Με τα σπαθιά και τους χορούς τους ξεσήκωσαν τη Χαλάστρα οι Ρογκατσάρηδες

Αναβιώνει σήμερα το έθιμο των ρογκατσαραίων, στη Χαλάστρα, από το Χορευτικό Χαλάστρας του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα.

Σύμφωνα με το έθιμο, μία ομάδα φουστανελοφόρων, που φέρουν σπαθιά, περιφέρονται στα χωριά της περιοχής χορεύοντας έναν κύκλο τεσσάρων συνεχόμενων χορών σε κάθε σπίτι που επισκέπτονται με τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού. Το έθιμο των ρογκατσαραίων αναβιώνει κατά την διάρκεια του Δωδεκαημέρου.

Σήμερα 26 Δεκεμβρίου, μετά την Θεία Λειτουργία και αφού πάρουν την ευχή από την εκκλησία της Παναγίας, τα μπουλούκια γεμίζουν τις γειτονιές της Χαλάστρας με χορούς και τραγούδια, συνοδεία του ζουρνά και νταουλιού, ενώ το μεσημέρι ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι στη Χαλάστρα.

Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018, για μία ακόμη χρονιά, οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας και το Χορευτικό Τμήμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα (ΚΠΟΔΔ) θα ξεσηκώσουν τη Θεσσαλονίκη με τους χορούς, τα σπαθιά και τους ήχους του ζουρνά. Οι «φουστανελάδες» θα περιπλανηθούν με συνοδεία μουσικής στο κέντρο της πόλης ξεκινώντας στις 11.00 από το Λευκό Πύργο με κατεύθυνση προς Πλατεία Αριστοτέλους.

Το έθιμο της «Γουρουνοχαράς»

Το έθιμο της «Γουρουνοχαράς» αναβιώνει τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στην πλατεία Κυμίνων, παραδοσιακά μετά τους Ρουγκατσάρηδες, από τον Κοινωνικό και Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δέλτα και την Τοπική Κοινότητα Κυμίνων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτισμού και Παράδοσης Κυμίνων. Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου με τη συνοδεία ζουρνάδων, θα περιδιαβεί στις γειτονιές του χωριού, καταλήγοντας στην πλατεία των Κυμίνων όπου θα γίνει γλέντι για όλους με την ορχήστρα του Αργύρη Μάντσου, άφθονο χοιρινό κρέας και κρασί.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...