HomeHL-9Νέες εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας Βρετανού στα Μάλια

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας Βρετανού στα Μάλια

Η Βρετανία αρνείται την έκδοσή του καταδικασθέντα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Όχι» στο αίτημα των Ελληνικών Αρχών για την έκδοση στην χώρα μας του 24χρονου Βρετανού, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για την στυγερή δολοφονία 19χρονου συμπατριώτη του, στα Μάλια, είπε η Βρετανική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίς», η εξέλιξη αυτή συνέθλιψε ψυχολογικά την μητέρα του 19χρονου θύματος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, δεν άντεξε και ξέσπασε κατά του νεαρού που φέρεται να μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον μονάκριβο γιο της και μάλιστα την ημέρα των γενεθλίων του.

Η 47χρονη  Sharon Matthews, η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει απίστευτη αυτοσυγκράτηση και αξιοπρέπεια (η παρουσία της στις Ελληνικές δ ικαστικές αίθουσες ήταν αξιομνημόνευτη) δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα και την οργή της όταν άκουσε την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης.

«Η Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να επιτρέψει σε έναν δολοφόνο να γλιτώσει την τιμωρία. Αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος στην Βρετανία και ζει την ζωή του σαν να μην έχει κάνει τίποτα κακό. Ο αγώνας μου να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Tyrell, θα συνεχιστεί γιατί η ψυχή του δεν θα ηρεμήσει όσο ο δολοφόνος του είναι ελεύθερος» ήταν τα λόγια της τραγικής μάνας σε Βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι το πρωτόδικο δικαστήριο και το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, είχε αθωώσει κατά πλειοψηφία λόγω αμφιβολιών τον βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος επιμένει ότι δεν μαχαίρωσε εκείνος τον 19χρονο Tyrell.

Κατά της απαλλακτικής πρότασης ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης άσκησε έφεση και έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από μηδενική βάση.

Η ανατροπή ήρθε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία τον 24χρονο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης αναγνώρισε ωστόσο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και έτσι «έσπασαν» τα ισόβια.

Στον 24χρονο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών, ο ίδιος ωστόσο δεν εμφανίστηκε  στο δικαστήριο ούτε καν εκπροσωπήθηκε, παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμερος, όπως είχε γίνει τότε γνωστό.

Ο άτυχος νέος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ανήμερα των γενεθλίων του για ασήμαντη αφορμή μετά από παρεξήγηση ανάμεσα σε δύο παρέες νεαρών Βρετανών που διασκέδαζαν στο τουριστικό θέρετρο. Ήταν οι πρώτες του διακοπές στο εξωτερικό ως δώρο για την ενηλικίωσή του.

Γιατί απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης

Πριν λίγες ημέρες οπότε και συζητήθηκε στην Βρετανία το αίτημα της Ελλάδος για την έκδοση του 24χρονου στην χώρα μας προκειμένου να εκτίσει την ποινή του, η πλευρά του κατηγορουμένου πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι ουδέποτε έλαβε γνώση της κλήσης για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ούτε καν, όπως ισχυρίστηκε, γνώριζε ότι είχε ασκηθεί έφεση κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης.

Ως εκ τούτου το αίτημα έκδοσης απορρίφθηκε. Η υπόθεση ωστόσο δεν κλείνει αφού η μητέρα του 19χρονου θα ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απορριπτικής κρίσης. Ο δικηγόρος της 47χρονης  κ. Γιάννης Κωνσταντουδάκης τόνισε ότι συγκεντρώνουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο 24χρονος είχε γνώση της κλήτευσης του και τα οποία θα προσκομιστούν κατά την συζήτηση της εφέσεως, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει ανατροπή και δικαίωση της τραγικής μητέρας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση