Η έκθεση «Collectanea» γεννήθηκε από την ανάγνωση του ομότιτλου βιβλίου του Ζήσιμου Λορεντζάτου (1915-2004). Ο χρόνος (καλοκαίρι) και ο τόπος (Σκύρος και Εύβοια) της ανάγνωσης των ημερολογιακών καταγραφών του κορυφαίου δοκιμιογράφου επέδρασαν καταλυτικά στη σύλληψη της επιμελητικής ιδέας και στην επιλογή των καλλιτεχνών. Σε μια τέτοια έκθεση, η οποία οπτικοποιεί μια αναγνωστική εμπειρία, ο επιμελητής έχει κυρίως διαμεσολαβητικό ρόλο: συγκεντρώνει έργα που διαισθάνεται ότι αποτυπώνουν το πνεύμα του βιβλίου και ορισμένες από τις εμμονές του συγγραφέα.

Το μνημειώδες βιβλίο του Λορεντζάτου κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Δόμος. Όπως σημειώνει ο ίδιος, «τα collectanea αναφέρονται στην περιπέτεια της ευαισθησίας, στην περιπέτεια του στοχασμού ή στην περιπέτεια της γλώσσας». Αντίστοιχα, η έκθεση «Collectanea» επιχειρεί να μεταφέρει στο χώρο την αίσθηση αυτής της πολλαπλής περιπέτειας. Τα έργα που την απαρτίζουν αναφέρονται στην περιπέτεια του βλέμματος, στην τελετουργία της ανάγνωσης ενός κειμένου ή ενός τοπίου, στη σχέση της γραφής με την εικόνα (στην εικόνα ως γραφή και στη γραφή ως εικόνα), στη μεγάλη σημασία των μικρών πραγμάτων.

Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια, φωτογραφίες, γλυπτικές εγκαταστάσεις και βίντεο. Κάποια έργα λειτουργούν σαν σημειώσεις και τρισδιάστατα οπτικά δοκίμια, άλλα σαν ημερολογιακές καταγραφές και ψυχογράμματα. Συναντάμε επίσης κείμενα-γλυπτά, αλλά και σχέδια που εστιάζουν στη διαδικασία της εμβύθισης σε ένα κείμενο και τη σωματική σχέση που αναπτύσσουμε με αυτό.

Ο αυτοβιογραφικός λόγος που διαποτίζει το επιμελητικό σκεπτικό θέτει ερωτήματα που αφορούν την κρυφή δυναμική της συνάθροισης καλλιτεχνών και έργων, τη βαθύτερη επικοινωνία μεταξύ επιμελητή και καλλιτέχνη, καθώς και την ίδια την επιμελητική πρακτική. Η έκθεση «Collectanea» προσεγγίζει την ιδέα του συλλέγειν μέσα από την προσωπική και επιλεκτική ματιά ενός επιμελητή που ενδιαφέρεται για την αμφίδρομη σχέση μεταξύ κειμένου και εικόνας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Ανδρέας Βάης, Νέλλα Γκόλαντα, Ρία Δάμα, Νανά Ησαΐα, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ζήσης Κοτιώνης, Παναγιώτης Κουλουράς, Άννα Κωνσταντίνου, Βασιλική Λευκαδίτη, Κλέαρχος Λουκόπουλος, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Άνθιμος Πελοποννήσιος, Κώστας Ρουσσάκης, Studio Lialios Vazoura, Μαρία Τζανάκου, Τάσσος Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσεριώνης.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Γιάννης Θεοδωρόπουλος