Τοπικές Ειδήσεις

Δεν ανησυχούν στα νησιά για την τουρκική προκλητικότητα – Tι λένε οι δήμαρχοι

Η προκλητική ρητορική της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και την ανακοίνωση που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα τα νησιά μας που πλέον έχουν συνηθίσει σε αυτή την τακτική των γειτόνων.
Οι δήμαρχοι νησιών παίρνουν θέση μέσω της «δ» για την τουρκική προκλητικότητα. Δηλώνουν ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να χαράξει μία ενιαία στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσει με πυγμή αυτή την… επιθετική στάση.

Δημήτρης Διακομιχάλης,
Κάλυμνος
“Κράτος-Πειρατής
η Τουρκία”
Ο Ερντογάν είναι προβλέψιμος. Ό,τι λέει το κάνει. Εάν κρίνει κανείς από τις ελληνοτουρκικές υποθέσεις τα τελευταία 50 χρόνια, η Τουρκία βάζει στόχους και τους υλοποιεί. Σε μια περίπτωση δεν τα κατάφερε, στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όταν με περίτεχνους χειρισμούς καταρχάς του Α. Παπανδρέου, και στη συνέχεια της κυβέρνησης Σημίτη, επετεύχθη η ένταξη της Κύπτου στην Ευρωπαϊκή, Ένωση παρά την παρουσία του κατοχικού στρατού στο νησί.
Σήμερα, η Τουρκία, με αυτές τις κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου κινήσεις της προσπαθεί να επιβάλει τις δικές της απόψεις και να δημιουργήσει τετελεσμένα την ώρα που τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την καταψήφισε. Δυστυχώς, η Τουρκία κινείται ως κράτος-πειρατής, και γι’ αυτό καθίσταται ένας επικίνδυνος γείτονας που επιβάλει εκ μέρους της χώρας μας, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο να κάνει ό,τι απαιτείται για να διασφαλίσει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα. Και για να το πω σε απλά ελληνικά, πρέπει η ΕΕ κυρίως να σταματήσει τα μισόλογα και να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Από την άλλη μεριά το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να ανέχεται την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε μία χώρα σύμμαχο.
Γι’ αυτό η Ελλάδα οφείλει να έχει μία δύναμη αποτροπής. Εάν κάνει την απονενοημένη κίνηση να προσβάλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το κόστος θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο με το όποιο όφελος προσδοκά να αποκομίσει από μία τέτοια ενέργειά της.
Όλοι και κυρίως η πολιτική ηγεσίας της χώρας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν φιλίες, υπάρχουν μόνο συμφέροντα και ότι είμαστε έθνος ανάδελφο.

Λευτέρης
Παπακαλοδούκας, Σύμη
“Nα δείξουμε μεγαλύτερη πυγμή απέναντι
στην προκλητικότητα”
Η προκλητική στάση της Τουρκίας είναι γνωστή. Δεν θα έλεγα ότι μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Δεν αισθανόμαστε καμία απειλή. Ενδεχομένως να χρειαζόταν μία πιο αυστηρή στάση απέναντι σε αυτή την συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα. Δεν μπορούμε να υποχωρούμε συνεχώς… Ίσως να έχει έρθει πλέον η ώρα να δείξει η κυβέρνηση μεγαλύτερη πυγμή απέναντι σε όλη αυτή την προκλητικότητα.

Μιχάλης Κόλλιας, Λέρος
“Γνωστή η τακτική
των γειτόνων”
Την τακτική της Τουρκίας τη γνωρίζουμε και πώς ακριβώς συμπεριφέρεται στη γείτονα Ελλάδα. Δεν μας προκαλεί καμία ιδιαίτερη ανησυχία αυτή η τακτική. Ενδεχομένως όμως να επηρεαστεί ο τουρισμός, εάν συνεχιστούν σε συνδυασμό πάντα με τις προσφυγικές ροές, που είναι αυξημένες.

Στράτος Αμύγδαλος,
Αντιδήμαρχος Μεγίστης
“Παρακολουθούμε
με ψυχραιμία τις εξελίξεις”
Γνωρίζουμε καλά ότι το Καστελόριζο είναι αγκάθι νησί στα μάτια της Τουρκίας…
Τώρα καταλαβαίνουμε και την αξία του νησιού και πρέπει επίσης να την καταλάβει και η Ελλάδα. Έχει ενισχυθεί η άμυνα στο Καστελόριζο, δεν είμαστε ανοχύρωτοι. Ζήσαμε τις κρίσεις του 1987 και του 1996. Η σημερινή εποχή μας βρίσκει όμως περισσότερο οργανωμένους.
Παρακολουθούμε τα γεγονότα με ψυχραιμία. Δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς οι διεκδικήσεις. Εδώ και πολλά χρόνια αμφισβητείται η θέση και η ελληνικότητά του Καστελόριζου. Ως Δήμος, δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική.
Ελπίζουμε όμως να χαραχθεί μία ενιαία γραμμή σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε συγκροτημένα την επιθετικότητα και την προκλητικότητα των γειτόνων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου