HomeHL-9Δήμαρχοι στην Κρήτη: Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν

Δήμαρχοι στην Κρήτη: Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν

Ποιοι ανανεώνουν τη θητεία τους – Ποιοι γνώρισαν «βαριά» ήττα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι εκλογές τελείωσαν και οι 24 δήμοι της Κρήτης από την 1η Σεπτεμβρίου θα έχουν μία νέα δημοτική αρχή η οποία θα ηγηθεί για τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Αυτές οι εκλογές είχαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία προς… μελέτη. Ένα απ’ αυτά είναι και το ποιοι από τους νυν δημάρχους ανανεώνουν τη θητεία τους, ποιοι εκλέχθηκαν πανηγυρικά, ποιοι δυσκολεύτηκαν και χρειάστηκαν να δώσουν νέα «μάχη» στο β’ γύρο και ποιοι γνώρισαν «βαριά» ήττα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από τους 24 δημάρχους της Κρήτης μόνο δύο δεν διεκδίκησαν εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο. Πρόκειται για τον δήμαρχο Βιάννου, Παύλο Μπαριτάκη – ο οποίος κατέβηκε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Σταύρο Αρναουτάκη – και τον δήμαρχο Φαιστού, Γιώργο Αρμουτάκη.

Από τους 22 δημάρχους που έβαλαν εκ νέου υποψηφιότητα μόνο οι 12 εξελέγησαν και ανανεώνουν την θητεία τους.

Οι… άνετοι δήμαρχοι

Οι δήμαρχοι που εξελέγησαν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Κρήτη ήταν συνολικά επτά με τους τέσσερις να πετυχαίνουν και πολύ υψηλά ποσοστά.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους: Γιάννη Ταταράκη στο δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου (91,22%), Μανώλη Κοκοσάλη στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων Ηρακλείου (90,17%), Γιάννη Στεφανάκη στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου (88,69%) και Αντώνη Περράκη στο δήμο Καντάνου – Σελίνου Χανίων (83,20%).

Οι υπόλοιποι τέσσερις νυν δήμαρχοι που βγήκαν από την πρώτη Κυριακή και ανανέωσαν την θητεία τους είναι: Παντελής Μουρτζανός στο δήμο Αμαρίου Ρεθύμνου (63,58%), Δημήτρης Κόκκινος στο δήμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνου (62,31%), Γιάννης Μαλανδράκης στο δήμο Πλατανιά Χανίων (64,71%).

Οι δήμαρχοι που δυσκολεύτηκαν και βγήκαν στον β’ γύρο

Πέντε είναι οι δήμαρχοι που εκλέχθηκαν με… δυσκολία καθώς δεν συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο ποσοστό άνω των 50% και χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές για να εκλεγούν.

Μάλιστα, στην περίπτωση του δήμου Ηρακλείου υπήρξε και ανατροπή καθώς ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός στον πρώτο γύρο αναδείχθηκε δεύτερος (με 24,18%) – πρώτος ήταν ο Γιάννης Κουράκης  – και στην επαναληπτική διαδικασία εκλέχθηκε δήμαρχος και ανανέωση τη θητεία του (52,41%).

Οι υπόλοιποι τέσσερις – που έχουν όμως την πλειοψηφούσα παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο – είναι οι: Αντώνης Ζερβός στο δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου (53,20%), Θεοδόσιος Καλαντζάκης στο δήμο Ιεράπετρας Λασιθίου (59,21%), Γιώργος Μαρινάκης στο δήμο Ρεθύμνου (52,04%), Χαράλαμπος Κουκιανάκης στο δήμο Αποκορώνου Χανίων (51,84%).

Οι δήμαρχοι που γνώρισαν «βαριά» ήττα

10 είναι οι δήμαρχοι στην Κρήτη που διεκδίκησαν εκ νέου των δημαρχιακό θώκο ωστόσο οι πολίτες δεν τους επέλεξαν.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις δημάρχων που γνώρισαν συντριπτική ήττα ακόμα και από την πρώτη Κυριακή.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο νυν δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας που κατέβηκε στις εκλογές ωστόσο βγήκε πέμπτος συγκεντρώνοντας ποσοστό 13,80%.

Την ίδια μοίρα είχε και ο νυν δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης που «κόπηκε» από τον πρώτο γύρο καθώς αναδείχθηκε τέταρτος με ποσοστό 15,09%,

Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν και ανατροπές με νυν δημάρχους που βγήκαν πρώτοι στον α’ γύρο αλλά στην επαναληπτική διαδικασία έχασαν.

Πρόκειται για τους: Νίκο Σχοιναράκη στο δήμο Γόρτυνας Ηρακλείου, Κώστα Μαμουλάκη στο δήμο Μαλεβιζίου Ηρακλείου, Γιάννη Μαστοράκη στο δήμο Χερσονήσου Ηρακλείου, Ευαγγελία Καλλινίκου στο δήμο Γαύδου Χανίων, Θοδωρής Σταθάκης στο δήμο Κισάμου Χανίων και Γιάννης Ζερβός στο δήμο Σφακίων Χανίων.

Οι ανατροπές… θρίλερ

Από την φετινή εκλογική διαδικασία δεν έλειψαν και οι ανατροπές… θρίλερ με τους νυν δημάρχους να χάνουν τελικά με διαφορά όμως ελάχιστων ψήφων.

Αυτό συνέβη σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Στο δήμο Μινώα Πεδιάδος Ηρακλείου που για 24 ψήφους έχασε ο Ζαχαρίας Καλογεράκης αλλά και στο δήμο Ανωγείων Ρεθύμνου που για 13 ψήφους διαφορά έχασε ο Μανώλης Καλλέργης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση