Αλόννησος: το θαλασσονήσι των Σποράδων

Η αυθεντικότητα και συγχρόνως απλότητα της φύσης, η τέχνη της αμπελουργίας και της κεραμικής, οι θησαυροί του βυθού, με σύγχρονα και αρχαία ναυάγια, η αύρα των θαυματουργών βοτάνων, οι ντόπιες γεύσεις και οι διαμαντένιες παραλίες δημιουργούν ένα αριστούργημα, που συμπυκνώνεται στο νησί των Σποράδων, την Αλόννησο, το θαλασσονήσι (Αλς=θάλασσα), όπως αποκαλύπτει το όνομά του.

Όσοι αγαπούν τις απάνεμες και ήρεμες διακοπές, τις ευωδιές των βοτάνων και τα καθάρια αθόλωτα νερά, φεύγουν με τις καλύτερες αναμνήσεις από το νησί της… θάλασσας.

Στο επίνειο και πρωτεύουσα του νησιού, το Πατητήρι, αμφιθεατρικά χτισμένο, ένα γραφικό λιμάνι που οφείλει την ονομασία του στην αμπελουργία, μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα ανάμεσα στα αγκυροβολημένα ιστιοπλοϊκά σκάφη και τις ψαρόβαρκες, ατενίζοντας απέναντι τα δυο μικρά ακατοίκητα νησάκια, τα «Δύο Αδέλφια». Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο Ρουσούμ Γυαλός, ένας μικρός οικισμός με μια κρυστάλλινη παραλία που ενδείκνυται για διαμονή και για μπάνιο.

Μια ανάπαυλα σε ένα γραφικό καφενείο

Παλιά Αλόννησος

Μόλις τρία χλμ. από το Πατητήρι βρίσκεται η Παλιά Αλόννησος, η «χώρα» του νησιού, με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα πέτρινα κυρίως διώροφα κτίσματα και τις ολάνθιστες χρωματιστές αυλές. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην κορυφή του λόφου, και γι’ αυτό τα γαϊδουράκια είναι απαραίτητα για τις μεταφορές των κατοίκων στα στενάκια, και προσφέρει θέα προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα. Ανηφορίστε ανάμεσα στα φιδωτά σοκάκια και στο τέρμα τους θα απολαύσετε τη θέα προς όλες τις πλευρές του νησιού και την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα και αν περιμένετε τη δύση του ηλίου η θέα του ηλιοβασιλέματος θα σας ανταμείψει.

Από τα γραφικά σοκάκια της «χώρας»

Συνεχίζοντας βορειοανατολικά του νησιού με ορμητήριο το Πατητήρι, θα συναντήσετε το μικρό γραφικό ψαροχώρι Βότση. Με θέα τις ψαρόβαρκες μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι δίπλα στα διάφεγγα νερά της θάλασσας.

Η περιήγηση ακολουθώντας το οδικό δίκτυο παραλιακά με κατεύθυνση ανατολικά οδηγεί σε ένα ακόμη γραφικό ψαροχώρι, τη Στενή Βάλα, χτισμένη σε έναν στενό ορμίσκο, λόγω του οποίου πήρε το όνομά της.

Ο παραλιακός δρόμος θα σας οδηγήσει στα Καλαμάκια, ένα ακόμη ψαροχώρι, με ταβέρνες που σερβίρουν την ξακουστή ψαρόσουπα, και σε μια κρυσταλλένια παραλία. Συνεχίζοντας ακόμη τρία χλμ. (συνολικά 16 από το Πατητήρι) θα βρεθείτε στο τέρμα του δρόμου και στην παραλία Αγίου Δημητρίου, τη γνωστότερη και πιο συζητημένη στην Αλόννησο.

Ο κύριος οδικός άξονας της Αλοννήσου είναι μόνον 28 χλμ. (μαζί με τις διακλαδώσεις που οδηγούν στις παραλίες) και ξεκινά από το Πατητήρι μέχρι το Γέρακα, την τελευταία παραλία στο βορειότερο άκρο του νησιού.

 

Τα γαϊδουράκια μόνιμοι… συνεργάτες των κατοίκων

Οι διάφεγγες βοτσαλωτές παραλίες

Οι διάφανες παραλίες κυρίως με βότσαλο, αλλά και κάποιες με άμμο, κοσμούν κυρίως τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Αλοννήσου υπάρχουν το ίδιο αξιόλογες ακτές, αλλά οδικώς είναι δύσκολο να τις προσεγγίσει κανείς είτε είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι μια από τις ξακουστές παραλίες του νησιού με ψιλό βότσαλο, ενώ διαφορετική εμπειρία προσφέρει το Κοκκινόκαστρο, με διαφορετικές αποχρώσεις της χρωματιστής άμμου και του κόκκινου βράχου που καταλήγει στη θάλασσα.

Η αμμώδης παραλία Χρυσή Μηλιά

Η πανέμορφη Μηλιά, η Χρυσή Μηλιά, τα Γυάλια και η Βρυσίτσα στη βόρεια πλευρά, ο Λεφτός Γιαλός, η Μεγάλη Άμμος, ο Μικρός και Μεγάλος Μουρτιάς κοντά στο Πατητήρι, η Σπαρτίνα για τους λάτρεις του γυμνισμού, ο Τζώρτζη γιαλός και αμέτρητες ακόμη ακρογιαλιές αντάξιες μεταξύ τους.

Βόλτα στο θαλάσσιο πάρκο παρέα με δελφίνια

Στην Αλόννησο υπάρχει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της φώκιας «Monachus – Monachus» και περιλαμβάνει εκτός από την Αλόννησο έξι μικρότερα νησάκια και είκοσι δύο βραχονησίδες. Από το Πατητήρι ξεκινούν καθημερινά τουριστικά σκάφη σε επιτρεπόμενα νησιά της Ζώνης Α του θαλάσσιου πάρκου. Μην παραλείψετε τη βόλτα γιατί πέρα από τα φυσικά τοπία και τις βουτιές σε σπάνιας ομορφιάς και καθαρότητας νερά, υπάρχει περίπτωση να συναντήσετε τις φώκιες αλλά ένα είναι βέβαιο: ότι τα δελφίνια περιμένουν κάθε μέρα τους επισκέπτες τους για να δείξουν το ταλέντο τους παίζοντας με τα κύματα. Η Κυρα-Παναγιά, η Περιστέρα, τα Γιούρα, η Ψαθούρα είναι μερικά από τα νησάκια που θα απολαύσετε είτε κολυμπώντας είτε από μακριά.

Μια γραφική αυλή στη «χώρα» της Αλοννήσου

Ενημερωθείτε για τη μεσογειακή φώκια

Μπορείτε να επισκεφτείτε το κέντρο ενημέρωσης της Mom (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), στο Πατητήρι. Η Mom εργάζεται συνεχώς για τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την ανάγκη προστασίας της μεσογειακής φώκιας αλλά και των ελληνικών ακτών και θαλασσών στο σύνολό τους. Από το 1990 μέσα από καλοκαιρινά Προγράμματα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης λειτουργούν κέντρα και σταθμοί ενημέρωσης, σε σημαντικές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Αλόννησος. Κέντρα ενημέρωσης λειτουργούν επίσης σε Σκόπελο, Σκιάθο, Κίμωλο, Μήλο, Κάρπαθο, Σύρο, Φούρνους και Κερατέα Αττικής.

Από το κέντρο ενημέρωσης για τη μεσογειακή φώκια

Η Ομοιοπαθητική της Αλοννήσου

Στην Αλόννησο λειτουργεί από το 1995 η Διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, που ασχολείται αποκλειστικά με την διδασκαλία της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, προσελκύοντας κάθε χρόνο κυρίως γιατρούς από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να εκπαιδευτούν στην Ομοιοπαθητική. Φέτος το καλοκαίρι πραγματοποιούνται 4 ενότητες με 150 συμμετέχοντες (γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι) σε κάθε ενότητα, ενώ η λειτουργία της Ακαδημίας συμβάλλει καθοριστικά και στην ανάδειξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Αλόννησο.

Παραδοσιακή τυρόπιτα και χαμαλί

Ακούγεται κάπως συνηθισμένη μια συνταγή τυρόπιτας, ωστόσο η παραδοσιακή αλοννησιώτικη τυρόπιτα είναι διαφορετική και πολύ νόστιμη. Οι κάτοικοι της Αλοννήσου εκτός από το ντόπιο κρασί από τους αμπελώνες του νησιού, φτιάχνουν πολύ ωραία λικέρ όπως το λικέρ αμπαρόριζα. Στο Πατητήρι ο Συνεταιρισμός Γυναικών προσφέρει πολλές συνταγές λικέρ και γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα από τα φρούτα που ευδοκιμούν στην Αλόννησο.

Τα κρυσταλλένια νερά της παραλίας Μηλιά

Η καρυδόπιτα, αμυγδαλωτά, αλλά και τα χαμαλιά (από καρύδι, αμύγδαλο, σιμιγδάλι, μέλι και μυρωδικά), βάζουν τη σφραγίδα στην παράδοση και την αυθεντικότητα, ενώ συνταγές με φρέσκο ψάρι είναι καθημερινή απόλαυση.

Η πρόσβαση στην Αλόννησο γίνεται με τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Βόλο, Άγιο Κωνσταντίνο ή Κύμη, ενώ από τη Θεσσαλονίκη μπορεί κανείς να μεταβεί εύκολα με ταχύπλοα (καθημερινά πρωινά δρομολόγια, διάρκεια 4 περίπου ώρες).

Φωτογραφίες: Τζωρτζίνα Κρεβάικα

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...