Ρεπορτάζ

Επικίνδυνη πυρκαγιά μεταξύ Πλατανίων και Απολλώνων

Επικίνδυνη πυρκαγιά σημειώθηκε χθες λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι σε δασική περιοχή ανάμεσα σε Πλατάνια και Απόλλωνα. Χάρη στην άμεση κινητοποίηση και στον άψογο συντονισμό όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων και των αρμόδιων αρχών, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο γύρω στις 3.30 το απόγευμα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Συνολικά επτά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, 18 πυροσβέστες, άνδρες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και μέλη των εθελοντικών ομάδων πήραν μέρος στην επιχείρηση πυρόσβεσης την οποία συνέδραμαν τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας, στέλνοντας στο σημείο χωματουργικά μηχανήματα, υδροφόρες και προσωπικό. «Επιστρατεύθηκαν» επίσης ιδιώτες ιδιοκτήτες μηχανημάτων.
Τόσο ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, όσο και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νεκτάριος Φλοσκάκης συμμετείχαν στην επιχείρηση πυρόσβεσης, ενώ ενημερώνονταν διαρκώς ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης και ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, που επιχειρούσε από την πρώτη στιγμή.
«Για μία ακόμη φορά αποδείχθηκαν τα γρήγορα αντανακλαστικά των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού και το άριστο επίπεδο συντονισμού. Παρά το δύσβατο της περιοχής, το συμβάν αντιμετωπίστηκε γρήγορα και αποτελεσματικά», δήλωσε ο κ. Ευστρατίου.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης, το ευτύχημα ήταν ότι δεν επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι χθες, κι έτσι το περιστατικό αντιμετωπίστηκε γρήγορα και αποτελεσματικά, παρόλο που το σημείο ήταν δύσβατο και η πρόσβαση των οχημάτων σχεδόν αδύνατη.
«Υπήρξε άψογος συντονισμός όλων των δυνάμεων και έτσι καταφέραμε πολύ γρήγορα να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Το ευτύχημα είναι ότι δεν επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι, καθώς τότε τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο απλά. Το σημείο όπου είχε ξεσπάσει η φωτιά ήταν δύσβατο, ήταν σε δασική έκταση και θα μπορούσε η εξέλιξη να ήταν διαφορετική», δήλωσε ο κ. Φλοσκάκης.
Σύμφωνα με το διοικητή της ΠΥΡ, Γιάννη Τσιτσικά, η φωτιά ξεκίνησε δίπλα από αγροτικό δρόμο και καταστράφηκαν περίπου 15 στρέμματα δασικής έκτασης.
«Το δύσβατο της περιοχής και η πευκώδης βλάστηση καθιστούσαν το συμβάν εξαιρετικά επικίνδυνο. Παρόλα αυτά, με την άμεση κινητοποίηση, καθώς είχαμε σταθμευμένα οχήματα σε κοντινό σημείο και στη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις, καταφέραμε να ελέγξουμε γρήγορα το συμβάν και να περιορίσουμε τη ζημιά», είπε ο κ. Τσιτσικάς.
Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου. Οχήματα και άνδρες της ΠΥΡ παρέμεναν όλο το βράδυ στον τόπο του συμβάντος για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΠΥΡ
Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, καθώς η αντιπυρική περίοδος λήγει στις 31 Οκτωβρίου και το διάστημα μέχρι τότε είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την πρόκληση πυρκαγιών.
Η ΠΥΡ εφιστά την προσοχή στους πολίτες συνιστώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:
• το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού
• η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης
• η χρήση υπαίθριων ψησταριών
• το κάπνισμα μελισσιών
• η ρίψη αναμμένων τσιγάρων
• η στάθμευση οχημάτων πάνω από ξηρά χόρτα
• απόρριψη σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών στην ύπαιθρο κ.α.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου