«Αντώνιος και Κλεοπάτρα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Το ανυπέρβλητο δράμα του Μεγάλου Βάρδου για την πολιτική, το πάθος και την εξουσία, με τον Ralph Fiennes και τη Sophie Okonedo να ενσαρκώνουν το μοιραίο ζευγάρι. H σκηνογράφος Hildegard Bechtler δημιουργεί, αξιοποιώντας στο έπακρο την περιστρεφόμενη σκηνή του Olivier Theatre του Λονδίνου, ένα παράλληλο ιστορικό σύμπαν, με μια Αίγυπτο που μοιάζει με υπερπολυτελές ξενοδοχείο και μια Ρώμη με μαρμάρινες αίθουσες συνεδριάσεων που θυμίζουν μουσείο.

Η έξοχη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας που κέρδισε διθυραμβικές κριτικές και ενθουσίασε το βρετανικό κοινό, μεταδίδεται ζωντανά από τη βρετανική πρωτεύουσα την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο πλαίσιο του κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο – National Theatre Live (NTL).

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Simon Godwin (Δωδέκατη νύχτα, Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος, The Beaux Stratagem). Η παράσταση προβάλλεται με ελληνικούς υπέρτιτλους σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη.

«Αντώνιος και Κλεοπάτρα»

Ο Καίσαρας και οι δολοφόνοι του είναι νεκροί. Επικεφαλής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τίθεται ο στρατηγός Μάρκος Αντώνιος μαζί με τον Οκταβιανό και τον Λέπιδο, συντρόφους του στην Τριανδρία. Όμως στα μακρινά σύνορα  της διαλυμένης από τους πολέμους Αυτοκρατορίας ο στρατηγός θα ενδώσει στο πάθος του για την Κλεοπάτρα των Αιγυπτίων. Η ερωτική αφοσίωση συγκρούεται με την αίσθηση του καθήκοντος και η ερωτική εμμονή γίνεται καταλύτης που οδηγεί σε πόλεμο.

Διανομή

Έρως: Fisayo Akinade
Σκάρος: Alexander Cobb
Μάντισσα: Hiba Elchikhe
Βεντίδιος: Henry Everett
Αντώνιος: Ralph Fiennes
Μήνας: Gerald Gyimah
Κλεοπάτρα: Sophie Okonedo

Συντελεστές

Σκηνοθέτης: Simon Godwin
Σκηνικά: Hildegard Bechtler
Κοστούμια: Evie Gurney 
Σχεδιασμός φωτισμών: Tim Lutkin
Μουσική: Michael Bruce
Υπεύθυνοι κινησιολογίας: Jonathan Goddard, Shelley Maxwell
Σχεδιασμός ήχου: Christopher Shutt
Σχεδιασμός βίντεο: Luke Halls
Μουσική διεύθυνση: Magnus Mehta
Σκηνοθεσία πάλης: Kev McCurdy
Αγωγή λόγου: Jeannette Nelson
Συνεργάτις-σκηνοθέτις: Emily Burns
Συνεργάτις-σχεδιάστρια κοστουμιών: Laura Hunt


Φωτογραφία:  © Johan Persson