Για τρίτη χρονιά το «Άνοιγμα στην πόλη», ένα μίνι φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, που έχει ως στόχο να μας ξεναγήσει σε διάφορες γωνιές της πόλης μας, ξετυλίγεται στον Πειραιά στηρίζοντας την τέχνη και τον πολιτισμό πέρα από τα συνηθισμένα.


Πρόγραμμα

In Situ: Performance από την Έλενα Αντωνίου

5/6-10/6 10:00-16:00 | 12/6-13/6: 10:00-16:00 | Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Mε την περφόρμανς μακράς διάρκειας In situ, η χορεύτρια και χορογράφος Έλενα Αντωνίου επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ζωντανό έκθεμα στο «εδώ» και το «τώρα» ενός μουσειακού χώρου. Τοποθετώντας το σώμα σ’ ένα βάθρο, η περφόρμερ αναπροσδιορίζει τη σχέση επισκέπτη/θεατή με το έργο τέχνης και τον χρόνο, και δημιουργεί νέες συνθήκες παρατήρησης για τους επισκέπτες του μουσείου, καθώς το πλαίσιο και το περιεχόμενο της δράσης, διαρκώς εξελίσσονται.

*

Πετεινά: Έκθεση του Κώστα Ζαφειρόπουλου

Από 7-30 Ιουνίου 2019 | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Κώστας Ζαφειρόπουλος αποτυπώνει με ποιητική ευαισθησία τα εκφραστικά πρόσωπα ανθρώπων που βιώνουν δυσμενείς συνθήκες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βλέμμα τους. Τα φωτογραφικά πορτραίτα του Κώστα Ζαφειρόπουλου συμπληρώνουν πορτρέτα σε ακουαρέλα και κεραμικά προσωπεία που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και εμβαθύνουν τη σπουδή του ανθρώπινου βλέμματος. Η συνολική προσέγγιση του Κώστα Ζαφειρόπουλου χρησιμοποιεί τα εικαστικά μέσα με ελευθερία αλλά και σεβασμό, φανερώνοντας τον εσωτερικό πόνο, την αγωνία και το ανθρώπινο βίωμα με τρόπο βαθιά ουμανιστικό, δίχως να απαιτεί τη συναισθηματική συμμετοχή του θεατή.

*

Ανθρωπότητες: Ιδιαίτερες, ευαισθητοποιημένες δράσεις

Σε διάφορα μέρη του Πειραιά

Οι Ανθρωπότητες, πρόγραμμα δράσεων που διοργανώνεται από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Διαμαντή, διερευνούν και αναδεικνύουν, μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, το απόθεμα αξιών, βιωμένης ιστορίας και μαρτυριών που βρίσκεται αποθησαυρισμένο στις διαφορετικές κοινότητες της πόλης. Καλλιτεχνικές ομάδες από διαφορετικούς δημιουργικούς χώρους (θέατρο, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, καλλιτεχνική εκπαίδευση) συνεργάζονται με κοινωνικές δομές της πόλης του Πειραιά, ώστε να προσεγγίσουν επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες και, από κοινού με τους συμμετέχοντες, να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν ένα έργο το οποίο να εκφράζει τη «θέαση της ζωής» μέσα από τη δική τους οπτική.