Το νέο βιβλίο της Φίλιας Δενδρινού είναι ένα ευτράπελο παραμύθι με έντονο το στοιχείο του χιούμορ και της σάτιρας. Διασκευάστηκε από τη συγγραφέα και αναπτύχθηκε σαν μια λαϊκή διήγηση για τον Πλούτο και την αμετροέπεια. Ο πλούσιος τυροκόμος ποντικός Τελεμές, προσπαθεί να παντρέψει την κόρη του Μυζήθρα. Μοναδικό κριτήριο στην αναζήτηση του κατάλληλου γαμπρού, η ισχύς και ο πλούτος. Όμως σύντροφος, γίνεται αυτός που τον νιώθεις οικείο σου, ενώ το ανοίκειο που προσπαθούμε για λόγους ανέλιξης να το παρουσιάσουμε δικό μας, συχνά καταλήγει σε ευτράπελη συμπεριφορά και είναι ετούτη την αλήθεια που το συγκεκριμένο παραμύθι φανερώνει με τρόπο παραβολικό αλλά και με ιδιαίτερη κομψότητα.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι τα στοιχεία της φύσης ο Ήλιος κι οι ηλιαχτίδες του, το Σύννεφο κι η κυρά-Βροχή, το Μελτεμάκι, ο κυρ- Βοριάς και φυσικά, ο Ποντικός κι η Θυγατέρα του που άλλοτε με διάλογο και άλλοτε με στίχο μας μεταφέρουν εικόνες και μυρωδιές της Ελλάδας της υπαίθρου, διαχρονικά τρυφερές κι ανέμελες. Ένα παραμύθι που προσφέρεται και για δραματοποίηση. Ένα όμορφο ταξίδι από τη προφορική παράδοση, στη σκηνή του θεάτρου. Ο μύθος ζωντανεύει μέσα από τις υπέροχες εικόνες της Εύης Τσακνιά με σημασία στην λεπτομέρεια.

Για παιδιά από 5 έως 10 ετών.

Η συγγραφέας

Η Φίλια Δενδρινού είναι ηθοποιός και θεατρολόγος- θεατροπαιδαγωγός. Σπούδασε στη Ελλάδα και στη Γαλλία. Έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με το αφηγηματικό θέατρο και τη σχέση του λαϊκού θεάτρου με την προφορική αφήγηση. Από το 1996-2014 εργάστηκε για τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία οργανώνοντας Προγράμματα Θεατρικής Αγωγής για τους μαθητές και Προγράμματα Επιμόρφωσης για τους Εκπαιδευτικούς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Παράλληλα για αρκετά χρόνια δίδαξε το αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής στη Μαράσλειο Μετεκπαίδευση Νηπιαγωγών (ΕΚΠΑ), ενώ υπήρξε από του βασικούς συνεργάτες του Προγράμματος Μελίνα Εκπαίδευση και Πολιτισμός. Το 2006-2007 δίδαξε το μάθημα Παιδικό Θέατρο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πα/μιου Πελοποννήσου . Από το 2006 ως το 2009 υπήρξε μόνιμος συνεργάτης της ΕΡΤ2 όπου διασκεύασε και αφηγήθηκε εκατό περίπου παραμύθια από τη παγκόσμια λαϊκή και επώνυμη λογοτεχνία, ενώ το 2007 από τη σειρά «Παρασκήνιο» στο ντοκυμαντέρ Σύγχρονοι Παραμυθάδες παρουσίασε τη δουλειά της ως ηθοποιός – αφηγήτρια . Συνεχίζει να εργάζεται στο θέατρο και την τηλεόραση ενώ παράλληλα είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων: Με νότες και Γράμματα, (εκδ. Αίολος), Η τέχνη σα Παραμύθι, (εκδ. Λιβάνης στην σειρά για κινήματα-ρεύματα-μεγάλους ζωγράφους του 20ου αιώνα), Το σπίτι, (εκδ. Εν πλω), Αχ, τα Καημένα τα Άλιαστα: από την προφορική παράδοση στην σκηνή του θεάτρου, (εκδ. Εν πλω), Με των Γκριμ τα παραμύθια, θεατρικό έργο (εκδ. Σοκόλη).

Η εικονογράφος

Η Εύη Τσακνιά γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην ÉLcole Nationale Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι και συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με την εκθεσιακή της δραστηριότητα, διδάσκει εικαστικά σε παιδιά του δημοτικού, συνεργάζεται με περιοδικά, όπου δημοσιεύει έργα της και κείμενά της, συνεργάζεται επίσης με θεατρικές ομάδες, αλλά κυρίως με εκδοτικούς οίκους. Έχει φιλοτεχνήσει λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία, καθώς και πολλά εξώφυλλα βιβλίων.