Ρεπορτάζ

Η κορωνίδα του τουρισμού της Ρόδου, η Λίνδος, είναι ανέτοιμη για τη σεζόν!

Με τα σημάδια της τελευταίας κακοκαιρίας να μην έχουν ακόμα εξαλειφθεί, η Λίνδος υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες και παρά τις υποσχέσεις, τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.
Η θεομηνία του περασμένου Ιανουαρίου, κατέστρεψε την αποβάθρα στην κεντρική παραλία της Λίνδου που την χρησιμοποιούν τα ημερόπλοια για την επιβίβαση και αποβίβαση των επισκεπτών και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι εγκαίρως επρόκειτο να κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης, εντούτοις μέχρι στιγμής ο διαγωνισμός δεν έχει βγει ακόμα στον αέρα. Όπως κατήγγειλε στη «δ» ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κ. Ελευθερίου παρά τις επιστολές και τις οχλήσεις του, η σεζόν ξεκινά χωρίς αποβάθρα για τα ημερόπλοια και απομένει λιγότερο από ένας μήνας, προκειμένου να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν (!) οι εργασίες ώστε να μην δημιουργηθεί αλαλούμ, αφού σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν ξέρει πού θα προσδένουν τα ημερόπλοια για την επιβίβαση και αποβίβαση των εκατοντάδων επισκεπτών της περιοχής. «Αν δεν γίνει αποκατάσταση των ζημιών πώς θα προσεγγίζουν τα ημερόπλοια που φέρνουν στη Λίνδο περίπου 1.000 τουρίστες καθημερινά; Με την σημερινή κατάσταση, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί. Το Λιμεναρχείο δεν πρόκειται να το επιτρέψει και πολύ σωστά αλλά η σεζόν ανοίγει κι εμείς πορευόμαστε στο άγνωστο», σημειώνει ο κ. Γ. Ελευθερίου.
Σε μαύρο χάλι παραμένει και η κεντρική παραλία της Λίνδου, αφού οι κακοκαιρίες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, παρέσυραν την άμμο με αποτέλεσμα η παραλία να είναι γεμάτη πέτρες, ανέτοιμη για την νέα τουριστική περίοδο. «Δεν ξέρουμε τι να πρωτοαντιμετωπίσουμε στη Λίνδο, η παραλία “Παλέστρα” δεν έχει άμμο, παρασύρθηκε από τις κακοκαιρίες του χειμώνα. Περιμένουμε να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις αλλά μέχρι σήμερα ουδέν νεότερο, δεν μας έχουν ενημερώσει ούτε για τον προγραμματισμό ούτε για το πότε θα εγκατασταθούν μηχανήματα», λέει ο πρόεδρος της Δ.Κ. Λίνδου και συνεχίζει: «Η κορωνίδα του τουρισμού της Ρόδου, η Λίνδος, είναι ανέτοιμη. Εχω στείλει επιστολές και ζητώ παρεμβάσεις για να προλάβουμε την τουριστική περίοδο αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση στο αίτημά μας ούτε για την αποβάθρα, ούτε για την παραλία».
Ως προς το μεγάλο ζήτημα των πολιτικών γάμων… ήτανε στραβό το κλήμα το ΄φαγε και ο γάιδαρος! Η ξύλινη εξέδρα που είχε κατασκευαστεί για την τέλεση πολιτικών γάμων μετά τον σάλο που ξέσπασε, όταν ένα απερίσκεπτο ζευγάρι Βρετανών τουριστών επιδόθηκε σε ερωτικές περιπτύξεις στον προαύλιο χώρο του Αγ. Παύλου με αποτέλεσμα να απαγορευτούν οι τελετές έξω από το μοναστήρι, παρασύρθηκε κι αυτή από την κακοκαιρία!
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προγραμματισμένοι πολιτικοί γάμοι, η εξέδρα δεν έχει ανακατασκευαστεί με αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι στον αέρα. Η κάθετη πτώση των πολιτικών γάμων στο γραφικό λιμανάκι του Αγ. Παύλου είναι αξιοσημείωτη, αφού μετά την αλλαγή του χώρου της τελετής, ο αριθμός των ζευγαριών που επιλέγουν το συγκεκριμένο σημείο μειώθηκε κατά 60%.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γ. Ελευθερίου, για φέτος είναι προγραμματισμένοι περίπου 90 γάμοι στην ξύλινη αποβάθρα του γραφικού κόλπου, με τον πρώτο μάλιστα εντός του μηνός Απριλίου. Όπως είπε, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες θα βάλουν το χέρι στην τσέπη επιχειρηματίες της περιοχής για να απευθυνθούν σε ιδιώτες, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες, προκειμένου να μην δυσφημιστεί περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Λίνδου.
Τα περίπου 700 με 800 ζευγάρια που κατέφθαναν στη Λίνδο στη διάρκεια της σεζόν για να παντρευτούν συνοδευόμενα από συγγενείς και φίλους, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του τοπικού τουρισμού στο οποίο μάλιστα έχουν επενδύσει οι φορείς, ωστόσο μετά την απαγόρευση των πολιτικών γάμων στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου η τοπική οικονομία υπέστη τεράστιο πλήγμα, όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες της περιοχής.
Η δυσαρέσκεια των tour operators αλλά και των μελλόνυμφων που αναγκάστηκαν είτε να ακυρώσουν τον γάμο τους είτε να αναζητήσουν εναλλακτικά σημεία, με τους περισσότερους να στρέφονται προς τις Κυκλάδες. Οι φόβοι των τοπικών παραγόντων επιβεβαιώθηκαν για κατακόρυφη μείωση και το 2019, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι γάμοι δεν πρόκειται να ξεπεράσουν συνολικά τους 300 στις γύρω όμως περιοχές, εκ των οποίων περίπου 90 θα γίνουν στην πλατφόρμα –όταν επισκευαστεί- του Αγίου Παύλου.
Αυτό που καθίσταται σαφές από τους tour operators και τα συνεργαζόμενα πρακτορεία είναι ότι προκειμένου η Λίνδος να διατηρήσει τα σκήπτρα που κατέχει ανάμεσα σε δεκάδες άλλους προορισμούς στην Ελλάδα για την τέλεση πολιτικών γάμων, είναι ανάγκη να γίνει επανασχεδιασμός άμεσα για να επανακτηθεί το ενδιαφέρον των μελλόνυμφων ζευγαριών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Leuteris    05.04.2019 20:15

    Μπραβο ζτο Σχοληο ι δικη μασ στον δημο τι κανουν ξινουν τα αρχ…. Τουσ

  • Panagiotis Ioannidis    05.04.2019 14:08

    Αγαπητέ κ. Πρόεδρε της Δ.Κ. Λίνδου, θα ήθελα να σας εκφράσω δημόσια τα παράπονά μου σαν πολίτης και επιχειρηματίας της Λίνδου, θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί αφήσατε μέχρι τελευταίας στιγμής την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου σε όλα τα προαναφερόμενα σημαντικά όπως τονίζετε προβήματα του τόπου μας, ενώ τα γνωρίζατε εδώ και πάρα πολύ καιρό? Φτάσαμε πάλι δηλαδή στο σημείο που ξεκινήσαμε να τρέχουμε να παρακαλούμε για τα αυτονόητα? Τι έπραξε ο Δήμος μας για να λυθούν τα παραπάνω στην ώρα τους? Για ποιο λόγω θα πρέπει οι Λίνδιοι πολίτες και επιχειρηματίες να παρακαλούμε τους φορείς να στρέψουν το βλέμμα τους και προς την περιοχή μας? Εμείς όλοι δεν πληρώνουμε φόρους? Εμείς όλοι δε δικαιούμαστε αυτά που δικαιούντε οι υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες του νησιού μας? Μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε ποιοι πραγματικά φέρουν την ευθύνη για την κατάντια της περιοχής μας (Λινδος, Ψάλτος, Πεύκοι, Βληχά) και να τιμωρηθούν πραγματικά για παράβαση των καθηκόντων τους? Φτάνει πια το δούλεμα, η υποκρισία και η διπλοπροσωπία. Καλό θα ήταν να μην τα λέγατε και γράφατε αυτά προεκλογικά αλλά να πράττατε τα δέοντα τον καιρό που έπρεπε. Την περιοχή Πευκών την αφήσατε στο έλεος του Θεού-μάλλον του MyPefkos, την Ψάλτο την αφήσατε χωρίς φωτισμό, πεζοδρόμηση και βρώμικη, τα Βληχά χωρίς τις υποδομές που απαιτούνται εδώ και χρόνια τώρα από τους επιχειρηματίες…και φυσικά την όμορφη Λίνδο μας ένα κουρέλι που με τις φωτογραφίες που αναρτούν οι τουρίστες μας κάνουν παγκοσμίως ρεζίλι. Οι γάμοι χάθηκαν όμως δεν κάνατε κάτι να τους κρατήσετε, ενώ σε διάφορα άλλα μοναστήρια και εκκλησίες του νησιού μας γίνονται κανονικά οι πολιτικοί γάμοι. Εμείς γιατί πάντα είμαστε η εξαίρεση του κανόνα? Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα έπρεπε εδώ και χρόνια τώρα να πατήσετε πόδι σαν αρχή στον κάθε Δήμαρχο που μας απαξιώνει καθημερινά….ναι κ. Πρόεδρε καθημερινά η Λίνδος χάνει την αξία της όχι μόνο σαν προορισμός αλλά και τις όποιες πιθανότητες ανάκαμψης. Ο κόσμος θα πρέπει να μη ξεχνά την ιστορία του τόπου μας της Λίνδου μας που κάποτε ήταν πραγματικά το άστρο της Ρόδου, αλλά σήμερα δυστυχώ εξαρτάται από ανθρώπους που δε σκύβουν το κεφάλι τους πάνω από τα προβλήματα των ανθρώπων παρά μόνον κάνουν προσωπικές χάρες σε κάποιους μήπως κερδίσουν την εύνοιά τους και τους ξανά ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Ξεκινήσατε προεκλογικό αγώνα προσπαθώντας να κερδίσετε τις εντυπώσεις του κόσμου. Θα ήθελα να ξέρω ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου? Ξαφνικά ριχνετε τις ευθύνες στους φορείς? Οι φορείς είναι οι ίδιοι με τους οποίους πορευτήκατε στις προηγούμενες εκλογές και φυσικά εκλεγείκατε. Τώρα φταίνε πάλι οι άλλοι? Ας αφήσουμε λοιπόν τα προεκλογικά επικοινωνιακά τρικ και ας βοηθήσουμε μία φορά τον ιερό αυτό τόπο μας να πάει επιτέλους μπροστά. Ευχαριστώ για την κατανόησή σας.

Σχολιασμός άρθρου