Τοπικές Ειδήσεις

«Επί τάπητος» η ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού

Επανέρχεται στο τραπέζι το ζήτημα του προκυνηματικού – θρησκευτικού τουρισμού στην χώρα. Αυτή την φορά, στα σχέδια του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, περιλαμβάνονται και τα Δωδεκάνησα.
Ο Προσκυνηματικός Χάρτης – Τουριστικός Οδηγός της Εκκλησίας (σε ολόκληρη την Ελλάδα) ονομάζεται: «2000 χρόνια, Ταξίδι στο Φως της Χριστιανοσύνης» και έχει ολοκληρωθεί από τον ΕΟΤ σε συνεργασία με το Γραφείο Θρησκευτικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας και τις ειδικές επιτροπές Θρησκευτικού Τουρισμού των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Κρήτης.
Για το θέμα έχει επιληφθεί η ειδική επιτροπή θρησκευτικού τουρισμού η οποία έχει συσταθεί υπό την προεδρία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου και απαρτίζεται από τους: επίσκοπο Ολύμπου Κύριλλο, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Σιαρλή (εκπροσωπώντας την Πάτμο), Γιώργο Πετρόπουλο (εκπροσωπώντας την Μητρόπολη Σύμης) και τον επίσκοπο Στρατονικείας Στέφανο (εκπροσωπώντας την Μητρόπολη Καλύμνου). Η επιτροπή έχει συνεδριάσει και έχει συναντηθεί με την κυβέρνηση μόνον μία φορά ενώ επίκειται νέα συνάντηση στο προσεχές διάστημα για τον προγραμματισμό δράσεων. Στις συναντήσεις έχουν τεθεί σημαντικά ζητήματα, όπως οι προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στα Δωδεκάνησα μέσα από τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου δράσης. Σημειώνεται πως υπάρχει ενδεχόμενο να εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Εργαστήριο Τοπικής Νησιωτικής Ανάπτυξης και Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως έγινε και για τον θρησκευτικό τουρισμό στις Κυκλάδες. Στους στόχους της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού είναι να συνδυαστεί με την αξιοποίηση και ανάδειξη τοπικών θρησκευτικών τελετών και δρώμενων, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης, ιδιαίτερα για ομόδοξους λαούς.
Η επιτροπή της Δωδεκανήσου έχει συμπεριλάβει τα μοναστήρια, τους ναούς κ.λπ. που υπάρχουν στα νησιά μας ενώ ξεχωριστή δυναμική μπορεί να αποκτήσει και ο προσκυνηματικός τουρισμός στη Ρόδο, αφού υπάρχουν θρησκευτικά μνημεία και ναοί που μπορούν να αποτελέσουν και αυτά πόλο έλξης για ομόδοξους λαούς.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι πέρσι σχεδιαζόταν να γίνει στην Ρόδο ένα μεγάλο συνέδριο με αντικείμενο την ανάπτυξη του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού αλλά οι εξελίξεις δεν επέτρεψαν την πραγματοποίησή του. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να επανεξεταστεί η διοργάνωση με στόχο να λάβει διαθρησκευτικό χαρακτήρα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές συμμετοχές και εξέχουσες παρουσίες από όλο τον κόσμο –ίσως και προκαθήμενοι και εκπρόσωποι εκκλησιών.

«2000 ΧΡΟΝΙΑ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ»
Αναλυτικότερα, η σχετική ανακοίνωση του Συνοδικού Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδας, σχετικά με την επίσημη έκδοση και κυκλοφορία του πρώτου Προσκυνηματικού Χάρτη της Εκκλησίας σε (ολόκληρη την Ελλάδα) αναφέρει τα εξής:
«Κυκλοφόρησε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 Εγκύκλιο Σημείωμα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (αρ. πρωτ. 2163/920/20.05.2020) προς την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις λοιπές Ι. Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία γνωστοποιείται η επίσημη έκδοση και κυκλοφορία του πρώτου Προσκυνηματικού Χάρτη της Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μία δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), στην οποία εμπεριέχονται οι κυριότερες από τις Ι. Μονές, τα Ι. Προσκυνήματα και λοιπά Θρησκευτικά Μνημεία της Χώρας και αποτελεί ουσιαστικά συμπλήρωμα του ήδη σε κυκλοφορία τρίγλωσσου εντύπου «2000 ΧΡΟΝΙΑ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ» ευθύνης του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως και το προηγούμενο, έτσι και το νέο αυτό έντυπο αποτελεί προϊόν της στενής και άριστης συνεργασίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), στο πλαίσιο των κοινού ενδιαφέροντος δράσεών τους για την περαιτέρω και επί των σωστών βάσεων ανάπτυξη του Προσκυνηματικού (Θρησκευτικού) Τουρισμού στην Πατρίδα μας.
Οι ενδιαφερόμενοι για την δωρεάν προμήθεια αντιτύπων του Χάρτη μπορούν να απευθύνονται στον ΕΟΤ (Γραφείο Πληροφοριών του ΕΟΤ στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου 18-20 στο τηλ. +30 210 33 10 711, +30 210 3310392, +30 210 3310716, +30 210 3310347).
Επιπλέον, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου, η Ι. Σύνοδος κυκλοφόρησε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, ένα ακόμα Εγκύκλιο Σημείωμα (αρ. πρωτ. 1837/891/15.05.2020), διά του οποίου η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι λοιπές Ι. Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώνονται για την, από το Συνοδικό της Γραφείο επί των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, πρόθεση κατάρτισης «ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ» με τα παραγόμενα από τις Ι. Μονές και τα Ι. Ησυχαστήρια των Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος «Μοναστηριακά Προϊόντα».
Σκοπός της νέας αυτής πρωτοβουλίας και δράσεως του Συνοδικού Γραφείου αποτελεί η ανάδειξη και προβολή των εν λόγω προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και η συνεργασία με αντίστοιχους Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς Φορείς, πολλοί εκ των οποίων το προηγούμενο διάστημα με τις επαφές και τις επικοινωνίες τους με την Γραμματεία του Συνοδικού Γραφείου, έχουν ήδη εκφράσει το έντονο σχετικό ενδιαφέρον τους.
Οι ενδιαφερόμενες Ι. Μονές και Ι. Ησυχαστήρια οφείλουν διά των Ι.Μητροπόλεων αυτών να αποστείλουν ταχυδρομικώς τον σχετικό κατάλογο προϊόντων στη Γραμματεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ιασίου 1, ΤΚ 11521, Αθήνα), ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει: 1) πλήρη στοιχεία επικοινωνίας των Ι. Μονών, Ησυχαστηρίων και Προσκυνημάτων, τα οποία παράγουν και διαθέτουν αποκλειστικά δικά τους προϊόντα (όχι άλλων παραγωγών), 2) κατάλογο των παραγομένων μοναστηριακών προϊόντων ανά Ι. Μονή, Ησυχαστήριο και Προσκύνημα, και 3) κάθε άλλη σχετική χρήσιμη πληροφορία για την μέχρι και σήμερα παραγωγή και διάθεση μοναστηριακών προϊόντων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου