HomeΚΡΗΤΗΟλοκληρώθηκε η λειτουργία της ομάδας θετών και αναδόχων γονέων Λασιθίου

Ολοκληρώθηκε η λειτουργία της ομάδας θετών και αναδόχων γονέων Λασιθίου

Με επιτυχία και θετικά συμπεράσματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θετικά είναι τα συμπεράσματα  που προκύπτουν μέσα από την πορεία τριών χρόνων λειτουργίας ,της ομάδας θετών και ανάδοχων γονέων στην Π.Ε. Λασιθίου που ολοκλήρωσε τον κύκλο της .

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λασιθίου Μαρία Μωυσάκη οι αρχικοί στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν καθώς δόθηκε η ευκαιρία στους θετούς και ανάδοχους γονείς να ενισχύσουν και να ανταποκριθούν στο γονεϊκό  τους ρόλο αλλά και να προσφέρουν επανορθωτικές εμπειρίες στα παιδιά τους ενώ παράλληλα η δημιουργία ενός ομαδικού πλαισίου ασφαλείας και εμπιστοσύνης ,τους έδωσε τη δυνατότητα να μοιραστούν τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τις δυσκολίες τους.

Όπως επεσήμανε η κα. Μωυσάκη η ιδέα αυτή ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε φέτος μετά από τρεις επιτυχημένους κύκλους όπου οι θετοί και ανάδοχοι γονείς συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον . «Η λειτουργία της ομάδας θετών και ανάδοχων γονέων στην Π.Ε .Λασιθίου ήταν ένα πειραματικό εγχείρημα ,δεδομένου ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε λειτουργήσει ανάλογη. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνταν μια φορά την εβδομάδα για δύο ώρες σε συγκεκριμένο χώρο της υπηρεσίας εκτός ωραρίου.» ανέφερε η κα. Μωυσάκη.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα κινήθηκε σε δύο άξονες ο πρώτος αφορούσε τον αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας  γονιών –παιδιών , τη σημασία της οριοθέτησης και ενθάρρυνσης των γονιών στην ανατροφή των παιδιών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των γονιών σε σχέση με τα παιδιά και ο δεύτερος άξονας αφορούσε τους ίδιους τους γονείς και είχε στόχο την προσωπική τους ανάπτυξη.

Την ομάδα συντόνιζε η κοινωνική λειτουργός του τμήματος κοινωνικής αλληλεγγύης της Π.Ε. Λασιθίου Μαρία Γκούτη συστημική οικογενειακή σύμβουλος πιστοποιημένη στην εκπαίδευση ενηλίκων από τον ΕΟΠΕΠ ενώ ιδιαίτερη ήταν η εθελοντική συμβολή της παρατηρήτριας-συνεμψυχώτριας Τσαμπίκας Κιόττου.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της ομάδας θετών και ανάδοχων γονέων δόθηκε η δυνατότητα σε όλα τα μέλη να συμμετάσχουν φέρνοντας στην ομάδα θέματα από τη δική τους οικογενειακή ιστορία , τις δικές τους εμπειρίες και πεποιθήσεις ενώ οι γονείς διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κοινά και υπάρχουν σε κάθε οικογένεια γεγονός που βοήθησε στην απενοχοποίησή τους. Παράλληλα ,συνειδητοποίησαν τη σημασία των βιωμάτων στον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

Να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα από τη λειτουργία της ομάδας θετών και ανάδοχων γονέων στην Π.Ε. Λασιθίου μέσα από την πορεία τριών χρόνων λειτουργίας της παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ημερίδας για το «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της Υιοθεσίας» που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης πριν από λίγες ημέρες στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση