Ρεπορτάζ

Σοβαρές καταγγελίες για τους γάμους στη Λίνδο

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από δημοτικούς υπαλλήλους, που εμπλέκονται στην πραγματοποίηση γάμων στη Λίνδο, προκάλεσε μια ανώνυμη καταγγελία, που απεστάλη, με πρωτότυπες αποδείξεις είσπραξης χρημάτων, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Σοφία Βαΐτση έχει αναθέσει συγκεκριμένα στον ΑΣ Λίνδου την έρευνα, ζητώντας να ληφθούν καταθέσεις από τους καταγγελλόμενους δημοτικούς υπαλλήλους αλλά και να αναζητηθούν ζευγάρια από το εξωτερικό για να μιλήσουν για τις οικονομικές δοσοληψίες που είχαν μαζί τους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι ανώνυμες καταγγελίες τίθενται αυτόματα στο αρχείο εκτός κι αν κρίνει διαφορετικά ο Εισαγγελέας και κυρίως όταν τίθενται θέματα δημοσίου συμφέροντος.
Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιεχόμενο της οποίας θα ελεγχθεί ως προς την εγκυρότητά του αρμοδίως, δημόσιος λειτουργός συνδράμει στην τέλεση γάμων στον Αγιο Παύλο έναντι αμοιβής και βρίσκεται σε συνεργασία με ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή. Αλλος φέρεται να συνοδεύει τους γάμους με μουσική έναντι αμοιβής.
Η αναφορά συνοδεύεται και από τρείς αποδείξεις, η γνησιότητα των οποίων θα ελεγχθεί στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με τις οποίες έχουν εισπραχθεί 40, 120 και 1.280 ευρώ για την τέλεση ισάριθμων μυστηρίων.
Καταγγέλλεται ακόμη ότι ακόμη ένας δημοτικός υπάλληλος εισπράττει παράνομα κόμιστρο από τη χρήση δημοτικών τουαλετών σε ώρες εκτός υπηρεσίας.
Η αναφορά φέρεται να έχει αποσταλεί στους Αδιάφθορους της ΕΛΑΣ, στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σε εφημερίδες και σε κανάλια.
Η Λίνδος είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός όσον αφορά την τέλεση πολιτικών γάμων.
Ζευγάρια από όλες τις χώρες του κόσμου έρχονται στη Ρόδο για να παντρευτούν στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Παύλου, στο ομώνυμο λιμανάκι, αλλά και σε άλλα εκκλησάκια της Λίνδου, όπως επίσης και στην κεντρική παραλία.
Σημειώνεται ότι πάνω από 400 πολιτικοί γάμοι έχουν γίνει φέτος στη Λίνδο κυρίως στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Παύλου.
Στη Ρόδο υπάρχουν πλέον και γραφεία που ειδικεύονται στην οργάνωση πολιτικών γάμων. Το ποσό που καταβάλλεται στο Δήμο για την έκδοση των σχετικών αδειών είναι 70 ευρώ.
Τα ζευγάρια -κυρίως από τη Βρετανία- επιλέγουν πρωτότυπους τρόπους για να τελέσουν τον γάμο τους, όπως π.χ. να κατεβαίνουν με αλεξίπτωτο θαλάσσης στην παραλία, που είναι το σημείο της τελετής, να χρησιμοποιούν ταχύπλοα σκάφη, βάρκες ή γαϊδουράκια για να φτάσουν μέχρι την εκκλησία κ.α.
Τα περισσότερα ζευγάρια είναι θρησκευόμενα (ιδίως οι Ρώσοι) και προτιμούν το εκκλησάκι στην παραλία της Λίνδου, που χτίστηκε στο σημείο απ’ όπου πέρασε το 52 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος, στην τρίτη αποστολική περιοδεία του.
Πάντως, για την τέλεση των πολιτικών γάμων στο προαύλιο της εκκλησίας και με το δεδομένο ότι πολλές φορές «η τελετή είχε έντονο κοσμικό χαρακτήρα, έξω από όσα προβλέπει η θρησκεία και η παράδοση», υπήρξε αντίρρηση από την πλευρά της Μητροπόλεως, η οποία ξεπεράστηκε, αφού ο Δήμος Λίνδου ανέλαβε να «προστατεύσει» την τήρηση των θρησκευτικών κανόνων και να μην προσβάλλεται το συναίσθημα των Ορθοδόξων.

Οι πολιτικοί γάμοι στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Παύλου ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια και υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις 5.000.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου