Debate στο δήμο Κορδελιού -Ευόσμου: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι τα δύο ζητήματα στα οποία εστιάζουν περισσότερο το ενδιαφέρον τους οι υποψήφιοι για το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπως επισημαίνουν στο γραπτό debate που διοργάνωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

Οι υποψήφιοι δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν από τη θέση του δημάρχου για να αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών. Προαναγγέλλουν σύγκρουση με τα συμφέροντα “κάθε τύπου” και τονίζουν ότι θα διεκδικήσουν ισότιμο ρόλο του Δήμου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Στον τομέα της σχολικής στέγης, αναφέρονται, σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες που πρέπει να δημιουργηθούν και στην ανάγκη εκπόνησης μελετών.

Στο σύνολό τους, οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν για τα άμεσα σχέδιά τους σε περίπτωση που εκλεγούν στη δημαρχία, τις κινήσεις που προγραμματίζουν για την ανατροπή των ανισοτήτων που παρατηρούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη σε σχέση με την ανατολική και για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες στον τομέα της σχολικής στέγης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν κοινές. Οι απαντήσεις παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά, με βάση το αρχικό γράμμα των επιθέτων των υποψηφίων που ανταποκρίθηκαν.

1. Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;

Ζύγας Νίκος «Συμμαχία Πολιτών Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου»
Με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των πολλών και όχι των κερδών θα προχωρήσουμε σε σύγκρουση με τα συμφέροντα κάθε τύπου προς όφελος των δημοτών και της πόλης. Θα επιδιώξουμε τη συμμετοχή των πολιτών, της κάθε γειτονιάς στον καθορισμό των προτεραιοτήτων, και τη διόρθωση παθογενειών που χαρακτηρίζουν την εικόνα της πόλης. Οι άχρωμοι δρόμοι -χωρίς σύγχρονο φωτισμό και πράσινο- τα δύσβατα-ανύπαρκτα πεζοδρόμια, οι ελλείψεις στη σχολική στέγη, η διπλοβάρδια σε νηπιαγωγεία, η έλλειψη ελεύθερων χώρων αναψυχής-πρασίνου, το κυκλοφοριακό, οι συγκοινωνίες, μια νέα πολιτική πολιτισμού, μια πόλη “έξυπνη” με όλες τις νέες τεχνολογίες, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως την αποκομιδή σκουπιδιών και πρωτοβουλίες αναπτυξιακές προς όφελος της εργασίας και των δημοτών, αποτελούν για μας πρωταρχικές προκλήσεις.

Καμαρινός Γιάννης “ξεκινάμε από την αρχή”
Ο στόχος μου είναι να επιτύχω την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, με ότι αυτό περιλαμβάνει. Καθαριότητα, περιβάλλον, κυκλοφοριακό, πάρκινγκ, πράσινο, άθληση, μέριμνα για άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδεία. Ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού ώστε να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία.

Κοκονάς Θανάσης “Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού – Ευόσμου”
Θα γίνουν παρεμβάσεις του Δήμου για τη βελτίωση της καθημερινότητάς των κατοίκων. Στο μέτρο των δυνατοτήτων με την δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών κέντρων, νέων παιδικών σταθμών, παιδικών χαρών, ασφαλτόστρωσης δρόμων, πάρκων, πεζοδρομίων, έλεγχο των σχολικών κτιρίων. Θα ικανοποιήσουμε αιτήματα που για πολλά χρόνια δεν έχουν ικανοποιηθεί. Θα είμαστε διαρκώς σ’ έναν αγώνα για να κρατήσουμε την συνοικία μας όρθια. Είναι αγώνας άνισος κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με μειωμένη την κρατική επιχορήγηση κατά 62% και απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Μανδαλιανός Κλεάνθης “Νέα πνοή με ήθος και όραμα για το Δήμο μας!”
Τα προβλήματα του Δήμου είναι πολλαπλά και πρέπει να αντιμετωπισθούν παράλληλα. Επείγει ίσως το θέμα της δυσοσμίας και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, όπου ήδη βρέθηκαν κάποιες υπαίτιες πηγές από ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. και αναμένονται διορθωτικά μέτρα από τις ενοχοποιούμενες εγκαταστάσεις. Ωστόσο δεν πρέπει να αμελήσουμε τα σοβαρά θέματα της έλλειψης σχολικής στέγης, του κυκλοφοριακού προβλήματος με συνωστισμένους δρόμους και ανεπάρκεια χώρων στάθμευσης, της υποτονικής τοπικής αγοράς και της πλημμελούς υποστήριξης των πολλών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του τόπου μας.

Σούλας Πέτρος “Δήμος για όλους Ελευθέριο Κορδελιό-Εύοσμος”
Αφού ανατρέψαμε τον κίνδυνο της πτώχευσης του δήμου, και εξασφαλίσαμε την οικονομική του ευρωστία δημιουργώντας αποθεματικό 8.837.047,57 € , συνεχίζουμε ακάθεκτα στην υλοποίηση έργων που θα οδηγήσουν το δήμο μας σε νέα εποχή ανάπτυξης. Έχουμε την εμπειρία, γνωρίζουμε τις διαδικασίες ώστε να υλοποιήσουμε άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις το σχεδιασμό μας, προχωρώντας σε νέα έργα σχολικής στέγης, στην επέκταση των ασφαλτοστρώσεων, στην εφαρμογή του νέου ΓΠΣ, στη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και παιδικών χαρών, στην ανάπλαση της περιοχής άνωθεν του περιφερειακού, στην ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού, σε αρχιτεκτονικά έργα ριζικής αναβάθμισης του πεζοδρόμου στο Ελευθέριο Κορδελιό και στην πλατεία Ευόσμου και στην υλοποίηση καινοτόμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή προοπτική του δήμου μας.

2. Σε τι κινήσεις σχεδιάζετε να προβείτε στο μέλλον προς την κατεύθυνση της ανατροπής των ανισοτήτων που παρατηρούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη σε σχέση με την ανατολική; (είτε σε επίπεδο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, είτε σε επίπεδο πληθυσμιακής ανάπτυξης, έλλειψης επαρκών υποδομών κ.α.)

Ζύγας Νίκος “Συμμαχία Πολιτών Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου”
Η δική μας διοίκηση δεν θα επιτρέψει χρόνιες καθυστερήσεις σε σχέση με τις ανάγκες, αλλά ούτε την υποτιμητική αντιμετώπιση από κυβερνήσεις -με ευθύνες και των διοικήσεων του Δήμου- που παρατηρήθηκαν σε σχέση με την Ανατολική Θεσσαλονίκη και άλλους Δήμους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 25ετούς καθυστέρησης στους κόμβους της περιφερειακής δυτικά. Ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στην Μακεδονία και στη Θράκη αποτελεί πολιτική και κοινωνική δύναμη και από αυτή τη θέση θα διεκδικήσουμε ισότιμο ρόλο μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης στο πολιτικό κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Επιτάχυνση του μετρό, ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχέδιο στη δυτική είσοδο με το Ελευθέριο- Κορδελιό και Εύοσμο προπύλαια πρασίνου και όχι περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Καμαρινός Γιάννης “ξεκινάμε από την αρχή”
Είναι δεδομένο ότι ζούμε σε μια βεβαρυμμένη περιοχή εξαιτίας της γειτνίασης με τη βιομηχανική ζώνη. Αυτό που δεν είναι δεδομένο, άρα μπορούμε να παρέμβουμε, είναι οι χώροι πρασίνου και οι υποδομές ώστε να ισορροπήσουμε αυτή τη γειτνίαση. Οι λύσεις είναι μπροστά μας, ξεκάθαρες. Αυστηροί έλεγχοι και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σχεδιασμός για τη δημιουργία πάρκων αναψυχής στην περιοχή άνωθεν της περιφερειακής. Έναρξη αποπεράτωσης του σταδίου και του κολυμβητηρίου άνωθεν της περιφερειακής. Έμφαση στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την ανακύκλωση. Εκπόνηση συγκοινωνιακής και κυκλοφοριακής μελέτης.

Κοκονάς Θανάσης “Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού – Ευόσμου”
Οι ανισότητες δεν ξεχωρίζουν με βάση τον τόπο μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Είναι ανισότητες που η ρίζα τους ξεκινά στην βάση της πολιτικής που προσπαθεί να εφαρμόσει η κάθε διοίκηση του Δήμου σε σχέση πάντα με την κεντρική εξουσία. Η ανάπτυξη των υποδομών στην περιοχή μας θα πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες των κατοίκων. Η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένει ότι η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι τεχνικό ζήτημα αλλά βαθιά πολιτικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μανδαλιανός Κλεάνθης “Νέα πνοή με ήθος και όραμα για το Δήμο μας!”
Ο Δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού Ευόσμου αποτελεί το δεύτερο Δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν πρέπει να είναι ουραγός και να υφίσταται άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους προνομιούχους δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η Περιφέρεια οφείλει να ενσκήψει και να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής, επιβάλλοντας στους υπαίτιους τη λήψη μέτρων. Επίσης, πρέπει να υπάρχει επαρκής επέκταση του Μετρό για τη σωστή εξυπηρέτηση όλων των δημοτών μας, ενώ είναι αναγκαία μεγαλόπνοα έργα για αναβάθμιση της περιοχής ( θεματικά πάρκα και χώροι πρασίνου, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα και μεγάλες θεατρικές και μουσικές σκηνές-γιατί όχι ένα ανοιχτό αμφιθέατρο κοντά στον Περιφερειακό).

Σούλας Πέτρος “Δήμος για όλους Ελευθέριο Κορδελιό-Εύοσμος”
Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του δήμου και θα άρει τις μεγάλες ανισότητες μεταξύ ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας βρίσκεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση του δήμου και η οριστική επίλυση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διαδικασία που έχουμε ήδη δρομολογήσει εντείνοντας τη διεκδίκησή μας. Παράλληλα θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση του αστικού πρασίνου με τη φύτευση 100.000 δέντρων τα επόμενα χρόνια. Θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης, έργα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και έργα δικτύων και υποδομών που θα ενισχύσουν το μητροπολιτικό χαρακτήρα του δήμου μας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση έργων υπερτοπικού χαρακτήρα, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, υποδομές για τον πολιτισμό, την καθαριότητα, την ανακύκλωση καθώς και παρεμβάσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αγοράς.

3. Σε έναν δήμο με μεγάλο πληθυσμό πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις αυξημένες ανάγκες στον τομέα της σχολικής στέγης;

Ζύγας Νίκος “Συμμαχία Πολιτών Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου”
Διεκδίκηση πόρων από τα πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει η εθνική οικονομία με ένταξη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συνεργασία με τις κτιριακές υποδομές άμεση εκπόνηση μελετών για τις απαιτούμενες σχολικές μονάδες σε προσχολική, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σταμάτημα τη διπλοβάρδιας στα νηπιαγωγεία, Ειδικό Σχολείο πάνω από την περιφερειακή, ξεκίνημα επιτέλους του 25ου Δημοτικού σχολείου που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εδώ και δυο χρόνια, καθώς και του 24ου Δημοτικού σχολείου καθώς και Γυμνασίου και Λυκείου και λύση στο στο πρόβλημα σχολικής στέγης του ΕΠΑΛ Κορδελιού.

Καμαρινός Γιάννης “ξεκινάμε από την αρχή”
Άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ανέγερση Ειδικού Σχολείου στο Κορδελιό, με παιδική χαρά που θα λειτουργεί και εκτός του σχολικού ωραρίου. Δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών. Υπάρχουν χώροι ήδη χαρακτηρισμένοι, θα “κυνηγήσουμε” προγράμματα ΕΣΠΑ για την κατασκευή τους. Αποπεράτωση του 24ου και το 25ου δημοτικών σχολείων, μελέτες για την κατασκευή του 4ου λυκείου και του 7ου γυμνασίου άνωθεν περιφερειακής.

Κοκονάς Θανάσης “Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού – Ευόσμου”
Διεκδίκηση για τον αποχαρακτηρισμό οικοπέδων και ένταξης τους σε πρόγραμμα για κατασκευή σχολειών. Αγώνας γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, για διεκδίκηση νέων σχολικών κτιρίων, νέων παιδικών Σταθμών, με κρατικά κονδύλια χωρίς ΣΔΙΤ. Να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα των 8,5 εκ. ευρώ για να στηριχθούν τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί με κατάργηση των τροφείων για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Μανδαλιανός Κλεάνθης “Νέα πνοή με ήθος και όραμα για το Δήμο μας!”
Εκπονώντας σωστές μελέτες, είναι δυνατόν να διεκδικηθούν χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ ή εγχώρια. Με αυτά τα κονδύλια, θα ανεγερθούν πρότυπα σχολικά συγκροτήματα για την άρτια μόρφωση και ανάπτυξη των 17000 μαθητών του Δήμου, για να εκλείψουν τα φαινόμενα στέγασης σε kibo ή αύλειους χώρους γυμναστηρίων και της διπλοβάρδιας σε νηπιαγωγεία.

Σούλας Πέτρος “Δήμος για όλους Ελευθέριο Κορδελιό-Εύοσμος”
Στο Δήμο μας -και μετά λύπης μου το λέω αυτό- έχει να κτιστεί καινούριο σχολείο εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια, την ώρα που ο μαθητικός πληθυσμός πολλαπλασιάζεται ραγδαία. Εμείς σε αυτήν την πρώτη μας θητεία πετύχαμε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού στο πρόβλημα, προχωρώντας στη δημοπράτηση 2 νέων σχολείων, του 24ου και του 25ου. Είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι να δρομολογήσουμε έργα ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων, ξεκινώντας, σε πρώτη φάση, με την κατασκευή ενός δημοτικού σχολείου και δύο νηπιαγωγείων. Στόχος μας έως το τέλος της προσεχούς τετραετίας να δρομολογήσουμε τη ριζική αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, ώστε οι ελλείψεις σχολικής στέγης να εξαλειφθούν οριστικά και να βελτιωθεί εκ βάθρων το περιβάλλον της δημόσιας εκπαίδευσης στο δήμο μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...