Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018 διεκδικεί η Καρδίτσα

Μια σημαντική πρωτιά ευρωπαϊκού επιπέδου, το δικό του… Όσκαρ βιώσιμης κινητικότητας, διεκδικεί ο Δήμος Καρδίτσας! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη τους διεκδικητές των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2018, με το Δήμο Καρδίτσας να συμπεριλαμβάνεται στις 3 φιναλίστ στην κατηγορία των πόλεων με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων.

Η κριτική επιτροπή επισήμανε στην ανακοίνωσή της -σύμφωνα με το Δήμο Καρδίτσας- ότι εντυπωσιάστηκε από τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε παιδιά και άτομα με αναπηρία, καθώς και με τις προσπάθειες του Δήμου να προάγει τα οφέλη για την υγεία και την ασφάλεια των βιώσιμων μεταφορών κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Συνδιεκδικητές του πρώτου βραβείου στην ίδια κατηγορία με την Καρδίτσα είναι οι δήμοι Lindau (Γερμανία) και Oliveira do Bairro (Πορτογαλία).

Η επιλογή των πόλεων που διακρίθηκαν, έγινε από μία ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων του τομέα κινητικότητας και μεταφορών. Το γεγονός ότι ο Δήμος Καρδίτσας είχε να συναγωνιστεί 2800 Δήμους από όλη την Ευρώπη δηλώνει και το μέγεθος της διάκρισής του. Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή στις Βρυξέλλες, στις 21 Μαρτίου 2019.

“Είναι μια πολύ σημαντική πανευρωπαϊκή διάκριση για το Δήμο Καρδίτσας που έρχεται να επιβραβεύσει την ομαδική προσπάθεια αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, την οποία υποστήριξαν και άλλοι φορείς της πόλης, χορηγοί και κυρίως οι συμπολίτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώσαμε ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια των ΜΜΕ που προέβαλαν τη δραστηριότητά μας σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.

Παράλληλα μας δίνει δύναμη και ώθηση να συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε ως Δημοτική Αρχή, να αναδείξουμε με έργα, παρεμβάσεις και ήπιες δράσεις, την Καρδίτσα, ως μια σύγχρονη, βιώσιμη και φιλική προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες πόλη”, επισημαίνει με δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρδίτσας Φωτ. Αλεξάκος.

Η Καρδίτσα έχει χαρακτηριστεί ως το “Ελληνικό Άμστερνταμ” λόγω του πλήθους των ποδηλατικών μετακινήσεων που επιλέγουν οι κάτοικοί της αλλά και της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη και περιαστικά συνολικού μήκους 17,5 χιλιομέτρων. Ο αριθμός των ποδηλάτων που κυκλοφορούν στην Καρδίτσα υπολογίζεται οτι ξεπερνάει τις 20.000 ενώ ο συνολικός αριθμός τους είναι διπλάσιος! Οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και όσες είναι σήμερα σε εξέλιξη αξιοποίησαν όλα τα εργαλεία που προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο: Πρώτη η πόλη της Καρδίτσας εφάρμοσε τις προτάσεις του σχετικού ΦΕΚ και τοποθέτησε το «παιχνίδι οδηγό» έξω από σχολικά συγκροτήματα της περιοχής της, οδικό παιχνίδι που έγινε αποδεκτό από τα παιδιά και τους γονείς με ενθουσιασμό. Η Καρδίτσα ήταν από τις πρώτες πόλεις που εγκατέστησαν και λειτουργούν το σύστημα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων (Karditsaeasybike). Πρόσφατα τοποθετήθηκαν και ερμάρια φύλαξης ποδηλάτων στο σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ. Ο δήμος προχώρησε επίσης σε καταγραφή όλων των θέσεων ΑμεΑ, τις καταχώρησε στην ιστοσελίδα του και προώθησε πλατφόρμα συνεργατικής μετακίνησης (carpooling). Οι διαβάσεις χρωματίστηκαν εκ νέου και κατασκευάστηκαν ράμπες ΑμεΑ. Τα τοπικά λεωφορεία εφοδιάστηκαν με σχάρα μεταφοράς ποδηλάτων.

Το επόμενο διάστημα μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της πόλης και με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, ο Δήμος Καρδίτσας, προωθεί παρεμβάσεις αξίας 7,5 εκατ. ευρώ στην πόλη, μεταξύ των οποίων και την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...