Τοπικές Ειδήσεις

Συνήλθε σε πρώτη συνεδρίαση το δ.σ. του Λιμενικού Ταμείου

Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου για την νέα δημοτική περίοδο πραγματοποιήθηκε χθες από το νέο διοικητικό συμβούλιο, υπεύθυνο για τη λειτουργία των λιμένων σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Σύμη, Τήλο, Καστελόριζο και Χάλκη.
Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης, αφού καλωσόρισε τους αιρετούς εκπροσώπους των Δήμων που συμμετέχουν στο νέο ΔΣ, έδωσε το στίγμα της νέας διοίκησης και δεσμεύτηκε για την αμέριστη στήριξη του Δήμου Ρόδου και των αρμόδιων υπηρεσιών, στην κατεύθυνση της ευημερίας και της ανάπτυξης των νησιών.
Ο κ. Καμπουράκης επεσήμανε ότι πέρα από συναισθηματισμούς υπάρχει μια αποκαρδιωτική, πραγματικότητα η οποία απέχει παρασάγγας από αυτή που θα έπρεπε και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει.
“Είναι επιτακτική ανάγκη η ανατροπή της κατάστασης που παραλάβαμε” τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρόδου και δεσμεύτηκε για γρήγορα βήματα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται πολύ σύντομα.

Οι προτεραιότητες
Στην πρώτη συνεδρίαση, συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΛΤ με πρόεδρο τον κ. Βασίλειο Παπαοικονόμου, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Πολεοδομικού Σχεδιασμού αντιπρόεδρο τον κ. Νίκο Μπόνη, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και γραμματέα τον κ. Δημοσθένη Βασιλόπουλο.
Για τις βασικές προτεραιότητες ο κ. Παπαοικονόμου δήλωσε τα εξής: «Στόχος είναι να βελτιωθεί η εικόνα και η λειτουργικότητα όλων των λιμανιών που ανήκουν στον τομέα ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου. Πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να μη μένουμε απλά σε έργα αποκατάστασης και συντήρησης. Πρέπει να εξελιχθούμε και να δούμε τα λιμάνια μας όπως επιθυμούμε και όπως τους αρμόζει».
Όπως δήλωσε ο κ. Παπαοικονόμου, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα η εργολαβία για την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας στα λιμάνια της Ρόδου.
Το έργο, θα αναβαθμίσει τα λιμάνια και θα ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των πλοιοκτητριών εταιρειών. Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που απορρέουν από διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες σχετικά με την ορθολογική χωροταξική οργάνωση των λιμενικών ζωνών, την ασφάλεια λιμένων, λιμενικών εγκαταστάσεων και για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από απόβλητα πλοίων και καταλοίπων φορτίου και από την άλλη, να προσφέρει τις υποδομές εκείνες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών της Ρόδου.
Έχουν εγκατασταθεί συστήματα CCTV με όλους τους απαραίτητους αισθητήρες (κάμερες ημέρας, θερμικές κάμερες κλπ) διαδικτυακή υποδομή και κατάλληλο λογισμικό πρόσβασης, επικοινωνίας και καταγραφής, συστήματα Access Control με κατάλληλους αναγνώστες τελευταίας τεχνολογίας, συστήματα ανίχνευσης και λογισμικό υψίστης ασφαλείας, εξοπλισμός ασφαλείας, αποτελούμενο από διάφορα συστήματα, όπως φορητούς μεταφερόμενους οικίσκους με κατάλληλο εξοπλισμό ελέγχου (X-Ray, Bar-code κλπ), φυλάκια – σκοπιές σε διάφορα σημεία εισόδου, φράχτες, φορητό εξοπλισμό ασφαλείας κλπ.
Η φιλοσοφία σχεδίασης του συστήματος έχει γίνει με γνώμονα την ασφάλεια, αφενός με την 24ωρη παρακολούθηση των λιμενικών εγκαταστάσεων στην ξηρά και στη θάλασσα, καθώς και των πλοίων που ελλιμενίζονται, αδιαλείπτως, με κάθε καιρό και ορατότητα και, αφετέρου, με τον έλεγχο της πρόσβασης προσώπων, (επιβατών, προσωπικού λιμένα και πλοίων κλπ) και κάθε οχήματος εντός των εγκαταστάσεων, ώστε να είναι σε πλήρη συμφωνία με τις απαιτήσεις του Κώδικα ISPS.
Τέλος, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η εργολαβία της επέκτασης του ξύλινου πεζόδρομου (β’ φάση).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου