της Σρι Λάνκα, στο Κινγκστάουν του Αγίου Βικεντίου, στην Ίσκια της Ιταλίας, οι Βοτανικοί Κήποι της Σιγκαπούρης, και το Κάρμαρδενσάιρ στη Νότια Ουαλία.

Να σημειωθεί πως άλλη μία βρετανική εφημερίδα, η Times, κάνει ειδική αναφορά στο Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης, παρουσιάζοντας επίσης την ιστορία της δημιουργίας του, την χλωρίδα και την πανίδα του, αλλά και την εκπληκτική διαδρομή.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως και οι δύο εφημερίδες προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, χώρα από την οποία οι επισκέπτες δεν είναι σε αριθμό τέτοιο, όπως για παράδειγμα από την Σκανδιναβία, τουλάχιστον για την δυτική Κρήτη. Αντιθέτως, οι μόνιμοι κάτοικοι των Χανίων που προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία είναι πάρα πολλοί, κατοικώντας κυρίως στον Αποκόρωνα. Η αναφορά λοιπόν στο Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης ίσως και να ανοίγει μία… διαφορετική τουριστική πόρτα!

3

parakritika.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση