Γ. Γεννηματά για διοίκηση Κ. Ζέρβα: Είναι ένα πείραμα, να δούμε πως θα λειτουργήσει

Καταστροφικό το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και προβληματικές τις διορθώσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε  σήμερα από τη Θεσσαλονίκη,  η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη η χώρα μας να στραφεί με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί την 84η ΔΕΘ, το πρωί επισκέφθηκε το δήμο Δέλτα και συναντήθηκε με τον νέο δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη. Ακολούθως περιηγήθηκε στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και το μεσημέρι επισκέφθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκη όπου είχε συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και στελέχη της νέας διοίκησης του δήμου.

Σε δηλώσεις της, γύρω στις 11 το πρωί από το Καλοχώρι, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως οι συνέπειες από την κλιματική είναι εδώ και γίνονται καθημερινά πιο εμφανής και πως η ελληνική πολιτεία πρέπει να αναλάβει δράσεις για την αντιμετώπιση της. Όπως σημείωσε, δήμοι όπως ο δήμος Δέλτα, με μεγάλα προβλήματα αλλά και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, πρέπει να υποστηριχθούν με μεγάλα έργα από το κράτος και από την Περιφέρεια, ώστε να δοθούν λύσεις σε μεγάλα ανοιχτά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η υποβάθμιση συνολικά του δυτικού μετώπου της Θεσσαλονίκης. «Η περιβαλλοντική επιβάρυνση στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους. Το φαινόμενο της καθίζησης είναι ορατό, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης χωρίς σωστή διαχείριση του Θερμαϊκού», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, στη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο στη Σίνδο, αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα της περιοχής, όπως η άναρχη δόμηση και η συρρίκνωση της ΒΙΠΕΘ, οι ελλείψεις στις υποδομές και στις συγκοινωνίες, η περιβαλλοντική υποβάθμιση κ.α. Ωστόσο αναφέρθηκε και στις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές του δήμου και έθεσε την πρόταση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ σε περιοχή της Σίνδου, πρόταση που η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ως ιδέα δεν απέρριψε.

Στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης με καρφιά σε Ζέρβα

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αφίχθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου την υποδέχθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο γ.γ. του δήμου, Ευθύμης Φωτόπουλος, αντιδήμαρχοι και μέλη της διοίκησης.

Σε κοινές δηλώσεις τους, μπροστά στις κάμερες, και οι δύο συμφώνησαν πως οι αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Κλεισθένη και την απλή αναλογική, προκάλεσαν και προκαλούν πολλά προβλήματα στη λειτουργία των δήμων ενώ η Φ. Γεννηματα πρόσθεσε πως και οι διορθώσεις που έφερε η ΝΔ δεν επίλυσαν το πρόβλημα, αλλά το έκαναν πιο σύνθετο.

«Η κυβέρνηση βιάστηκε έπρεπε να αφήσει να δούμε την εφαρμογή του νόμου και να διαπιστώσουμε στην πράξη τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν» είπε και πρόσθεσε πως οι διορθώσεις που έγιναν μπέρδεψαν τα πράγματα. Επίσης εμφανίσθηκε επικριτική στην επιλογή του Κ. Ζέρβα να μην επιδιώξει τις προγραμματικές συγκλίσεις αλλά… τις ισορροπίες  κάτω από το τραπέζι. Όπως τόνισε το σωστό είναι η συνεργασία και η σύνθεση βάσει των προγραμματικών συγκλίσεων και όχι οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι μέσω των οποίων οι μειοψηφίες πλέον, καθορίζουν αποφάσεις και συμφέροντα. Μάλιστα εξέπληξε τον Κ. Ζέρβα λέγοντας πως η νέα διοίκηση στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι «ένα πείραμα και μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει».

Επίσης τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ θα παρακολουθεί την πορεία του δήμου Θεσσαλονίκης και επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας των μακεδονικών προϊόντων και ζήτησε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να συμβάλει στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και απαιτεί μέτρα και δράση τώρα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως χρειάζονται αποφάσεις και αλλαγές, που θα αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, των κομμάτων και των πολιτών.

«Θέλουμε μια ισχυρή αυτοδιοίκηση που θα λύνει προβλήματα», τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και στη σύσκεψη που ακολούθησε, έθεσε το μεγάλο θέμα της σχολικής στέγης και τα έργα υποδομών που χρειάζονται στο δήμο. Ανέφερε δε πως στον τελευταίο αντισεισμικό έλεγχο που έγινε, ένα σχολικό κτίριο κρίθηκε προβληματικό και βρίσκεται στη φάση της υποστήριξης και σημείωσε πως δυστυχώς σήμερα οι δήμοι δεν διαθέτουν πόρους, ούτε οικόπεδα για να κτίσουν νέα σχολεία. Ακολούθησε σύντομο τετ α τετ της κ. Γεννηματά, με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αλλά και ο Κ. Ζέρβας απέφυγαν να τοποθετηθούν για τα μείζονα θέματα του μετρό αλλά και των αστικών συγκοινωνιών.

Να σημειωθεί ότι στις 8μμ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ , ολοκληρώνοντας την περιοδεία της στη Θεσσαλονίκη και στην 84η ΔΕΘ, θα μιλήσει για τις πολιτικές εξελίξεις σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στην σημερινή περιοδεία της, συνόδευαν οι βουλευτές Γ. Αρβανιτίδης, Γ. Καμίνης, Ν. Γιαννακόπουλου, ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος Μ Χριστοδουλάκης, ο υπεύθυνος τύπου Π. Χρηστιδης, ο γραμματέας της ΝΕ Α Θεσσαλονίκης Ν. Κριθαρίδης και ο αναπληρωτής του Γ. Κυανίδης, ο πρώην υπουργός Γ. Μαγκριώτης, και στελέχη του οργανωτικού του Κινήματος.

Φ.Δ.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...