Θεσσαλονίκη: Η σταυροδοσία για δήμους και περιφέρεια

Μεταξύ περίπου 10.000 υποψηφίων πρέπει να επιλέξουν οι εκλογείς στις αυτοδιοικητικές εκλογές στους δεκατέσσερις δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την εκλογή των μελών των δημοτικών συμβουλίων σημειώνονται:

  • Ένας σταυρός σε εκλογικές περιφέρειες με μία έως τρεις έδρες.
  • Τρεις σταυροί στους ενιαίους δήμους.
  • Τρεις σταυροί συν ένας για μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες, σε δήμους που έχουν προκύψει από συνένωση.
  • Για τα κοινοτικά συμβούλια: δύο σταυροί σε κοινότητα με περισσότερους από 300 κατοίκους, και ένας σταυρός σε κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 300 κατοίκων.

Για τις περιφέρειες προβλέπονται:

  • ένας σταυρός, εάν εκλέγονται έως τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι,
  • δύο σταυροί, εάν εκλέγονται τέσσερις έως επτά περιφερειακοί σύμβουλοι,
  • τρεις σταυροί, εάν εκλέγονται οκτώ έως περιφερειακοί δώδεκα,
  • τέσσερις σταυροί, εάν εκλέγονται πάνω από δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πιο συγκεκριμένα οι σταυροί που θα πρέπει να βάλουν οι ψηφοφόροι, σε κάθε δήμο είναι:

  • Στον δήμο Θεσσαλονίκης

Στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν δύο δημοτικές ενότητες: Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας. Οι εκλογείς στη δημοτική ενότητα Θεσσαλονίκης μπορούν να επιλέξουν τρεις υποψηφίους για το δημοτικό συμβούλιο και έναν υποψήφιο από την περιοχή της Τριανδρίας. Οι εκλογείς στη δημοτική ενότητα Τριανδρίας ψηφίζουν έναν υποψήφιο από την εκλογική τους περιφέρεια κι έναν από την περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

  1. Στη δημοτική ενότητα Θεσσαλονίκης οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια των πέντε δημοτικών διαμερισμάτων μπορούν να βάλουν από δύο σταυρούς προτίμησης.
  2. Οι εκλογείς στη δημοτική ενότητα Τριανδρίας για το κοινοτικό συμβούλιο της Τριανδρίας σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης.
  • Στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Αμπελοκήπων και Μενεμένης. Οι εκλογείς για το δημοτικό συμβούλιο μπορούν να σημειώσουν τρείς σταυρούς προτίμησης για τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από τη δική τους εκλογική περιφέρεια και ένα σταυρό προτίμησης  για έναν από την άλλη εκλογική περιφέρεια. Για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες Αμπελοκήπων και Μενεμένης.

  • Στον δήμο Βόλβης

Στο δήμο Βόλβης υπάρχουν έξι δημοτικές ενότητες: Αρέθουσας, Αγίου Γεωργίου, Ρεντίνας, Βόλβης, Απολλωνίας, Μαδύτου.

Για το δημοτικό συμβούλιο οι εκλογείς στις δημοτικές ενότητες Αγίου Γεωργίου, Ρεντίνας και Απολλωνίας μπορούν να ψηφίζουν τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από τη δική τους εκλογική περιφέρεια και έναν υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια. Στις δημοτικές ενότητες Αρέθουσας, Εγνατίας, Μαδύτου οι εκλογείς σημειώνουν έναν σταυρό προτίμησης από τη δική τους εκλογική περιφέρεια και επιπλέον έναν σταυρό σε υποψήφιο άλλης εκλογικής περιφέρειας.

  1. Στη δημοτική ενότητα Αρέθουσας οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες, Αρέθουσας, Μαυρούδας, Σκεπαστού, Στεφανινών και Φιλαδελφίου.
  2. Στη δημοτική ενότητα Αγίου Γεωργίου οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες, Ασπροβάλτας και των Βρασνών.
  3. Στη δημοτική ενότητα Ρεντίνας οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες Σταυρού, Άνω Σταυρού και Βόλβης.
  4. Στη δημοτική ενότητα Εγνατίας οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες, Ευαγγελισμού, Νυμφόπετρας, Προφήτου και Σχολαρίου.
  5. Στη δημοτική ενότητα Απολλωνίας οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες, Μελισσουργού, Νέας Απολλωνίας, Νικομηδινού, Περιστερώνας και Στίβου.
  6. Στη δημοτική ενότητα Μαδύτου οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες, Απολλωνίας, Μοδίου και Νέας Μαδύτου.
  • Στον δήμο Δέλτα

 Ο δήμος Δέλτα αποτελείται από τρεις δημοτικές ενότητες: Εχεδώρου, Χαλάστρας, Αξιού. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίζουν τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από τη δική τους εκλογική περιφέρεια και επιπλέον έναν από τις άλλες δύο δημοτικές ενότητες.

  1. Στη δημοτική ενότητα Εχεδώρου οι εκλογείς μπορούν να σημειώνουν δύο σταυρούς για τα συμβούλια στις κοινότητες Διαβατών, Καλοχωρίου, Νέας Μαγνησίας και Σίνδου.
  2. Στη δημοτική ενότητα Χαλάστρας σημειώνουν δύο σταυρούς για τα συμβούλια στις κοινότητες Ανατολικού και Χαλάστρας
  3. Στη δημοτική ενότητα Αξιού σημειώνουν δύο σταυρούς για τα συμβούλια στις κοινότητες Κυμίνων, Νέων Μαλγάρων και Βραχιάς
  • Στον δήμο Θέρμης

 Στον δήμο Θέρμης υπάρχουν τρεις δημοτικές ενότητες: Θέρμης, Βασιλικών και Μίκρας.

Οι ψηφοφόροι και στις τρείς δημοτικές ενότητες για το δημοτικό συμβούλιο σημειώνουν τρεις υποψηφίους συμβούλους από τη δική τους ενότητα και άλλον έναν από διαφορετική εκλογική περιφέρεια.

  1. Στη δημοτική ενότητα Θέρμης οι εκλογείς μπορούν να σημειώνουν δύο σταυρούς για τα συμβούλια στις κοινότητες Θέρμης, Νέας Ραιδεστού, Νέου Ρυσίου και Ταγαράδω,
  2. Στη δημοτική ενότητα Μίκρας οι εκλογείς σημειώνουν δύο σταυρούς για τα συμβούλια στις κοινότητες Καρδίας, Πλαγιαρίου, Τριλόφου και Κάτω Σχολαρίου
  3. Στη δημοτική ενότητα Βασιλικών οι εκλογείς σημειώνουν δύο σταυρούς για τα συμβούλια στις κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Βασιλικών, Αγίου Αντωνίου, Περιστεράς και Σουρωτής. Οι εκλογείς σημειώνουν ένα σταυρό για την κοινότητα Λιβαδίου.
  • Στον δήμο Θερμαϊκού

Στο δήμο Θερμαικού υπάρχουν τρεις δημοτικές ενότητες: Επανομής, Θερμαϊκού, και Μηχανιώνας. Οι εκλογείς για το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζουν τρεις υποψηφίους από τη δική τους εκλογική περιφέρεια κι έναν από τις άλλες περιφέρειες.

  1. Στη δημοτική ενότητα Επανομής οι εκλογείς σημειώνουν δύο σταυρούς για τα συμβούλια στις κοινότητες Επανομής, Μεσημερίου και Θερμαϊκού.
  2. Στη δημοτική ενότητα Θερμαϊκού οι εκλογείς σημειώνουν δύο σταυρούς για τα συμβούλια στις κοινότητες Αγίας Τριάδας, Νέων Επιβατών και Περαίας.
  3. Στη δημοτική ενότητα Μηχανιώνας οι εκλογείς σημειώνουν δύο σταυρούς για τα συμβούλια στις κοινότητες Νέας Μηχανιώνας, Αγγελοχωρίου και Νέας Κερασιάς.
  • Στον δήμο Καλαμαριάς

Στο δήμο Καλαμαριάς δεν υπάρχουν ξεχωριστές δημοτικές κοινότητες. Ο δήμος είναι ενιαίος και δεν διαθέτει τοπικές κοινότητες. Οι εκλογείς για το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμαριάς μπορούν να σημειώσουν τρείς σταυρούς προτίμησης.

  • Στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

 Στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου υπάρχουν δύο δημοτικές ενότητες. Οι εκλογείς για το δημοτικό συμβούλιο μπορούν να σημειώνουν τρεις σταυρούς για υποψηφίους της περιοχής τους και επιπλέον έναν της άλλης περιοχής. Οι εκλογείς σημειώνουν δύο σταυρούς για τα συμβούλια Ευόσμου και Ελευθερίου – Κορδελιού.

  • Στον δήμο Λαγκαδά

Στο δήμο Λαγκαδά υπάρχουν επτά δημοτικές ενότητες: Σοχού, Λαχανά, Βερτίσκου, Ασσήρου, Λαγκαδά, Κορώνειας και Καλλινδοίων.

Για το δημοτικό συμβούλιο, στις δημοτικές ενότητες Σοχού, Ασσήρου. Λαγκαδά, Κορώνειας και Καλλινδοίων οι εκλογείς μπορούν να σημειώνουν τρεις σταυρούς προτίμησης κι επιπλέον έναν σε υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια. Στις ενότητες Βερτίσκου και Λαχανά οι εκλογείς μπορούν να ψηφίζουν έναν υποψήφιο κι ακόμη έναν από άλλη εκλογική περιφέρεια.

  1. Στη δημοτική ενότητα Σοχού οι εκλογείς σημειώνουν δύο σταυρούς για τα συμβούλια στις κοινότητες Σοχού, Ασκού και Κρυονερίου.
  2. Σε δημοτική ενότητα Λαχανά οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δυο σταυρούς στις κοινότητες Καρτερών, Λαχανά και Ξυλοπόλεως και ένα σταυρό προτίμησης στις κοινότητες Λευκοχωρίου και Νικοπόλεως.
  3. Στη δημοτική ενότητα Βερτίσκου οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς στις κοινότητες Βερτίσκου, Εξαλόφου, Λοφίσκου και Όσσης.
  4. Στη δημοτική ενότητα Ασσήρου οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες Ασσήρου και Κριθιάς.
  5. Στη δημοτική ενότητα Λαγκαδά οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια  σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες Κολχικού, Λαγκαδά, Λαγυνών. Αναλήψεως. Ηρακλείου. Καβαλλαρίου, Περιβολακίου και Χρυσαυγής
  6. Στη δημοτική ενότητα Κορώνειας οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια  σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες Αγίου Βασιλείου, Βασιλουδίου, Γερακαρούς και Λαγκαδικίων. Στην κοινότητα Αρδαμερίου σημειώνουν ένα σταυρό προτίμησης.
  7. Στη δημοτική ενότητα Καλλινδοίων οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια  σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες Ζαγκλιβερίου και Αδάμ και ένα σταυρό προτίμησης στις κοινότητες Πετροκεράσων και Σαρακήνας.
  • Στον δήμο Νεάπολης – Συκεών

Ο δήμος Νεάπολης – Συκεών υπάρχουν τέσσερις δημοτικές ενότητες: Πεύκων, Συκεών Νεάπολης και Αγίου Παύλου.

Για το δημοτικό συμβούλιο στις δημοτικές ενότητες Πεύκων, Συκεών και Νεάπολης οι εκλογείς μπορούν να βάλουν τρεις σταυρούς προτίμησης από τη δική τους ενότητα και έναν ακόμα από άλλη δημοτική ενότητα. Στην δημοτική ενότητα Αγίου Παύλου οι εκλογείς σημειώνουν ένα σταυρό προτίμησή σε έναν υποψήφιο και σε ακόμη έναν από άλλη εκλογική περιφέρεια.

Για τα κοινοτικά συμβούλια οι εκλογείς στις κοινότητες Πεύκων, Συκεών Αγίου Παύλου και Νεάπολης σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης.

  • Στον δήμο Παύλου Μελά

Στον δήμο Παύλου Μελά υπάρχουν τρεις δημοτικές ενότητες: Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης.

Για το δημοτικό συμβούλιο και στις τρεις δημοτικές ενότητες οι εκλογείς σημειώνουν τρεις σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από την δική τους περιφέρεια και έναν ακόμη υποψήφιο άλλης εκλογικής περιφέρειας.

Για τα κοινοτικά συμβούλια στην Ευκαρπία, Πολίχνης και Σταυρούπολης σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης.

  • Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη υπάρχουν τρεις δημοτικές ενότητες: Χορτιάτη Πυλαίας και Πανοράματος.

Για το δημοτικό συμβούλιο στις τρείς δημοτικές ενότητες οι εκλογείς σημειώνουν τρεις σταυρούς προτίμησης για υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δική τους περιφέρειας και μπορούν να σημειώνουν επιπλέον έναν σταυρό σε υποψηφίους από άλλη εκλογική περιφέρεια.

  • Στη δημοτική ενότητα Χορτιάτη οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες Ασβεστοχωρίου, Φιλύρου, Χορτιάτη και Εξοχής.
  • Στις δημοτικές ενότητες Πυλαίας και Πανοράματος οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς προτίμησης στις κοινότητες Πυλαίας και του Πανοράματος.
  • Δήμος Χαλκηδόνας

 Στο δήμο Χαλκηδόνας υπάρχουν τρεις δημοτικές ενότητες: Άγιος Αθανάσιος, Κουφάλια και Χαλκηδόνα.

Για το δημοτικό συμβούλιο και στις τρείς δημοτικές ενότητες οι εκλογείς μπορούν να σημειώνουν τρεις σταυρούς προτίμησης για υποψηφίους από τη δική τους εκλογική περιφέρεια κι έναν σταυρό προτίμησης για υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια.

  1. Στη δημοτική ενότητα Αγίου Αθανασίου οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς στις κοινότητες Βαθυλάκκου, Γέφυρας, Νέας Μεσήμβριας, Αγχιάλου και Ξηροχωρίου.
  2. Στη δημοτική ενότητα Κουφαλίων οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς στις κοινότητες Κουφαλίων και Προχώματος.
  3. Στη δημοτική ενότητα Χαλκηδόνας οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς στις κοινότητες Άδενδρο, Μικρό Μοναστήρι, Χαλκηδόνα, Ελεούσα και Παρθένι ενώ στην κοινότητα Βαλτοχωρίου σημειώνουν ένα σταυρό προτίμησης.
  • Στον δήμο Ωραιοκάστρου

Στο δήμο Ωραιοκάστρου υπάρχουν τρεις δημοτικές ενότητες: Μυγδονία

Καλλιθέα και Ωραιοκάστρο.

Για το δημοτικό συμβούλιο και στις τρείς δημοτικές ενότητες οι ψηφοφόροι μπορούν να σημειώσουν τρεις σταυρούς προτίμησης για υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δική τους περιφέρειας και ένα σταυρό προτίμησης για έναν ακόμη υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια.

  1. Στη δημοτική ενότητα Μυγδονίας οι εκλογείς για τα κοινοτικά συμβούλια σημειώνουν δύο σταυρούς στις κοινότητες Δρυμού, Λητής και Μελισσοχωρίου.
  2. Στη δημοτική ενότητα Καλλιθέας για τα κοινοτικά συμβούλια οι εκλογείς σημειώνουν δύο σταυρούς στις κοινότητες Πενταλόφου, Μεσαίου, Νέας Φιλαδέλφειας και Νεοχωρούδας.
  3. Στη δημοτική ενότητα ΩραοΑπό δύο σταυροί σημειώνονται και στην κοινότητα Ωραιοκάστρου, η οποία υπάγεται στην ομώνυμη δημοτική ενότητα.
  • Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι εκλογείς στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης σημειώνουν τέσσερις σταυρούς προτίμησης.

Στις περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας μπορούν να “σταυρώνουν” από δύο υποψηφίους. Οι εκλογείς από την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς σημειώνουν έναν σταυρό προτίμησης.

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...