Ρεπορτάζ

Δεκτές εν μέρει οι εφέσεις κατά των καταλογισμών σε αιρετούς του Δήμου Σύμης

Με την υπ΄ αρίθμ. 576/2019 απόφαση του VII Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγιναν εν μέρει δεκτές οι εφέσεις, που υπέβαλαν, πρώην και νυν αιρετοί και υπάλληλοι του Δήμου Σύμης, προσβάλλοντας ως άκυρες τις πράξεις καταλογισμού που εκδόθηκαν από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από έλεγχο στα οικονομικά παρελθόντων ετών.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η πρώτη έφεση υποβλήθηκε από τους κ.κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, Δημοσθένη Γιανναρά, Χαράλαμπο Μαραβέλια, Στυλιανό Σμυρνάκη, Σάββα Αλεξόπουλο, Θαρρεινή Πατατούκου, Μιχαήλ Ράμμο, Σωκράτη Μαρουλή, Ιωάννη Τσακίρη, Μιχαήλ Μαστρογιαννάκη, Μιλτιάδη Σαρρή, Αγαπητό Αντωνιάδη, Γεώργιο Διασινό, Άννα Λούπη και Λεμονιά Τσιριμώνα.
Δυνάμει της από 15.10.2014 πράξης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Δωδεκανήσου καλείται ο Δήμος Σύμης να βεβαιώσει υπέρ του Δήμου Σύμης, το ποσό των 43.582 € εναντίον τους, για την αναπλήρωση ελλειμμάτων, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον.
Ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε συγκεκριμένα ως παράνομες δαπάνες, που αφορούν έξοδα παράστασης δημάρχου, αντιδημάρχου και προέδρου δημοτικού συμβουλίου, για την παροχή υπηρεσιών επιστατών δημοτικών νεκροταφείων, για αποζημίωση για συμμετοχή σε συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου του προέδρου δημοτικού συμβουλίου και για επιχορήγηση ΝΠΔΔ (Ιεράς Μητρόπολης Σύμης).
Η δεύτερη έφεση υποβλήθηκε από τους κ.κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, Δημοσθένη Γιανναρά, Χαράλαμπο Μαραβέλια, Σωκράτη Μαρουλή, Ηλία Χάσκα και Τσαμπίκο Ξανθό.
Δυνάμει της από 27.10.2014 πράξης του Επιτρόπου της Υπηρεσίας Επιτρόπου Δωδεκανήσου, τούς καταλογίστηκε υπέρ του Δήμου Σύμης, το ποσό των 7705,66€ για έξοδα παράστασης δημάρχου, αντιδημάρχου και προέδρου δημοτικού συμβουλίου, ως αποζημίωση για συμμετοχή σε συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Η τρίτη έφεση υποβλήθηκε από τους κ.κ. Μιλτιάδη Σαρρή, Δημοσθένη Γιανναρά, Χαράλαμπο Μαραβέλια, Γεώργιο Λογοθέτη, Μιχαήλ Μαραβέλια, Ηλία Χάσκα, Αγαπητό Αντωνιάδη, Γεώργιο Διασινό, Μιχαήλ Κουρδουμπά, Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, Κωνσταντίνο Ζουρούδη, Σάββα Αλεξόπουλο και Γεώργιο Καλοδούκα.
Δυνάμει της από 15.10.2014 πράξης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Δωδεκανήσου τους καταλογίστηκε υπέρ του Δήμου Σύμης, το ποσό των 17.054,93 € για δαπάνες που κρίθηκαν παράνομες και συγκεκριμένα για έξοδα παράστασης δημάρχου, αντιδημάρχου και προέδρου δημοτικού συμβουλίου, για την παροχή υπηρεσιών επιστατών δημοτικών νεκροταφείων και για αποζημίωση για συμμετοχή σε συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου.
Στις τρεις εφέσεις εκθέτουν ότι όλες οι δαπάνες τυγχάνουν απολύτως νόμιμες, καθ’ όσον αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως δημοτικών οργάνων της Σύμης και υλοποιήθηκαν και διατέθηκαν για λογαριασμό του Δήμου Σύμης και των δημοτών του, που εισέπραξαν και το όφελος των ενεργειών τους, αποτελούν δε λειτουργικές δαπάνες οι οποίες σύμφωνα με όσα μέχρι σήμερα έχουν νομολογηθεί, έχουν νομιμοποιηθεί.
Το VII Τμήμα με την απόφαση που εξέδωσε απαλλάσσει τους υπόλογους από τα έξοδα παράστασης, σε δύο περιπτώσεις από τους καταλογισμούς για αμοιβές και συνολικά για τις επιχορηγήσεις σε ιερούς ναούς.
Ειδικά για το θέμα των επιχορηγήσεων σε Ιερούς Ναούς η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι προκλήθηκε δεδικασμένο, που δεν αποκλείεται να βρεί εφαρμογή και σε υπόλογους του Δήμου Ρόδου.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρονται επί του προκειμένου τα εξής:
«Με το 89/2005 χρηματικό ένταλμα πληρωμής του Δήμου Σύμης καταβλήθηκε επιχορήγηση συνολικού ποσού 10.000,00 ευρώ στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης, η οποία εδρεύει στην περιφέρεια του Δήμου. Η εν λόγω επιχορήγηση εγκρίθηκε με την 76/15.3.2005 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου ο Δήμος Σύμης να συνδράμει με το ανωτέρω ποσό στην αποπεράτωση του νεοσύστατου γραφείου της Μητρόπολης, κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει η τελευταία και αφού προηγουμένως είχε διαπιστωθεί η σχετική οικονομική ευχέρεια του Δήμου και η εγγραφή σχετικής πίστωσης στον προϋπολογισμό. Με την προσβαλλόμενη 20/2014 πράξη κρίθηκε μη νόμιμη η ως άνω δαπάνη, με την αιτιολογία ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 262 του π.δ.410/95 και συγκεκριμένα δεν προέκυπτε ότι η επιχορήγηση θα συνέδραμε σε δραστηριότητες που θα εξυπηρετούσαν άμεσα τους κατοίκους του Δήμου Σύμης. Ακολούθως, η δαπάνη αυτή θεωρήθηκε έλλειμμα της ελεγχόμενης χρήσης και καταλογίστηκε αλληλεγγύως και εις ολόκληρον στους υπογράφοντες το ως άνω Χ.Ε., ήτοι στους 1°, 2° και 3° εκκαλούντες, καθώς επίσης και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που υπερψήφισαν κατά τη λήψη της 76/15.3.2005 απόφασης αυτού περί έγκρισης της επιχορήγησης και ψήφισης πίστωσης για την πληρωμή της επίμαχης δαπάνης, ήτοι στους 5°, 12°, 13°, 14η, 8°, 10°, 6η, 7°, 11°, 4° και 9° εκκαλούντες. Δοθέντος, όμως, ότι κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και τους κανόνες της λογικής, η αυταπόδεικτη συνεισφορά της δραστηριότητας κάθε Μητρόπολης στους κατοίκους της περιφέρειας της προϋποθέτει την ύπαρξη στοιχειώδους υποδομής, η ως άνω δαπάνη νομίμως καταβλήθηκε και, ως εκ τούτου, η άνω προσβαλλόμενη πράξη πρέπει, και κατά το κεφάλαιο αυτό, να ακυρωθεί».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου