HomeΚΡΗΤΗΔήμος Μινώα Πεδιάδος: Ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων, χώρων και μνημείων

Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων, χώρων και μνημείων

Ερώτηση Κεγκέρογλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Με ερώτηση και Α.Κ.Ε. του προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει την ανάγκη ανάδειξης αρχαιολογικών ευρημάτων, χώρων και μνημείων στο πλαίσιο της τοπικής ανάπτυξης του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης και Α.Κ.Ε. έχει ως εξής:

«Η δημιουργία του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι έχει δρομολογηθεί μετά την κύρωση από την Βουλή της σχετικής σύμβασης και την εγκατάσταση της εταιρείας που θα το κατασκευάσει και θα το λειτουργήσει σε πέντε (5) χρόνια από σήμερα.

Η μεγάλη εμβέλεια του έργου επιβάλλει την ανάλογη προετοιμασία ώστε η ευρύτερη περιοχή να μπορεί να το υποδεχτεί με όρους βιώσιμης και όχι άναρχης ανάπτυξης και παράλληλης ωφέλειας της τοπικής κοινωνίας.

Με δεδομένο ότι ο Δήμος Μινώα πεδιάδας αποτελείται από τρεις Δημοτικές Ενότητες Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Θραψανού, το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) είναι εντελώς αναγκαίο και έπρεπε να ήταν ήδη ολοκληρωμένο αλλά δεν έχει καν ανατεθεί.

Η σπουδαιότητα του ΣΧΟΟΑΠ είναι προφανής και κυρίως το γεγονός ότι αποτελεί προϋπόθεση για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ευρύτερου Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγράμματος που θα δώσει κατευθύνσεις για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τόσο του δημόσιου και της Αυτοδιοίκησης όσο και του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα.

Επειδή στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά χώροι, μνημεία και ευρήματα διαφόρων ιστορικών περιόδων με έντονο ενδιαφέρον, όπως: Λύττος Καστέλι, Προφήτης Ηλίας Αρκαλοχώρι, Αρκάδες (Ίνι), Αρκαδία (Αφρατί), Μινωικό Ανάκτορο (Γαλατάς), Ακρόπολη Σμαρίου, Σπήλαιο Αρκαλοχωρίου, Σπήλαιο Ινατίας αλλά και σημαντικά βυζαντινά μνημεία

Ερωτάστε κα Υπουργέ

  1. Προτίθεστε να συνδράμετε την προσπάθεια για την εκπόνηση του ΣΧΟΟΑΠ και με ποιο τρόπο;
  2. Προτίθεστε να συμμετάσχετε στο πλαίσιο μιας προγραμματικής σύμβασης (π.χ. του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, των συναρμόδιων Υπουργείων και κοινωνικών φορέων της περιοχής) για την εκπόνηση και προώθηση ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος;
  3. Τι συγκεκριμένο μπορείτε και προτίθεστε να πράξετε ως Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, χώρων και μνημείων της περιοχής;
  4. Από ποιο πρόγραμμα ή κωδικό, μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ευρημάτων της περιοχής;

και παρακαλώ για την ενημέρωση της Βουλής να καταθέσετε κατάλογο με τα αρχαιολογικά ευρήματα, χώρους και μνημεία της περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας όλων των περιόδων και το σχεδιασμό του Υπουργείου για καθ’ ένα απ’ αυτά».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση