Ρεπορτάζ

Δίκη για υπεξαίρεση «μαμούθ» στην κινητή μονάδα Κάσου της Τράπεζας Δωδ/νήσου

Για την 19η Σεπτεμβρίου 2019 προσδιορίστηκε εκ νέου μετά από αναβολές η εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, της υπόθεσης υπεξαιρέσεως “μαμούθ” που αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2006 στην κινητή μονάδα της Κάσου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, με κατηγορούμενο έναν πρώην υπάλληλο και τρεις ημεδαπούς.
Ο πρώην υπάλληλος έχει μεταναστεύσει πλέον στις ΗΠΑ και δεν παρουσιάστηκε σε καμία από τις προηγούμενες δίκες. Εικάζεται ότι θα εκπροσωπηθεί δια πληρεξουσίου.
Θυμίζουμε ότι την 14η Μαρτίου 2006 μετέβη αιφνιδιαστικά, χωρίς προειδοποίηση, στην Κάσο από το κατάστημα της Καρπάθου, η υπάλληλος της τράπεζας Στ. Χ. για να αντικαταστήσει τον παραπάνω υπάλληλο, ο οποίος θα αναχωρούσε με άδεια.
Η υπάλληλος διεπίστωσε κατά την παράδοση του κεντρικού ταμείου της Θυρίδας έλλειμμα 65.000 ευρώ το οποίο ανέφερε αμέσως τηλεφωνικά στο διευθυντή Καρπάθου, ο οποίος ενημέρωσε στη συνέχεια τη Γενική Διεύθυνση της Τράπεζας στη Ρόδο και αμέσως διετάχθη ο διευθυντής εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας Ι. Χ. για γενικό έλεγχο και διαπίστωσε πράγματι σοβαρές ατασθαλίες.
Η τράπεζα υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι ο υπάλληλός της ανέλαβε διάφορα ποσά από τους λογαριασμούς καταθέσεων διαφόρων καταθετών – πελατών, συνολικού ποσού 591.595,89 ευρώ.
Χρησιμοποίησε μάλιστα διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να συμφωνεί το ταμείο οσάκις αντιλαμβάνετο ότι επρόκειτο να γίνει έλεγχος σ’ αυτό.
Υποστηρίζει επιπλέον ότι από τα υπεξαιρεθέντα αυτά χρήματα χορήγησε υπό τύπον ιδιωτικών δανείων σε διάφορους κατοίκους της Κάσου και μη, για ικανοποίηση προσωπικών αναγκών των, εν αγνοία της Τραπέζης, το συνολικό ποσό των 730.138,11 ευρώ.
Ακολούθως, φέρεται να διοχέτευσε μεγάλο μέρος των υπεξαιρεθέντων και συγκεκριμένα το συνολικό ποσό των 357.489,22 ευρώ σε λογαριασμούς Κασιακής καταγωγής οικογένειας, που αρνείται κατηγορηματικά τα όσα τους αποδίδονται.
Πιο συγκεκριμένα την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική υπεξαίρεση εις βάρος του υπαλλήλου και κάθε άλλου υπευθύνου προσώπου, είτε ως εκπροσώπου νομικού προσώπου είτε ατομικά, αξίωσαν με μηνυτήρια αναφορά τους τα μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας.
Yποστήριξαν ότι διατηρούσαν από διετίας πέντε τραπεζικούς λογαριασμούς στη θυρίδα της τράπεζας στην Κάσο συνολικού ποσού 380.000 ευρώ.
Aφού αναφέρουν την προέλευση των χρημάτων αυτών επισημαίνουν ότι τους λογαριασμούς αυτούς χρησιμοποιούσαν για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο νησί, νόμιμα, δίνοντας, αποκλειστικά και μόνο, μέσω τραπεζικών οργανισμών και άλλων νόμιμων μέσων και ειδικότερα από την Πανελλήνια Ενωση Συνεταιριστικών Tραπεζών Eλλάδος στην Hλιούπολη, από την Aλφα Tράπεζα στα υποκαταστήματα αυτής στον Yμηττό, στον Bύρωνα και στη συνοικία Aγίας Mαρίνας Hλιούπολης και από το Tαχυδρομείο Yμηττού, εντολές στον υπάλληλο της Τράπεζας Δωδεκανήσου για πληρωμές χρηματικών ποσών σε τρίτους, αλλά και ανάληψη χρηματικών ποσών από τους ιδίους.
Yποστήριξαν ακόμη ότι την 16η Mαρτίου 2006, όταν έδωσαν έγγραφη εντολή για ανάληψη μετρητών από τους λογαριασμούς τους στον υπάλληλο, εκείνος τους ομολόγησε ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 270.000 ευρώ, υποσχόμενος πως θα το επέστρεφε εντός τεσσάρων ημερών, υπογράφοντας και μια υπεύθυνη δήλωση, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του από τον τότε αντιδήμαρχο Kάσου.
Ανέφεραν ότι την 20ή Mαρτίου 2006 ο υπάλληλος της τράπεζας δεν τους επέστρεψε τα χρήματα, που όπως ομολόγησε, είχε υπεξαιρέσει και ότι οι υπεύθυνοι της τράπεζας δεν επικοινώνησαν μαζί τους. Υποστήριξαν ακόμη ότι είχαν αγοράσει και 3 Tραπεζικά ομόλογα της Συνεταιριστικής Tράπεζας Δωδ/σου, συνολικού ποσού 600.000 ευρώ, τα οποία ανανεώνονταν αυτομάτως, σε τακτικά μηνιαία διαστήματα. Ανέφεραν δε ότι τα ομόλογα αυτά περιέργως, από τον Iούλιο του 2004 έπαψαν να ανανεώνονται και “εξαφανίστηκαν”.
Την τράπεζα εκπροσωπεί το δικηγορικό γραφείο Στεφανίδη, τον υπάλληλο ο δικηγόρος κ. Ν. Παπανικήτας και την οικογένεια ο δικηγόρος κ. Μ. Βλάχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου