Ειδήσεις

Τέλος το μαρτύριο της σταγόνας σε Αφάντου και Κολύμπια – Συνδέθηκαν με το Φράγμα Γαδουρά

Το… μαρτύριο της σταγόνας για τους κατοίκους των περιοχών Κολυμπίων και Αφάντου, φαίνεται πως έλαβε τέλος, καθώς ολοκληρώθηκε η σύνδεση του αγωγού της ΔΕΥΑΡ με τον αγωγό του Φράγματος Γαδουρά.
Οι εργασίες σύνδεσης ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη, και το αργότερο μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας οι κάτοικοι των δύο περιοχών αλλά και οι τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία και καταλύματα, θα δουν μετά από πολύ καιρό, τρεχούμενο νερό στις βρύσες τους, χωρίς διακοπές στην υδροδότηση και με ικανοποιητική πίεση, προκειμένου να μπορούν να μπορούν καλύψουν τις ανάγκες τους.
Για το λόγο αυτό, βρέθηκε στη Ρόδο, εξειδικευμένο συνεργείο από εταιρεία της Αθήνας, που ανέλαβε την εκτέλεση των εργασιών με την πρωτοποριακή μέθοδο «hot tapping» οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη με την σύνδεση των δύο αγωγών. Πλέον, απομένει η σύνδεση του αγωγού με την δεξαμενή για την τροφοδότησή της με νερό, από το Φράγμα του Γαδουρά.
Εκκρεμεί μόνο η έκδοση άδειας τομής για τον δρόμο, και οι εργασίες σύνδεσης, ώστε να ενωθεί ο αγωγός με την δεξαμενή, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, μιλώντας στην «δ», δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, καθώς λύνεται ένα τεράστιο πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή των Αφάντου, που διατάραξε σημαντικά τόσο την καθημερινότητα των κατοίκων όσο και την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Με ανακούφιση υποδέχθηκαν τα νέα τόσο οι τοπικοί παράγοντες, οι επιχειρηματίες όσο και οι κάτοικοι, που το μαρτύριο της σταγόνας δοκίμαζε τις αντοχές τους αλλά και τα νεύρα τους, καθ΄όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου και ιδίως στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, που σε πολλές περιοχές η βρύση… στέρευε και σε κάποιες άλλες έσταζε μόνο μερικές σταγόνες νερού.

Τι είναι η μέθοδος
hot tapping
Η μέθοδος Hot Tapping & Plugging εφαρμόζεται για τη σύνδεση νέων παροχών σε υπάρχοντες αγωγούς ή για την απομόνωση τμημάτων προκειμένου να πραγματοποιηθούν επισκευές, αντικαταστάσεις ή αλλαγές όδευσης, ενώ το λοιπό δίκτυο παραμένει σε λειτουργία και συνεχίζεται η αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών
Η διαδικασία Hot Tapping ή αλλιώς «Τάπωμα υπό πίεση» είναι η μέθοδος κατά την οποία πραγματοποιείται σύνδεση μεταξύ ενός ήδη υπάρχοντος αγωγού ή δικτύου εν γένει, χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του ή να απαιτηθεί το άδειασμα του υλικού το οποίο εμπεριέχεται σε αυτό.
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η διαδικασία είναι:
• Αδιάκοπη λειτουργία δικτύου και εξοπλισμού που εξυπηρετείται από αυτό
• Γρηγορότερη διαδικασία συντήρησης
• Γρηγορότερη διαδικασία τροποποίησης δικτύου
• Εγκατάσταση νέων εξαρτημάτων σε οποιαδήποτε διάταξη
• Οικονομικότερη διαδικασία

Νέα γεώτρηση
στην Κάλαθο
Με νερό από νέα γεώτρηση που βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου, θα τροφοδοτηθεί η Κάλαθος, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στην «δ» ο αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας.
Οι εργασίες για την σύνδεση της νέας γεώτρησης, βρίσκονται σε εξέλιξη και πολύ σύντομα το νερό θα διοχετευθεί για την ύδρευση της περιοχής, που ως γνωστόν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, λόγω της υφαλμύρωσης.

Το crash test
του Αυγούστου
Οριακή είναι η κατάσταση για την επάρκεια νερού, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, με τον Αύγουστο να αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό για το αν και κατά πόσο τελικά τα όποια αποθέματα νερού, θα καλύψουν τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών.
Εντός του μηνός Αύγουστο θα γίνει το μεγάλο crash test για την ΔΕΥΑΡ, που έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν, σχεδόν καθημερινά, με τον Αρχάγγελο, τη Λίνδο και την Νότια Ρόδο να αποτελούν τις πλέον προβληματικές περιοχές, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, του προβληματικού δικτύου, της υφαλμύρωσης και βεβαίως, της έλλειψης νερού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου