HomeΚΡΗΤΗΜε επιτυχία η ποδηλατική δράση στη Χερσόνησο

Με επιτυχία η ποδηλατική δράση στη Χερσόνησο

Στις 21 Ιουνίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με θετική ενέργεια και με μεγάλο ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Ιουνίου η δράση της ποδηλατάδας του Δήμου Χερσονήσου για μικρούς και μεγάλους στην παραλιακή οδό Σταλίδας–Μαλίων της ΔΕ. Μαλίων. Η βόλτα με τα ποδήλατα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης ενέργειας Sustainable Energy Week, 17-21 Ιουνίου 2019.

Το σύνθημα για την έναρξη της βόλτας με ποδήλατα, περίπου 14 χλμ, έδωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μαστοράκης, ο οποίος συμμετείχε στην ποδηλατάδα, με δεκάδες μικρούς και μεγάλους.

ethelontes

Με αφετηρία το δημοτικό πάρκινγκ, (δυτικά του ξενοδοχείου Blue Sea), οι ποδηλάτες διέσχισαν την παραλιακή οδό Σταλίδας – Μαλίων μέχρι το ύψος του Μινωικού ανάκτορου Μαλίων και επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησης.

Μετά την ολοκλήρωση της δράσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ δώρα – έκπληξη με θέμα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περίμεναν τους μικρούς συμμετέχοντες.

Σκοπός της δράσης ήταν η μύηση σε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, λιγότερο ρυπογόνους, η ενίσχυση της καθημερινής χρήσης οικολογικών μεταφορικών μέσων με συνεπακόλουθο τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και τη διάχυση του μηνύματος ότι ο Δήμος Χερσονήσου αποτελεί Bike Friendly Δήμο, που στηρίζει έμπρακτα τις δράσεις με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Απώτερος στόχος της διοργάνωσης ήταν η ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της οικολογικής μετακίνησης, η υιοθέτηση της καλής συνήθειας στην καθημερινότητα των δημοτών, η αύξηση του αριθμού των χρηστών ποδηλάτου στους δρόμους του Δήμου, η στήριξη του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης αλλά και η καθιέρωση παρόμοιων δράσεων ως καλή πρακτική του Δήμου Χερσονήσου στο πλαίσιο της αειφόρου και βιώσιμης πολιτικής που εφαρμόζει στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενος στις δεσμεύσεις που απορρέουν από την συμμετοχή του στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

podilatovolta

Η παραπάνω δράση, με τίτλο «Coastal Bike Ride in Hersonissos Municipality» δημοσιεύτηκε και στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUSEW, όπου μέσω του link https://eusew.eu/…/coastal-bike-ride-hersonissos-municipali… , ενώ υπάρχει και απολογιστικό βίντεο στο https://www.youtube.com/watch?v=MiEZvV-_9Pw

Μάλιστα, για όποιον δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικό του ποδήλατο,  υπήρχε δυνατότητα δωρεάν χρήσης – μετά από κράτηση και τήρηση προτεραιότητας – περιορισμένου αριθμού ποδηλάτων.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης, ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή και τους εθελοντές για την άψογη διοργάνωση και τόνισε τη συμβολική σημασία της ημέρας που έστειλε πολλαπλά μηνύματα  σε παιδιά και γονείς που συμμετείχαν για τη βελτίωση της καθημερινότητας, του περιβάλλοντος και, βέβαια, της δημόσιας υγείας. «Πρέπει να γυρίσουμε στις εποχές που οι γειτονιές ανήκαν στα παιδιά που παίζανε, στους γείτονες που βεγγέριζαν και στο ζωτικό αυτό χώρο που εμείς οι ίδιοι επιτρέψαμε να καταλάβουν τα αυτοκίνητα… Οφείλουμε να δώσουμε περισσότερο χώρο στο καθημερινό μας περπάτημα, στην καθημερινή μας μετακίνηση με ποδήλατο, πρέπει να συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες που μειώνουν το περιβαλλοντικό και ενεργειακό μας αποτύπωμα.»

Στο τέλος της δράσης κληρώθηκαν τέσσερα ποδήλατα σε ισάριθμους συμμετέχοντες στην ποδηλατοβόλτα. Ένας από τους τέσσερις τυχερούς, ο κ.  Φίλιππος Κανέτος από τα Μάλια, έδωσε μια άλλη νότα στην εκδήλωση απαγγέλοντας αυτοσχέδια στιχάκια με θέμα το ποδήλατο:

Ποδήλατο να κάνετε/ απού χαρίζει υγεία/ το συνιστούνε κι οι γιατροί/ που έχουνε στοιχεία. …. Δίπλωμα δε χρειάζεται για να το οδηγήσεις/ και αλκοτέστ δεν κάνουνε/ αν τύχει και μεθύσεις. Και εδά που κρίση έχομε και δεν υπάρχει μία/ μην το ξεχάσετε αυτό/ κάνει κι οικονομία.  Ας ανεβούν τα καύσιμα/ ας ανεβούν τα τέλη/ αν έχετε ποδήλατο/ διόλου δε σας μέλει!

Διαφήμιση
Διαφήμιση