HomeΚΡΗΤΗΠάγιο αίτημα η λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Τυμπάκι

Πάγιο αίτημα η λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Τυμπάκι

Παρέμβαση Αυγενάκη στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ανάγκη άμεσης λειτουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Τυμπάκι αναφέρεται ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη και Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα συνιστούν ένα διαχρονικό πρόβλημα με πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η χώρα μας διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ε.Ε. Δυστυχώς, η Κρήτη και ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς αποτίει κάθε χρόνο βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο.

Τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής δημιουργήθηκαν με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας, με σκοπό την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Ως θεσμός ξεκίνησαν την λειτουργία τους με στόχο να εξοικειωθούν τα παιδιά με τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής. Η χρηματοδότηση κατασκευής τους επιβαρύνει εξ’ ολοκλήρου το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η λειτουργία τους υπάγεται στην ευθύνη των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού.

Στο Τυμπάκι του νομού Ηρακλείου έχει κατασκευαστεί Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, προκειμένου οι νέοι της Μεσαράς να αποκτήσουν τυπική, αλλά κυρίως σωστή οδική συμπεριφορά. Ωστόσο, δεν λειτούργησε ποτέ και παρόλο που έχουν περάσει χρόνια από την παράδοση του έργου, αυτό παραμένει αναξιοποίητο και υπό συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης.

Το συγκεκριμένο θέμα είχα αναδείξει, προ ολίγων μηνών, μέσω της με αρ. πρωτ. 3489/13-02-2018 Ερώτησης που είχα καταθέσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ωστόσο, δεν έλαβα συγκεκριμένη απάντηση. Ειδικότερα, με το με αρ. πρωτ. 12514/1194/22-02-2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επισημάνθηκε ο ρόλος των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής και τα πολλαπλά οφέλη που επιφέρουν στην ελληνική κοινωνία γενικά. Ενώ, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 282/08-03-2018 έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Τυμπάκι δεν λειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτείται για την στελέχωσή του.

Η άμεση λειτουργία του Κυκλοφοριακού Πάρκου στο Τυμπάκι, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της Μεσαράς, για να σταματήσουμε πλέον να θρηνούμε τόσα θύματα στην άσφαλτο. Μέσα από την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούν και τους μελλοντικούς οδηγούς, δύναται να αναχαιτιστεί ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν μία πραγματική μάστιγα για τη χώρα μας».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση και επιτακτική λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Τυμπάκι Ηρακλείου;

  1. Ποιος ο σχεδιασμός για την ουσιαστική στήριξη της κυκλοφοριακής αγωγής και της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς, καθώς και τη μείωση των τροχαίων;».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση